Domáca vianočka

Domáca vianočka
Foto: wighy
wighyWighy, recept pridal: 3. decembra 2010 8:37Ďalšie jeho recepty

Suroviny

4
porcie
90
minút
príprava
30
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

Do misy vysypeme múku, ktorú osolíme. K múke pridáme žĺtky, rozohriate maslo, mlieko a nakoniec kvasnice, ktoré necháme nakysnúť(v troške vlažného mlieka rozmrvíme kvasnice a pridáme 1čl cukru a dáme na teplé miesto nabobnať). K zmesi pridáme nakoniec hrsť hrozienok. Zo zmesi vypracujeme tuhé cesto a necháme vykysnúť. Z tohto cesta po vykysnutí upletieme vianočku, potrieme ju rozmiešaným maslom s vanilkovým cukrom a pečieme v rozohriatej trúbe asi pol hodiny. Po vychladnutí nakrájame a podľa chuti natrieme ľubovoľným džemom. Dobrú chuť.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

45 komentárov k receptu
  • tatranka, 3. decembra 2010 o 10:20
    Krásna,ako maľovaná.


  • babula90, 3. decembra 2010 o 13:57
    krásna, tiež ju pečiem, ale zo sušeného droždia, mňamky!!


  • jerica, 3. decembra 2010 o 15:26
    Krása nevídaná , ku káve , raňajšiu siestu si viem predstaviť.Maslo, džemík :-))


  • sovka62, 3. decembra 2010 o 16:54
    Napadlo ma presne, doslova to, čo Tatranku.


  • wighy, 3. decembra 2010 o 17:14
    Dakujeme pekne, vyskusala som uz vela receptov na vianocku ale tato nam chuti najviac.

    @babula90 ano ano aj susene drozdie moze byt aj davam podla toho ake mam doma:)))))


  • janger, 3. decembra 2010 o 17:17
    Mnam, mnam, dala by som si!


  • mariaklara, 3. decembra 2010 o 17:58
    Vyzerá nádherne, vyskúšam a ukladám.


  • helca103, 3. decembra 2010 o 20:19
    vydarila sa Ti...


  • alexdidi, 4. decembra 2010 o 07:01
    Krásna vianočka...


  • pisot, 4. decembra 2010 o 08:30
    krásná,ukládám :-)


  • pekarik, 4. decembra 2010 o 10:25
    z 1kg múky by som piekol 2 vianočky ,skladba surovín je dobrá,chybuje mi citronová príchuť do cesta,upravil by som prípravu cesta o rípravu malého kvasu aj keď sa predlží postup,ale pletenie bude výrazné,nebude zliate"slepé",pliesťzo 4 pramienkov


  • silvia68, 4. decembra 2010 o 12:05
    @pekarik môžeš popísať prípravu malého kvasu? prosím


  • etika, 4. decembra 2010 o 12:08
    pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť


  • etika, 4. decembra 2010 o 12:08
    pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť


  • etika, 4. decembra 2010 o 12:09
    pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť


  • etika, 4. decembra 2010 o 12:09
    pripájam sa k Silvii68, tiwž by ma zaujímal recept na prípravu malého kvasu, resp. postup... pekárik, daj vedieť


  • frezia68, 4. decembra 2010 o 17:55
    Veľmi pekná vianočka :-)))


  • pekarik, 4. decembra 2010 o 21:20
    príprava cesta priamym vedením t.j. na záraz,že sa nadavkované surioviny zamiesia spolu a ihneď sa cesto spracuje sa realizuje iba teraz v pekárňach,avšak sa používajú hotové chemické prípravky ,tekuté ,sušené kvasy pre úsporu času,pred tým nikdy a najmä doma sa cesto nepripravovallo priamym,ale nepriamym vedením t.j. na rozkvas,omládok/kvas/,políš/riedky kvas


  • pekarik, 4. decembra 2010 o 22:14
    veľká surovinová náročnosť,maslo nahradiť tukoma iba 1OOgr,väčší objem,mlieiko stačí 45O ml.na vianočku potrebujeme tuhšie cesto,droždie upraviť na 5Ogr,do cesta prídať van.cukor-sáčok,citron.aromu 1 pl ,soľ 2Ogr,cesto spracovať na 2 vianočky


  • pekarik, 4. decembra 2010 o 22:26
    omládok-2OO gr múky, 15O ml mlieka,5Ogr droždia,cukor 5Ogr,vyšlahať v miske aby sa naštartoval kvasný proces,telota omládku 27-28 C,doba zrenia 3o_4o min,ak spadne po vykysnutí prídať do zbytku surovín,tuk sa pridáva až pri miesení ,nesmie prísť do styku s droždím,mašľovať vianočku rozriedenym vajcom s vodou,aby pri pečení sa rýchlo nefarbila kôrka,vo všeobecnosti prekvasujeme do 3O% múky


  • wighy, 4. decembra 2010 o 23:05
    @pekarik ano z tohto mnozstva su 2 vianocky a dakujem ze recept na kvasok, hned si ho aj zapisem:))))


  • duschko, 5. decembra 2010 o 11:59
    Velmi pekna fotka. Wyghy, len by som rad vedel postup pletenia. Z kolkych pramenov a tak. Dakujem. Ukladam do MKK.


  • tinca, 5. decembra 2010 o 19:59
    dobrý recept,ale škoda, že si nefotila aj pletenie, lebo mladé gazdinky by to isto zaujalo. Ja keďsom pekávala tak som plietla až 3 vrkoče.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 22 komentárov)
  • wighy, 5. decembra 2010 o 20:35
    co sa tyka pletenia vrkocov ,tak mne to vobec nejde,tak som si vymyslela vlastny sposob:) spdnu cast urobim len bochnik ako hlebik a na to pritlacim pletenku z 3 vrkocov:) a ono sa to pocas pecenia pekne spoji


  • marienka44, 6. decembra 2010 o 00:42
    Tu som nasla pre vsetkych pletenie zo 4 pramenov na stranke Dr. Oetkera. Povcas pecenia sa davaju 3 spajle, stredna kolmo a dve postranne pod 45 stupnovym uhlom, je to tiez video v Tak sa to robi, co som spominala predtym. Tu ej linka na pletenie zo 4 pramenov, ako zakladňa:
    » www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7xujh6.sk.h...


  • bejgi, 12. decembra 2010 o 17:27
    wighy, ďakujem za vynikajúci nápad na pletenie, je prekrásna aj pekne upečená tak akurát ako sa vraví do zlatista, na vianoce u nás nesmie chýbať a teraz aj pekná bude :-)


  • andy54, 30. decembra 2010 o 12:10
    vyskúšali sme a je vynikajúca. Dobrý nápad s tým vanilkovým cukrom....mňam


  • wighy, 30. decembra 2010 o 14:05
    To som rada, ze vianocka Vám chuti:)))


  • dazz, 15. januára 2011 o 00:12
    vazena pani, vas recept je tak neskutocna a polovicata hovadina, ze sa cudujem ohlasom, ktore su tu na vas produkt. recept nie je presny a technologia zla, teplota pecenia 175 tiez vysoka, a vysledok poloprodukt podobajuci sa skor na chlieb ako na vianocku... mimochodom... cukor v technologii ani nespominate, prosim upresnit aj pre amaterov. dakujem


  • wighy, 15. januára 2011 o 16:45

    @dazz , pred tym ako by som urobila take vyhlasenie ako Vy ,tak by som si tu polovicatu hovadinu najprv doma vyskusala a potom sa vyjadrovala. Ja nie som pekaren aby moj domaci produkt vyzeral ako z obchodu. Myslim, ze niekolko ludi uz recept vyskusalo a este som taketo staznosti nepocula. A predstavte si ja pečiem pri 175st a problem nikdy nebol. Nie som vystudovany pekar tak poprosim tuto svoju ironiu si skuste vybit niekde inde,dakujem.


  • babula90, 15. januára 2011 o 18:03
    Mám podobný recept ako tento a tiež je vynikajúca! Treba vyskúšať a až potom hodnotiť:-)


  • haana, 17. novembra 2011 o 17:21
    Ako maľovaná--krásna a určite aj chutná


  • enge149, 22. novembra 2011 o 13:46
    to video na vianočku je super aj zábavné,ďakujem...


  • zifi, 21. decembra 2011 o 23:16
    to @enge149 : Pozeram pozeram, odkaz na video nevidim... Na odkaze od @marienka44 su len fotografie, nie video


  • nitranka, 4. januára 2012 o 21:03
    Pred chvíľou som ju dopiekla už po druhý krát, je to naozaj vynikajúci recept, je fantastická!Ďakujem !


  • wighy, 4. januára 2012 o 21:58
    nitranka, velmi sa tesim :)


  • mafinka, 17. októbra 2012 o 19:37
    ...teraz som ju dopiekla ale okolo vianočky to ani nebežalo, má chuť ako klasický kysnutý koláč...


  • mystic, 29. marca 2013 o 15:08
    no ja som sklama z tohto receptu. s cestom sa sice vyborne pracovalo, ale musim suhlasit s dazz. cukor v postupe nie je spomenuty.
    tato udajne vianocka chuti ako kysnuty kolac. suhlasim s mafinkou.
    neodporucam tento recept.


  • silvi, 29. marca 2013 o 15:16
    my sme robili tiež vianočku ale manžel zaspal a spálilo sa to. Tak som ho poslala von a kým mi nezoženie domácu vianočku, dvere budú zvnútra zamknuté.


  • abdul, 29. marca 2013 o 17:33
    @silvi : Takto týrať osobu blízku. Ja by prišiel až ráno, alebo v pondelok rovno s vedrom.


  • tiginko, 29. marca 2013 o 17:36
    vonku sa mu bude horšie piecť


  • julkaole, 31. marca 2013 o 09:08
    Ja som tento recept vyskúšala, chuťovo je výborný, ale cesto je husté a ťažké. Tento recept neodporúčam. Možno by bolo vhodné nahradiť maslo olejom :-)


  • pusta, 12. augusta 2013 o 10:26
    v surovinách jer uvedených 150 g cukor kryštál, ale nie je pridaný v postupe, doplň si to tam.
    inak krásna vianoočka :-)


  • bablew89, 23. októbra 2013 o 23:27
    a mne sa ľúbi! Presne taká, akú mám rada, výborná - maslová, olej by mi tam bol chuťovo asi taký, ako tie "umelé" vianočky z obchodu, ktoré neznášam! (česť výnimkám, dajú sa nájsť aj podľa mojej chuti) Robila som zo sušených kvasníc, vrchnú kôrku som síce nemala tak krásnu (sem tam mi popraskala), moja bola ale zase chrumkavá a hlavne striedka bola úžasná :) A ja som plietla zo 6 častí :P


  • sebo, 4. decembra 2013 o 15:59
    Viete, čo symbolizuje pletenie vianočky? A ako si ju môžete doma upliesť zo 6 alebo 9 prameňov? Napísal som pre vás zaujímavý článok s dobrými radami a videonávodmi na pletenie. :) Čítajte viac na » www.i-potraviny.sk/vianocka-par-rad-k-priprave-a-ako-ju-sp...



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist