Gemerské ruže

izabella929 - fotkaizabella929, 29. novembra 2011

Tento recept vyhral 1.cenu v Českej televízii, kde ho predstavila moja teta a ja sa tiež uchádzam s ním o Vašu priazeň na Varecha.sk.Verím, Zobraziť celý popisTento recept vyhral 1.cenu v Českej televízii, kde ho predstavila moja teta a ja sa tiež uchádzam s ním o Vašu priazeň na Varecha.sk.Verím, že budem úspešná.

30 minút
príprava
2 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Gemerské ruže, sú veľmi jednoduché, krehké, chuťovo vynikajúce,cenovo dostupné mňamky.Vo svojej receptúre neuvádzam množstvo ingrediencíí, že to záleží od veľkosti vajíčka, koľko múky prijme.Polohrubú múku dám na pracovnú dosku, urobím do nej jamku, rozbijem do nej vajíčko a dám iba štipku soli.Z tejto dávky čo som robila ja, teda z dvoch vajíčok musí vyjsť 12 ruží. Cesto dobre vymiesim, ako na rezance, čiže tvrdšie.

    Gemerské ruže - obrázok 1
  2. 2

    Do cesta už nič iné nepridávam, iba ho poriadne vymiesim.

    Gemerské ruže - obrázok 2
  3. 3

    Z tohto cesta urobím 2 valčeky, ktoré si pripravím tak, aby mi z každej dávky vyšlo 6 kusov malých valčekov, ,ktoré budem vaľkať.Veľkosť rozvaľkaného cesta závisí od toho v akej nádobe ho budeme vyprážať.. musím podotknúť, že vždy treba cesto vyvaľkať o 2 cm širšie, ako je otvor nádoby na vyprážanie.Dlho som hladala vhodný hrniec, až som to vyskúšala v litrovom hrnčeku na mlieko a tento tvar je taký akurátny.

    Gemerské ruže - obrázok 3
  4. 4

    takto vyzerá cesto po pokrájaní. Z každého valčeka sa vaľká cesto podla veľkosti hrnca +2 cm naviac.

    Gemerské ruže - obrázok 4
  5. 5

    Pred pečením, si do každej placky urobím zárez v tvare ružových lupeňov. Začnem z vnútornej strany, kde zarežem dokola 3X a o kúsok smerom k okraju cesta narežem 3 cm dlhé čiarky 5X. Takto pripravené cesto chytím do ruky tak, aby okraje cesta nikde neboli zahnuté, keď ho púšťam do vrelej masti.Nezľaknite sa prosím, keď cesto skypí a urobí že fúúúú...to trvá len chvíľku a začne sa piecť. Ani toho sa nezlaknite, keď sa zdá, že všetko vykypí..trvá to iba sekundu a všetko sa ukludní.

    Gemerské ruže - obrázok 5
  6. 6

    takto vysoko musí byť masť v hrnci. Ja používam bravčovú masť s olejom.Kôli tomu, že sa olej prepaluje, ja používam kombináciu masti a oleja spolu.Je dôležité, aby bolo v nádobe do trištvrtiny výšky masti, lebo ak bude menej, cesto sadne na spodok a nebude vysoké po upečení, Tiež treba dbať na to, aby masť na pečenie bola horúca.

    Gemerské ruže - obrázok 6
  7. 7

    a takto sa to spení, ale iba na sekundu, keď sa cesto vhodí do masti.Skypí, ale rýchlo sa upečie, netreba na veľmi hnedo, nechávam piecť na zlatú farbu, vtedy sú krehké a priam sa rozchádzajú v ústach. Poriadne treba posypať práškovým cukrom spolu s vanilkvým...ja ich meliem spolu. Neposýpala som teraz kôli foteniu, leby by nebolo jasné,čo je na fotke.

    Gemerské ruže - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
ano je to podobné cesto, ako na fánky...ale ja do fánok pridávam aj smotanu a toto cesto je jednoduché a pri tom vynikajúce.-vyskúšajte, nesklamete sa.)
tatranka
To sa len tak chrumká? Či sa k tomu podáva aj nejaký krém?Musím to vyskúšať.Obdivovala som to už,ale som nevedela ako sa to robí.Vďaka za recept.Myslela som si,že je to náročnejšie.
Ten hrnček je asi v tom výhodný,že cestu dovolí sa vyhnúť a vlastne len akože vykvitnúť do obvodu hrnčeka a tak vznikne tá ruža.Dobre uvažujem?
Ukladám do kk.
izabella929
Martuška, je to veľmi chrumkavé, ba až sa láme.Podávambez krému, hlavne obaľované v práškovom cukre. Hodí sa to aj k vínu ale aj ku poludňajšej kávičke.Týmto dezertíkom neopovrhne nikto.Ano, musí byť vysoká nádoba, aby to nesadlo na dno.Cesto sa nadnáša a cez narezané diery sa tvorí ruža.Treba počkať, kým sa chvíľku vychladí,horúce nie je lámavé...najleošie je na druhý deň, ak vydrží toľko.My tých 12 ruží raz dva pochrumkáme.
tatranka
Ďakujem za vysvetlenie.Určite vyskúšam a dám vedieť.
zdenkas
My túto dobrôtku poznáme pod názvom krapne.Pekáva sa to na krstiny.A vždy sa to schrumká ako prvé.
hanka111
Ked mozem poprosit, ja som vobec nepochopila ako tie zarezy mam urobit...
garanco
Vyzerá to krásne a zároveň lákavo! Tiež mi nieje celkom jasné to krájanie, ale nejako to vymyslím a vyskúšam:-))) !
izabella929
garanco a hanka111° tie zárezy robím dokola okolo obvodu vyvaľkaného cesta, tak ako má ruža lupene...tiež ich má dokola.. preto je ruža. začnite v strede kolesa/cesta/ urobte v strede 3X čiže vnútorné lupene...o zhruba 7 cm smerom von od stredu zarežem 5X...nakoniec, keď zarežete cik-cak, ako sa vám podarí, nič sa nestane....aj ked ich bude menej sa nič nestane...len nerobte dlhé zárezy, stačí tak 2,5. -3 cm .dlhé...
izabella929
V súvislosti s tými ružami, mi vždy príde na um jeden krásny príbeh..Pred možno 10 r. chodil u nás jeden veľmi staručký drotár..nič sme drotovať nepotrebovali, ale sme ho pozvali k nám na dvor.Deduško sa usadil a rozprával nám príbehy zo života.. jeden bol aj taký: bol u jednej rodiny drotovať hrnce a pani domáca ho ponúkla klobáskou a chlebom a núkala ho takto: jedzete ujo, aj z toho taniera si kúsok odlomte.. dedko sa smial a uvažoval, akože si má len z toho taniera ulomiť.. a keďže na to neprišiel, nezobral si veru nič...Keď pečiem tieto ruže, ťažko sa do nich hryzie, treba si z nich ulomiť.. vždy sa pousmejem, aj z tej ruže si treba ulomiť.-))))))
izabella929
Týmto príbehom som vlastne odpovedala aj Tatranke, veruže sa z toho ulamuje, lebo inak sa do toho zahryznúť dá, ale celé je to také krehké, že sa to v rukách rozsype.-))
elisticka
taketo ruzicky som este nevidela:-) vyskusam urobit...ja som zas ako mala mala rada na sporaku na platni si urobit okraje z cesta ked som robila sliziky na polievku..a bolo to senzacne napuchlo a chrumkalo super natreli mastou....mnamky....
katca22
u nás sa to volá bolestníky..a pripravuje sa to čerstvým mamičkám po porode..
jarkulienka
Ja by som tiež osobne bola rada, keby si zverejnila aj foto, ako sa to má narezať. Asi nemám dostatočnú predstavivosť, prepáč.
tatranka
@Izabella929 dobre,že si aspoň popisom naznačila,ako to nakrájať.Možno by som si bola nejako vymyslela to krájanie,ale takto si mi veľmi pomohla odpoveďou pre @garanco.Ke ď ich budem robiť dám vedieť,no do Vianoc určite nie.Teraz sú iné koláčiky na programe.
mia2404
za pokus to stojí určite , ale že ako to dopadne xixi , či budem mať aj ruže?
izabella929
jarkulienka,môžeš to zarezať aj cik-cak, ako sa ti podarí, nie je určený ani presný počet zárezov...zárezy urob, podľa svojho gusta....malo by to byť to isté...neboj sa toho, treba experimentovať...to cesto je tak tenké, že na tom ceste je zarezané. ale nevidieť tie tenké čiary...na foto je preto ten nožík...
izabella929
mia2404, neboj sa toho, zarež kade tade a a uvidíš ako sa to podarí,,,nemal by sa zmeniť tvar cesta už aj preto, lebo nádoba nedovolí zmeniť tvar...môžu byť len okrúhle a ešte by mohli byť čapaté, ale spapkať sa preto dajú...
izabella929
Eliška moja, tu to robia romovia a volajú to cesto, teda tú placku ,,,bodak,, a je to cigánsky chlebík...práve včera večer som to videla, ako sa to robí na TV Paprika...tí zámožnejší romovia teraz dávajú do toho aj škvarky...vyzeralo to pekne...
zdenkas
@izabella929 je to podobné cestíčko,len my ešte pridávame 2PL smotany,1Pl masla a postup ten istý.Je to mňamka.
tinca
ja som to videla v telke, ale na to treba zručnosť,pekný rcp:)
mojack
prečo až tolko vela masti na vyprážanie, podla poslednej fotky, cesto je len na povrchu. A dno daleko dole?
mojack
Neposýpala som teraz kôli foteniu, leby by nebolo jasné,čo je na fotke.- TOMU NEROZUMIEM. KEDY SA POSYPE? PRED VYPRAZANIM?
izabella929
mojack...fotím mobilom, foták som stratila a keď fotím niečo biele, neviem ani sama, čo to je...po upečení, nechaj chvíľku chladiť a môžeš posypať, skúšala som ich aj vyváľať v cukre, ale stroskotalo to, lebo sa mi v rukách ruže rozpadli, sú veľmi krehé...
izabella929
mojack,, pani. ktorá ma tu učila robiť, my vysvetlila, že musí byť toľko veľa masti, aby sa nadnášali a nafúkli...veď to vyvaľkané cesto je tenké ako papier...keď ho upečieš, má výšku niekde od 5-8 cm.
izabella929
hanka 111...nakreslím tie čiary na papier perom , odfotím a pridám k fotkám..
izabella929
mia2404,,,treba to skúsiť.-)) keď som to prvýkrat za dozoru tety piekla, ušla som od sporáka, myslela som si, že všetka masť mi ujde z hrnca...nafúklo sa to, zasypelo a ja mala strachu viac, než dosť...dobre , že stála vedľa mňa, ukludnila ma, že to je len pár sekund...a skutočne, ako sa to nafúklo, tak sa ukludnila a pieklo krásne do zlatova..-))) tešila som sa z toho veľmi...)

mojack
vdaka, aspon trochu si to viem predstavit.
izabella929
zdenkas jasné mi to je:-) určite mám aj tento recept, lenže...je cesto neporovnateľné..piekla som už aj krapne, aj tie milosti, o čom píšeš, ale toto je celkom úplne niečo iné...krapne sú nie také krehké, ako toto.. veď tu je cesto iba múka, sol a vajce..a na tenho vyvaľkať...
izabella929
ženičky moje milé:-)) ináč sa veľmi teším, že ste o môj recept prejavili taký veľký záujem.-)) už som meilovala do Čiech tete, ktorá ma to učila robiť, že recept má veľký úspech...Veľmi pekne vám ďakujem aj v mene pani Helky..)
radulienka
Fantázia, vyskúšala som tieto ružičky a chutili božsky, vôbec ma neudivuje, že vyhrali 1. miesto. Vyzeralo to byť náročné, ale išlo to rýchlo, mňam, vďaka za tento krásny recept - odporúčam vyskúšať...
izabella929
@radulienka ,,huráááááá.-))) si prvá, čo sa mi ozvala, že to vyskúšala.-)))) veľmi pekne ďakujem za potvrdenie kvality tejto fajnotky.-) si zlatá.-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia