Domáce cestoviny fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 4. februára 2015
Domáce cestoviny (fotorecept)
Foto: olinecka

Cestoviny do polievky si robím doma z domácich vajec a chcem sa podeliť s ich prípravou.

20 minút
príprava

Suroviny

400 g
2 ks
2 - 3 PL (podľa potreby)
1/2 ČL (do cesta)




Postup

  1. 1

    Na pracovnu dosku dáme preosiatu múku v strede urobíme prstom jamku ,pridáme soľ,vajca a vody.Vypracujeme vlačné cesto,ktoré posypeme múkou ,aby nám nelepilo na dosku.Vznikne nám bochnik ,ktorý rozdelíme na polovicu.

    Domáce cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkame na pomučenej doske natenko 1-2mm.

    Domáce cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme pri izbovej teplote postať asi 1 1/2hodiny.Potom si ho nakrajáme na pásy,ktoré poukladame na seba a pokrájame ,pozor na prsty.

    Domáce cestoviny (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

paploska
jééé, to mi pripomenulo babkine nedeľňajšie rezance :-) aj ja robím presne v takomto pomere, ale nie takéto jemnučké :-)
radost
tiež som včera robila..už sú v krabici..:-)
olinecka
Ja som sa obavala ,týmto receptom , ďakujem za komentáre ,pozdravujem!!!!
používateľ nemá avatar
mb
mb
babka. takto ich robila na stole, ja som sedel na gauci, dival som sa a pil "kakaVo" :).
1x elena1
havino
raz do mesiaca zamiesim z 8 vajec v robote, strojček mi vyváľka, moja pravá ruka by potom nevládala navariť na druhý den, ale zásadne ručne krájam, nie strojčekom už a mám na celý mesiac, ak nerozdám ovšem, čo sa dosť často stáva :-) niet nad domáce v nedeľnej zaužívanej polievke
zolik
Vyborne recept. Takyto mi chybal.
kimlo
Tiež som vždy pozeral na babku ako šikovne nožíkom krájala tenké rezance...doma sme mali na to strojček, tie strojčekové mi toľko nechutili, klasika je klasika...
terinka55
Výborná klasika. Aj môj syn má najradšej "ručne" nakrájané.
pusta1
si veľmi šikovná, niet nad domáce cestoviny :-)
*****
olinecka
@ancicka ,takto má naučila moja mamka , vďačím jej za veľa slovenských receptov,pozdravujem!!!!
jerica
@olinecka takéto rezance zbožňujem vo fazuľovici :-)
Oceňujem , si šikovná gazdinka ktorá si spraví domáce cestoviny .
Tiež mám školu našej milej babky z Modry, tá bola priam sekerka na nás so sestrou, čo dnes oceňujem. Moja mama dokonca rezance len tak fíkala s ľavou rukou :-)
motyka
Máš ich veľmi pekné. Kedysi som ich robila aj ja.
Sestre na svadbu - za dva dni zo 70 vajec. Odniesli si to 2 prsty moje a 1 mladšej sestry. Teraz sme už asi "spanšteli". Keď vidím Tvoje rezance a predstavím si tu chuť, tak sa k nim asi zase vrátim. Len neviem, či to ešte dokážem. Ďakujem za pripomenutie.
olinecka
@jerica ,@motyka aj moje ruky sú boľave plece operovane v lete ,ale ja oddychnem a idem ďalej .Pre dobrú vec a pre mojich doma ,necitim ani bolestí,kedy vnúčatá ich jedia aj surové ,keď sú na doske.Pekne pozdravujem,všetkých!!!!
1x jerica
mezi
Zásadne bez vody! Radšej o jedno žĺtko viac. Pridanie vody do cesta spôsobuje jeho "gumovitosť", cesto naberá vlastnosť cesta na ťahanú štrúdľu, gumovitosť cítite pri vaľkaní, valčekom cesto "roztlačíte", no ono sa stiahne spať. Pri varení cestoviny nasakujú vodou a hoc ste ich rozvaľkali na mikromilimetrovú výšku, pôsobia dojmom, že nakysli ako keby v nich boli kvasnice
olinecka
@mezi ,pozdravujem ja tej vody tam nedám toľko,aby bolo cesto ako špongia po uvareni majú rovnakú veľkosť nie sú nakysnute.Ináč sto ľudi,sto názorov,ale moje domáce cestoviny ,moje!!!!!!!
elen52
Neviem si predstaviť nedeľnú hovädziu resp. kuraciu polievku bez domácich rezancov. Je oveľa chutnejšia, tak robím rezance pravidelne z 5-6 vajec, ale používam zásadne hrubú múku. Tak ma to naučila moja mamička
haji
Přidám se se svou troškou do mlýna. Nudle mě učila dělat moje babička. Vodu nedávám, vejce stačí. Hlavně nedávat sůl. Nudle pak mohou vlhnout /sůl přitahuje vodu/ a znehodnotit se /plíseň/. Platí pro nudle dělané do zásoby. To mi babi vždy kladla na srdce. Používám hrubou mouku. Dělala jsem i z polohrubé - jsou o trochu jiné - měkčí při uvaření v polévce. Druh mouky je o chuti. Preferuji tužší konzistenci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia