Hrášková polievka
Hrášková polievka

Hrášková polievka zo Stredozemia fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 1. augusta 2022
Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept)
Foto: kucharka

Trochu iný "šmrnc" :-) Dúfam, že aj vy si obľúbite túto polievku, tak ako aj my.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg mrazený
8 ks (filety)
70 g
1 hrsť
1 ČL
1 ks
1 ks
1 PL
4 ks




Postup

  1. 1

    Rozmrazený hrach dáme do hrnca s nakrájaným petržlenom, vňaťou, tymianom, bobkovým listom a zalejeme vodou. Posolíme a pokoreníme (so soľou opatrne, lebo ančovičky sú slané). Varíme 15 minút.

    Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme.

    Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici zatiaľ zohrejeme maslo, pridáme ančovičky a varechou ich "popučíme", aby sa roztopili. Opekáme pár sekúnd. Toto potom môžeme pridať do polievky (do hrnca) alebo touto omáčkou pokvapkať polievku až keď bude na tanieri.

    Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca s vriacou vodou, soľou a octom, rozbijeme vajcia a varíme asi 2-3 minúty. Vajcia vyberieme na tanier a opatrne utierkou osušíme.

    Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici opečieme kolieska obľúbenej klobásky.

    Hrášková polievka zo Stredozemia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo, môžeme servírovať. Polievku "ozdobíme" vajíčkom, klobásou a ak ste nepridali predtým ančovičky, tak pár kvapkami ančovičkovej omáčky. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

farbuska
Je to naozaj nezvyklá kombinácia (pre nás), hoci suroviny dostupné. Naservírovala si ju lákavo. :)
janger
Nezvycajna polievka, skusam si predstavit tie chute spolu. Ale verim, ze je dobra :-).

Viem, ze z ancoviciek je velmi chutna "zalievka". Mam tu jeden salat na Vareche, v ktorom je robena zalievka z ancoviciek. A bolo to velmi chutne.

Casto sa cloveku zdaju niektore kombinacie cudne. Ale treba vyskusat niekedy aj nieco ine, ako sme zvyknuti :-).
kucharka
@janger (2.8.2022 20:11)
Ono tie ančovičky vlastne len akoby dochutia polievku na slano, neprerážajú chuť ostatných surovín.
A s vyskúšaním nových chutí úplne súhlasím! Ja rada skúšam nové jedlá, a tak učím aj deti, myslím si, že to patrí k obohateniu osobnosti, a je to prvý krok k tolerancii k ostatným kultúram.


haji
Neotřelý receptík, zajímavá polévečka. Málem mi unikla, filuta jedna. Milá inspirace, děkuji!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia