Ekşili Patlıcan (dusený baklažán nakyslo - fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Baklažán je u nás doma "pečený varený". A to doslova. Vyskúšajte tento recept na dusený baklažán s paradajkami, cesnakom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Na juhovýchode Turecka sa s podobným pokrmom stretnete často. Dusená zelenina na olivovom oleji sa podáva studená a perfektne osvieži počas horúcich dní. No a čo že je polovica februára :))

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Baklažány umyjeme a pozdĺžne ošúpeme, tak ako na obrázku.
  2. Nakrájame ich na kocky a ponoríme na pol hodinu do osolenej vody. Zaťažíme ich tanierom aby zostali ponorené. Potom z nich vodu zlejeme a poriadne vyžmýkame.
  3. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, cesnak roztlačíme. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme cibuľu a cesnak, a na miernom plameni chvíľu (asi minútu) miešame. Pridáme ošúpané nakrájané paradajky, baklažán a citrónovú šťavu.
  4. Ochutíme soľou, korením, chilli a cukrom. Zamiešame, zvýšime teplotu a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a na miernom plameni dusíme asi 40 minút do mäkka.
  5. Toto jedlo sa tradične podáva vychladené posypané petržlenovou vňaťou a poliate olivovým olejom. Vy si ho vychutnajte aj teplé, tak či onak, je to veľmi chutné, hlavne netreba šetriť olivovým olejom, petržlenom a citrónovou šťavou :) Dobrú chuť!