Domáca huspenina

Domáca huspenina
Foto: vladokk
vladokkVladokk, recept pridal: 5. februára 2011 12:04Ďalšie jeho recepty

paprčky a kolená či už predné, alebo zadné nasolíme po 3 týždňoch vybereme z rôsolu, (tri dni údime na studenom dyme z tvrdého dreva dub, alebo buk) použijeme na huspeninu. Samozrejme dostať aj hotové :)

Suroviny

12
porcií
20
minút
príprava
420
minút
na 60 °C

Postup prípravy receptu

1

Vyúdené paprčky a koleno umývame v troch vodách o teplote asi 40 stupňov. Do 10litrového hrnca, vložíme všetky ingrediencie, zalejeme povrch vodou a varíme. Doba varenia, by mala byť minimálne do doby, kedy rôsol po odobratí, začína po ochladení tuhnúť. Mám skúsenosť variť ju 8hodín minimálne. PODSTATNÉ!!! ---- voda nesmie vrieť!!! (iba pomaly bublinkovať) dôsledok prudkého varenia? - huspenina je nepriehladná mäso nadmieru rozvarené. Ked je mäso uvarené, samo sa oddeluje od kostí. Vyberieme ho na pripravený plech. Vyvarenú zeleninu do huspeniny nepridávam. Vývar ponechávam vychladnúť, aby prípadná mastnota vystúpila na povrch a odoberám ju. Nakoniec vývar precedím cez jemné sítko aby som získal čistú huspeninu. Do hlbokých tanierov, alebo misiek, na dno vložím kúsky mäsa a pásiky pokrájanej kože (tú obľubujem :) ), zalejeme čistým precedeným vývarom. V prípade, že by nám moc vychladol? Tak ho prihrejeme. Huspeninu dám vyhladnúť, keď nie je zima, pripravím si na to chladničku. Nedoporučuje sa dávať huspeninu s horúcim vývarom, treba ho nechať vychladiť na stole. Vložením do chladničky urýchlime proces tuhnutia. Po stuhnutí huspeniny tanier otočíme nad stolom a mala by držať, ak sa tak nestane :) jeme ju priamo zo stola :). Ale nie ..... v prípade že je dobre stuhnutá, posypeme vrch dochucovadlami, červenou mletou paprikou a korením + nadrobno nakrájanou cibulkou. Cibulku pokvapkáme octom, ale kludne aj citrónovou šťavou. No a toť vsjo ... dobrú chuť. (Pridával som na vyvarenie aj trs hlivy, myslím , že som tým nič nepokazil ) ak by boli nejaké gramatické chyby ďakujem za upozornenie Vladokk
Domáca huspenina - obrázok 1



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evetik, 5. februára 2011 o 12:59
    Akurat varim,ale len klasicku a bez zeleniny.aj ta tvoja vyzera chutne


  • franka1, 5. februára 2011 o 13:01
    my dávame na dno kazdeho taniera nadrobno nakrajaný cesnak, červenu papriku mletú a cierne mlete korenie, no a smozrejme mäsko...my davame aj kuracie, lebo mastne a koze moc nemusime


  • vladokk, 5. februára 2011 o 13:18
    ja sa nikdy nedržím danej receptúry .... každému podľa jeho chuti ... :)
    koreniny sú super vec, pokiaľ človek nemá zdravotné problémy ... mleté korenie pridávam do jedál už pomenej skôr by som v budúcnosti vyskúšal bylinky, alebo hlivový prášok :)
    Ďakujem za komenty


  • bejda7, 5. februára 2011 o 14:13
    Jéj to ja mám rada:))


  • marienka44, 5. februára 2011 o 14:58
    @Vladokk ,nikde, ani v rozpise surovin, ani v popise, nie je spomenuta sol. Nesolis zo zdravotnych dôvodov? Trochu snad môzeme. Niekde som citala, ze do vody na zaciatku varenia sa pridava ocot 1 PL. Neviem preco. :-)


  • vladokk, 5. februára 2011 o 15:10
    paprčky, kolená, slanina, šunka sa nakladá do solného pácu v tom sa ponechávajú aj mesiac niekedy pridaním rýchlosoli postačí aj menej. V tomto rôsole, do seba absorbujú soľ. V úvode som spomínal že, nasolené vyúdené kolená a paprčky, umývame v teplej vode... až v troch. Všetká soľ sa aj tak nevyplaví teda zostáva a zo skúseností nedávam, ale je to len na každom, ako chce mať výsledok slaný.... ja vo všeobecnosti soľ dávam po skromne a kto chce si prisolí :)


  • ejmepb, 5. februára 2011 o 15:54
    Ja tiež nedávam soľ, ochutnám keď je dovarené, z údeného je slané dosť, pamätám že ešte starká hovorila že keď sa solí, horšie sadá. Ja pridávam ešte čerstvé paprčky, nie je také sýte od údeného a lepšie sa sadá.


  • vladokk, 5. februára 2011 o 15:59
    niekto robí vraj z čerstvých kolien.... mne by tam chýbala aróma z údeného mäsa


  • evanaaa, 5. februára 2011 o 17:00
    Práveže pre mňa je to údené novinka, ešte nik tuším nespomínal v tom množstve receptov, ale môže to byť fajn, ja huspeninu nerobím, tak neviem, akú to asi má chuť. Ale s octom a cibuľkou si dám aspoň tú tlačenku, je to troška podobné.


  • verka1, 5. februára 2011 o 17:12
    ja zeleninu zjem pri ocuckávaní kostičiek. Ale ja robím len z paprčiek.
    Vladík si ma navnadil, musím urobiť, lebo ide jar.


  • ancicka, 5. februára 2011 o 18:16
    Ja huspeninu robím ,ale z udeného som ešte nerobila.Robím ju tak,že do malých mištičiek dám na spodok varené vajíčko nakrajané na kolieska,k tomu dam kapiju nakrajanú napásiky,mrkvu a zelené lístky petržlénu na ozdobu.Na to nakrajané mäsko a ostatok bez kostí.Ked zhustne misku otočim a vyklopím na tanier.Robím to preto tak ,lebo moje deti nemali radi tú masť,ktora sa usadila na vrchu.


  • vladokk, 5. februára 2011 o 18:26
    Vierka dobrú chuť


  • andys, 5. februára 2011 o 20:13
    Krásny obrázok. Hneď by som si dala :)


  • amandi, 5. februára 2011 o 20:34
    Prídem na večeru!


  • bobor1, 5. februára 2011 o 21:02
    Huspnina so zeleninou je len studená nedeľná polievka , sorry


  • ejmepb, 6. februára 2011 o 21:27
    Naozaj platí sto ľudí, sto chutí. Tiež som pred veľa rokmi nedávala ani zeleninu, ani čerstvé paprčky, ale rokmi človek dostane odvahu, vyskúša a môžem povedať vyplatilo sa, a propo moj zať si sadnutú huspeninu zohreje, pridá čili a tiež to nemá chybu.


  • malovka, 8. februára 2011 o 15:13
    malovka môj manžel bol špecialista na toto, ale on pridával aj kolienko nezaudené,aby vývar nebol pre moju diétu tak silný


  • vladokk, 8. februára 2011 o 15:16
    tiež sme pridávali čerstvé, veď v konečnom dôsledku , tlačenka sa robí z čerstvých kolien


  • giovany, 8. februára 2011 o 22:08
    Raz som skúsil z udeným kolenom a odvtedy iba udené . Paprčky neudené po uvarení oberiem mäso od kostí a davam to do hlbokých pekáčov. v chladničke zaberú menej miesta a odrežem koľko chcem


  • zofos, 16. februára 2011 o 12:13
    môj recept je nasledovný: koleno svieže, koleno udené,4paprčky,kože, pre chuť koreň z hlivy, čierne korenie celé,cibuľa celá,cesnak 4-5 strúčkov,podľa chuti vegeta - soľ.Postup: udené koleno v troche vody varím asi 10 min., vodu vylejem.Do hrnca na toto množstvo mäsa nalejem 5 litrov vody a zakryté dám variť. Varím to cca 4 - 5 hod.stále zakryté.Kolienka treba sledovať a keď sú makké vybrať a rozporcovať,paprčky môžu byť skoro rozvarené a spolu s kožami sa rozdelia do misiek/vykostené/.Ostatné prebieha podľa tvojho receptu.Huspenina je číra ,pevná a vydrží vchlade aj týždeň.


  • brisid, 16. mája 2011 o 10:32
    huspeninu milujem! je naozaj potrebné paprčky údiť? nešlo by to bez toho?


  • anna70, 31. októbra 2012 o 21:10
    Aj ja tuto prvý raz čítam v receptoch, že údené koleno, alebo paprčky. Apropo môj český kamarát, ktorého som poprosila o huspeninu mi urobil zeleninovú a bobor1 má pravdu, chutí mi akosi sladko, ako studená hovädzia polievka, vôbec mi to nechutí, preto tu hľadám recept, lebo ja som nikdy sama nerobila, nemala som klasickú rodinu, varili ju len moja svokra a moja mama. My sme robili z čerstvých paprčiek a kože, žiadne údené koleno, lebo sme chovali, a viem že veľa cesnaku a pomalé varenie, ten môj Karol tam žiaden cesnak nedal, veľká chyba, však ten cesnak je tam hádam tá najdôležitejšia igrendiencia


  • vladokk, 31. októbra 2012 o 21:57
    jasne cesnak musí byť je zdravý ...


  • anina43, 21. novembra 2012 o 07:43
    predvčerom mi nevesta poslala studeno, postup konzultovala po telefone s mojou polovičkou, no aj tak experimentovala a pridala nielen mrkvu petržlen, ale aj zeler a dokonca aj kaleráb. tiež varila aj údené koleno, nielen svieže mäso. priznám sa, že už som jedla toto jedlo od rôznych " kuchárov ", tak dobré studeno sa nikomu nepodarilo, ba ani mojej polovičke nie. nemôžeme inak, len isť kupiť potrebné mäso a uvariť tiež. Podotýkam, že moja nevesta varila studeno prvý krát a hneď 20 l . Zožala pochvalu nielen od nás, ale aj ost. rodiny, kde poslala na koštovku. tak nebojte sa ničoho a varte túto dobrotu.


  • vladokk, 21. novembra 2012 o 08:07
    vrelo odporúčam :) , ďakujem ak ste robili podľa môjho receptu , pekný deň


  • jozka2, 5. februára 2014 o 19:56
    zeleninu milujem,ale nie v huspenine,straca na chute,vela cesnaku to kej.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist