Dusená kapusta
Dusená kapusta

Dusená červená kapusta s jablkami

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 7. decembra 2023
Dusená červená kapusta s jablkami
Foto: Shutterstock

Vynikajúca príloha k nedeľnému pečenému mäsku.

4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 PL
1 ks
1 ČL
100 ml
200 ml
2 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Hlavičku červenej kapusty rozštvrtíme a hlúbik vykrojíme. Kapustu nakrájame na jemné rezančeky. V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom dosklovita opražíme najemno nakrájanú cibuľu.

  2. 2

    Vložíme nakrájanú kapustu, prisypeme drvenú rascu, krátko restujeme, podlejeme červeným vínom, vodou, ochutíme soľou, necháme povariť, potom prikryjeme pokrievkou a dusíme ešte asi 15 minút.

  3. 3

    Nakoniec primiešame jablká, ktoré sme zbavili jadrovníkov a nakrájali na tenké plátky. Dusíme domäkka. Potom kapustu poprášime polohrubou múkou, premiešame, chvíľu podusíme a nakoniec ochutíme cukrom a citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu

chemik
Je to dobrý recept na mokrou červenou kapustu, ale lze to i otočit. Máme doma v oblibě červenou kapustu na jablečném karamelu. Začátek je stejný a k cibuli s cukrem hned přidáváme jemně nastrouhaná 2-3 jablka zkaramelizovat společně. Přidat namletý hřebíček a nové koření, přidat uvolněnou šťávu z jablek a kapustu. Omastit nejlépe husím nebo kachním sádlem a dusit odkryté do měkka téměř do sucha. Místo octa podlévám jablečným moštem a nakonec se chuť vylepší sklenkou lehkého červeného vína.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia