Dvojfarebný bábovkoláč

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. októbra 2013

Tento recept som stvorila úplne sama, v obchode som videla takýto koláč a chcela som ho už dlhšie vyskúšať.

8
porcií
75 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
20 g
4 dl
3 PL
120 g
1 PL
1/2 čl
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame 1 ČL cukru a pridáme rozdrobené droždie,necháme napučať. K hladkej múke primiešame zvyšný cukor,soľ,citrónovú šťavu,roztopené(nie horúce) maslo a prilejeme vykysnutý kvások.Dôkladne premiešame,aby sa všetko pekne spojilo.Asi polovicu cesta odoberieme a prifarbíme kakaom.Obe cestá zvlášť vypracujeme na pekné bochníčky a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté biele cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika a asi na hrúbku 0,5cm. Aj kakaové cesto rozvaľkáme tak isto a valčekom prenesieme na biele cesto.

    Dvojfarebný bábovkoláč - obrázok 2
  3. 3

    Rúru na pečenie si predhrejeme na180°C.Cestá začneme stáčať do rolády z kratšej strany obdlžnika,aby bol koláč vyšší a zmestil sa na plech vystlaný papierom na pečenie. Mne sa zmestil aj tak len našikmo:-) Vrch netreba potierať. Koláč ešte necháme asi 15min.kysnúť,zatiaľ sa rúra vyhreje na správnu teplotu.

    Dvojfarebný bábovkoláč - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme zhruba 30-35min,ja som v polovici pečenia zvýšila teplotu na 200°C,lebo sa mi zdalo,že sa pečie slabo. Keď je kôrka už pekná tmavá,rúru vypneme. Koláč krájame až po vychladnutí.Hodí sa najmä na raňajky k mlieku a kávičke.Dobrú chuť!

    Dvojfarebný bábovkoláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

ancicka
Poznám takýto typ koláča.Ešte ako dieťa som chodila ku kamarátke a jej mama taký robila.Ja som ho nemala noc rada,lebo bol suchý.Ja som mala radšej koláč s plnkou.Tým nechcem povedať že ten tvoj je zlý.
lucullus
Nádherný bábovkoláč.Mne závin furt praskne.Neviem,čo robím zle.Ten tvoj je fakt pekný.Ďakujem za super nápad.
kukulienka71
Nie je taký suchý,ako bývajú tie v obchode,ale kedže tam nie je plnka,lepšie sa hodí k teplému nápoju na raňajky a nie je ani taký kalorický:-)samozrejme,dá sa natrieť masielkom,džemíkom aj medom,dakujem marikafil
kukulienka71
Dakujem za pochvalu aj ostatným.Lucullus,aj mne dávnejšie praskali záviny,ked som nedala alebo dala málo tuku do cesta.Plnené sú aj tak háklivejšie na vytečenie.
annahanach
je výborný i ja som ho tu raz dávno pridala na Varechu, ale iné ingrediencie :)
monda
pekný koláčik, :-) len prečo tak málo z neho vyšlo iba 8 porcíí, ako uvádzaš ? lebo vyzerá že je dosť dlhý , nevyšlo viac? alebo ako si to myslela, lebo na obrázku vidieť ,že je na tenko nakrájaný , nejak mi to nesedi, dakujem m za odpoved. ale ja ho vyskúšam tiež, dakujem za dobrý nápad, ukladám si recept.
monda
alebo preto vyšlo iba 8 porcíí,ked si ho stáčala do rolády s tou kratšiou stranou ?
venusa
Taketo kolaciky sa Vam nebudu praskat, ked ich sem-tam popichate sparadlom. Mne sa nepraskaju :)
evanaaa
Ano, máš pravdu, ja tiež nemám rada plnené alebo krémové k teplým nápojom, takéto sú lepšie. A čo sa týka tých (8) porcií, aj mňa by zaujímalo, lebo mne sa zdá, že podľa tvojho krájania, @kukulienka71 by vyšlo hádam aj dvojnásobok, alebo aspoň 12-14 kúskov.
luclip
aj mne sa podaril taký krásny ako je na obrázku :) super recept
kukulienka71
ďakujem pekne,potešili ste ma.Čo sa týka porcií,ja som rátala na porciu 3ks(ako je na tanieri),zato tých 8 porcií.Celý koláč bol pokrájaný na 24 ks.Mne to nejak nedalo,aby jedna porcia bola 1ks:-)
babina49
Veľmi pekný koláčik,moja svokra takýto robievala a než ho zrolovala do rolády,tak porozhadzovala po ceste slivkový lekvár,takže nebol suchý.
kukulienka71
mojack,tvoja bábovka vyzerá veľmi dobre,vďaka žĺtkom je pekná žltučká.Určite ju vyskúšam,len ja nemám rada sušené droždie.Dobrý nápad so slivkovým lekvárom!
mojack
... kukulienka, može byť aj obyčajne droždie. Babina dobrý napad s lekvárom.
evelyna
Bábovkoláč sa mi vydaril,ráno sme si pochutili s bielou kávou,večer môj muž natešený išiel krájať teplý koláč,bo si myslel že je orechový,zvädol mu úsmev,ale dal si ešte jeden.rcp uložený aj v písanke, vďaka zaň*****
kukulienka71
@evelyna , som veľmi rada, že chutil a ešte radšej, že si si ho zapísala do písanky:-) dobre som sa zasmiala na tvojom mužovi:-))), chudáčik! hlavne, že aj jemu chutil. Dobre, že si mi ho pripomenula, upečiem ho aj s orechovou plnkou nabudúce;-) Ďakujem pekne za odozvu.
kucharka
Bábovkoláč upečený, bol v poradovníku veru veľmi dlho...
Ja som musela do cesta pridať viac múky, lebo sa mi zdalo akési riedke. Tiež som dala trochu viac cukru.
Je výborný! U nás na raňajky s kakaom alebo “bielou kávou”, s mliekom.
Ďakujem za recept.