Gemerské ruže

Autor receptu: izabella929

Tento recept vyhral 1.cenu v Českej televízii, kde ho predstavila moja teta a ja sa tiež uchádzam s ním o Vašu priazeň na Varecha.sk.Verím, že budem úspešná.

30 minút
príprava
2 minút
na 200 °C

Postup

  1. Gemerské ruže, sú veľmi jednoduché, krehké, chuťovo vynikajúce,cenovo dostupné mňamky.Vo svojej receptúre neuvádzam množstvo ingrediencíí, že to záleží od veľkosti vajíčka, koľko múky prijme.Polohrubú múku dám na pracovnú dosku, urobím do nej jamku, rozbijem do nej vajíčko a dám iba štipku soli.Z tejto dávky čo som robila ja, teda z dvoch vajíčok musí vyjsť 12 ruží. Cesto dobre vymiesim, ako na rezance, čiže tvrdšie.
  2. Do cesta už nič iné nepridávam, iba ho poriadne vymiesim.
  3. Z tohto cesta urobím 2 valčeky, ktoré si pripravím tak, aby mi z každej dávky vyšlo 6 kusov malých valčekov, ,ktoré budem vaľkať.Veľkosť rozvaľkaného cesta závisí od toho v akej nádobe ho budeme vyprážať.. musím podotknúť, že vždy treba cesto vyvaľkať o 2 cm širšie, ako je otvor nádoby na vyprážanie.Dlho som hladala vhodný hrniec, až som to vyskúšala v litrovom hrnčeku na mlieko a tento tvar je taký akurátny.
  4. takto vyzerá cesto po pokrájaní. Z každého valčeka sa vaľká cesto podla veľkosti hrnca +2 cm naviac.
  5. Pred pečením, si do každej placky urobím zárez v tvare ružových lupeňov. Začnem z vnútornej strany, kde zarežem dokola 3X a o kúsok smerom k okraju cesta narežem 3 cm dlhé čiarky 5X. Takto pripravené cesto chytím do ruky tak, aby okraje cesta nikde neboli zahnuté, keď ho púšťam do vrelej masti.Nezľaknite sa prosím, keď cesto skypí a urobí že fúúúú...to trvá len chvíľku a začne sa piecť. Ani toho sa nezlaknite, keď sa zdá, že všetko vykypí..trvá to iba sekundu a všetko sa ukludní.
  6. takto vysoko musí byť masť v hrnci. Ja používam bravčovú masť s olejom.Kôli tomu, že sa olej prepaluje, ja používam kombináciu masti a oleja spolu.Je dôležité, aby bolo v nádobe do trištvrtiny výšky masti, lebo ak bude menej, cesto sadne na spodok a nebude vysoké po upečení, Tiež treba dbať na to, aby masť na pečenie bola horúca.
  7. a takto sa to spení, ale iba na sekundu, keď sa cesto vhodí do masti.Skypí, ale rýchlo sa upečie, netreba na veľmi hnedo, nechávam piecť na zlatú farbu, vtedy sú krehké a priam sa rozchádzajú v ústach. Poriadne treba posypať práškovým cukrom spolu s vanilkvým...ja ich meliem spolu. Neposýpala som teraz kôli foteniu, leby by nebolo jasné,čo je na fotke.