Ile Flottante
Autor receptu: 2010
Keď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako
New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame
nechcelo piecť tak spravila vtáčie mlieko a tiež som nevedel, že je
to francúzsky dezert. Tu je jeho zmodernizovaná rýchla verzia. Tí
čo su alergickí na mikrovlnky nemusia otvárať.
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Vajíčka rozdelíme,
do bielkov pridáme trošku citrónovej šťavy, štipku soli a vmiešame práškový cukor a vymiešame na tuho.
- Do žĺtkov pridáme práškový cukor a vymiešame do krémova až vyblednú.
Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu (vanilka ešte lepšia) dáme prevariť a odstavíme, aby sa nám znížila teplota na 70 C. Stále teplé mlieko vmiešaváme do vyšľahaných žĺtkov.
Keď je celé vmiešané, dáme na nízky plameň a miešame pokiaľ nám nezačne hustnúť. Skontrolujeme na vareche či sme schopní spaviť čiaru.
(dá sa ošvindľovať pomôžeme si trochou škorobovej múčky a máme Zlatý klas za facku.)
Dáme do chladničky schladiť.
- Nachystáme si formičku na sneh, napríklad malý hrnček a natlačíme do nej a zarovnáme vymiešaný sneh. Vložíme do mikrovlnky a pustíme tak na 10 sekúnd pokiaľ sneh nevyskočí von. Nožíkom pomôžeme a vyklopíme na podložku, odložíme na stranu a pokračujeme, kým nespotrebujeme vymiešané bielka.
- Na mierny plameň si dáme roztopiť kryštálový cukor, pozor ľahko nám prihorí plus je veľmi HORÚCI!
Na vanilkový puding poukladáme opražené mandľové lupienky, spravíme si karamel a lyžicou prizdobíme bielka, keď nám začne tuhnúť dáme znova roztopiť,
a máme rýchlu lacnú francúzsku verziu vtáčieho mlieka.