Huby zavárané na prírodno bez nálevu

Autor receptu: afataga

Takto ma naučila zavárať huby kedysi kamarátka z Moravy, zdalo sa mi to divné, ale môžem len doporučiť, huby sú skoro ako čerstvé, zostáva v nich chuť a čiastočne aj tvar. Použiť sa dajú ako čerstvé, napr. do omáčky, polievky, pod mäso, s vajcom, atď.

Suroviny

  • ja som mala suchohríby a václavky huby

Postup

  1. Takže najskôr treba ísť do lesa na huby :-) Našli sme václavky, suchohríby a jeden dubák.
  2. Huby na zaváranie použijeme len zdravé, pokrájame na ľubovoľné kúsky, tu sú václavky, to isté urobíme aj so suchohríbmi
  3. Václavky som umývala na sitku, suchohríby som neumývala
  4. A teraz huby pomerne surovým spôsobom, bez milosti, natlačíme do pohárov a pri tom sa snažíme, aby sme z nich neurobili kašu :-), zmenšia potom svoj objem, tak aby sme čosi nakoniec mali v pohári, asi takto václavky
  5. Suchohríby
  6. A teraz príde prekvapenie: do pohárov už nedáme nič, naozaj vôbec nič, iba dobre zatvoríme a sterulizujeme 90 min., za 24 hod. znova sterilizujeme 60 min. Vydržia takto dva roky, možno aj viac, nemám odskúšané. Po prvej sterilizácií vyzerajú takto, dnes budem ešte raz, ale už veľmi nezmenia objem. V malom pohári sú václavky, vo väčšom suchohríby.