Domáca huspenina
Autor receptu: vladokk
paprčky a kolená či už predné, alebo zadné nasolíme po 3 týždňoch vybereme z rôsolu, (tri
dni údime na studenom dyme z tvrdého dreva dub, alebo buk) použijeme na huspeninu.
Samozrejme dostať aj hotové :)
12 porcií |
20 minút príprava |
420 minút na 60 °C |
Postup
- Vyúdené paprčky a koleno umývame v troch vodách o teplote asi 40 stupňov.
Do 10litrového hrnca, vložíme všetky ingrediencie, zalejeme povrch vodou a varíme.
Doba varenia, by mala byť minimálne do doby, kedy rôsol po odobratí, začína po ochladení tuhnúť. Mám skúsenosť variť ju 8hodín minimálne.
PODSTATNÉ!!! ---- voda nesmie vrieť!!! (iba pomaly bublinkovať) dôsledok prudkého varenia? - huspenina je nepriehladná mäso nadmieru rozvarené. Ked je mäso uvarené, samo sa oddeluje od kostí. Vyberieme ho na pripravený plech. Vyvarenú zeleninu
do huspeniny nepridávam. Vývar ponechávam vychladnúť, aby prípadná mastnota
vystúpila na povrch a odoberám ju. Nakoniec vývar precedím cez jemné sítko aby som získal čistú huspeninu. Do hlbokých tanierov, alebo misiek, na dno vložím kúsky
mäsa a pásiky pokrájanej kože (tú obľubujem :) ), zalejeme čistým precedeným
vývarom. V prípade, že by nám moc vychladol? Tak ho prihrejeme. Huspeninu dám vyhladnúť, keď nie je zima, pripravím si na to chladničku. Nedoporučuje sa dávať
huspeninu s horúcim vývarom, treba ho nechať vychladiť na stole.
Vložením do chladničky urýchlime proces tuhnutia. Po stuhnutí huspeniny tanier otočíme nad stolom a mala by držať, ak sa tak nestane :) jeme ju priamo zo stola :).
Ale nie ..... v prípade že je dobre stuhnutá, posypeme vrch dochucovadlami, červenou mletou paprikou a korením + nadrobno nakrájanou cibulkou. Cibulku pokvapkáme octom, ale kludne aj citrónovou šťavou.
No a toť vsjo ... dobrú chuť.
(Pridával som na vyvarenie aj trs hlivy, myslím , že som tým nič nepokazil )
ak by boli nejaké gramatické chyby ďakujem za upozornenie Vladokk