Domáce žemle (fotorecept)

Autor receptu: hviezdickaz

:-)

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. ( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )
  2. Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.
  3. Cesto krásne nakyslo.
  4. Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.
  5. Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.
  6. :o)
  7. Žemle sú úžasne chrumkavé :o) Dobrú chuť !