Ile Flottante

Autor receptu: 2010

Keď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame nechcelo piecť tak spravila vtáčie mlieko a tiež som nevedel, že je to francúzsky dezert. Tu je jeho zmodernizovaná rýchla verzia. Tí čo su alergickí na mikrovlnky nemusia otvárať.

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vajíčka rozdelíme, do bielkov pridáme trošku citrónovej šťavy, štipku soli a vmiešame práškový cukor a vymiešame na tuho.
  2. Do žĺtkov pridáme práškový cukor a vymiešame do krémova až vyblednú. Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu (vanilka ešte lepšia) dáme prevariť a odstavíme, aby sa nám znížila teplota na 70 C. Stále teplé mlieko vmiešaváme do vyšľahaných žĺtkov. Keď je celé vmiešané, dáme na nízky plameň a miešame pokiaľ nám nezačne hustnúť. Skontrolujeme na vareche či sme schopní spaviť čiaru. (dá sa ošvindľovať pomôžeme si trochou škorobovej múčky a máme Zlatý klas za facku.) Dáme do chladničky schladiť.
  3. Nachystáme si formičku na sneh, napríklad malý hrnček a natlačíme do nej a zarovnáme vymiešaný sneh. Vložíme do mikrovlnky a pustíme tak na 10 sekúnd pokiaľ sneh nevyskočí von. Nožíkom pomôžeme a vyklopíme na podložku, odložíme na stranu a pokračujeme, kým nespotrebujeme vymiešané bielka.
  4. Na mierny plameň si dáme roztopiť kryštálový cukor, pozor ľahko nám prihorí plus je veľmi HORÚCI! Na vanilkový puding poukladáme opražené mandľové lupienky, spravíme si karamel a lyžicou prizdobíme bielka, keď nám začne tuhnúť dáme znova roztopiť, a máme rýchlu lacnú francúzsku verziu vtáčieho mlieka.