Dlho kysnutý kváskový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: monty469

V úvode musím poznamenať, že kvások je pre mňa novinkou. Kváskujem veľmi krátko, toto je môj tretí chlebík. Na začiatku som piekla podľa @Siisa, ktorej chcem týmto veľmi krásne poďakovať za kvások, ktorý mi poslala, a aj za cenné rady, ktoré sú pre začínajúceho "kváskara" na nezaplatenie. Priznám sa, zo začiatku to bola pre mňa španielska dedina. Ale Sisa ma z toho pekne vyviedla, a nasmerovala na správnu cestu. Prepadla som tomu, a každý víkend sa pečie chlebík, a aj iné pečivo :-)

10+35 minút
na 240/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozkvas: Ráno, v mojom prípade v piatok o 5:00 ráno, pred odchodom do práce, dôkladne rozmiešame kvások s vodou a múkou. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme kvasiť cca 10-12 hodín.
  2. Poobede, po príchode domov z práce, v mojom prípade okolo 15:00 vidíme na kvásku, že pekne vyrástol, a začal pomaly klesať. To znamená, že je čas zamiesiť cesto. Do misy dáme 300 g z rozkvasu, zvyšok odložíme do chladničky. Pridáme ostatné sypké suroviny na cesto, postupne prilievame vodu a miesime. Cesto je lepivé, ale to nevadí. Miesime aspoň 10 minút, ja som ručne takže kto má techniku, už vie ako :-) Misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť 4-5 hodín.
  3. Po vykysnutí, v mojom prípade niečo po 20:00, nakysnuté cesto znovu premiesime na pomúčenej doske, sformujeme bochník a uložíme do pomúčenej ošatky, alebo do misy vyloženej pomúčenou utierkou. Ja som to rozdelila do dvoch, lebo som sa bála že mi to "prekysne" :-) Ale myslím si, že stačilo dať do jednej na kilový chlebík. Ale cvičenie robí majstra, stále sa učím. Zabalíme do mikroténovej tašky a dáme do chladničky na 9-10 hodín.
  4. V sobotu ráno, čiže dnes, v mojom prípade okolo 6:00 :-D, cesto vyberieme, ako vidíte cesto nakyslo, a necháme pri izbovej teplote v ošatkách ešte 1 - 1,5 hodiny.
  5. Rúru vyhrejeme na 240 °C, na strednú priečku dáme plech, a takisto dáme plech aj dole. Ak máme rúru vyhriatu, horúci plech, na ktorom budeme piecť vyberieme vonku, a teraz musíme cesto z ošatky dostať na plech. Ja som si vyrezala štvorec z kartónu, na to som položila papier na pečenie, papierom na pečenie smerom k ošatke som ju nadvihla, preklopila, ošatku nadvihla, cesto ostalo na papieri. Potom som to opatrne zošuchla aj s papierom na plech. Vrch chlebíkov som poprášila vodou rozprašovačom, šupla som do rúry a na spodný plech som naliala asi 2 dcl vody a hneď som rúru zavrela, aby vznikla para.
  6. Po 10 minútach pečenia vyberieme spodný plech, rúru zatvoríme, teplotu znížime na 200 °C a pečieme cca 35-40 minút. Chlebík má po upečení, keď na neho zaklopkáme, znieť duto. Vtedy máme istotu, že je dobre upečený. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa zospodu nezaparil. Ja som to ešte prikryla vlhkou utierkou, aby kôrka nebola tvrdá.
  7. Musím povedať, že chuť kváskového chleba je oveľa lepšia, ako chuť chlebíkov z obchodu. Som rada, že som sa na to dala (vďaka Siisa :-), hoci je to časovo náročnejšie, ale tá chuť... nezameniteľná. Pre mňa je najlepší s maslom, a k tomu výborný čaj z materinej dúšky, či inej bylinky, ktoré máme nasušené :-) Ako môžete vidieť, tento dnešný nie je až taký vysoký, ako vidím pri iných receptoch, ale kto vie, časom ....
  8. A aby som nezabudla, posledné Ďakujem patrí mojej kamarátke na diaľku @Haji, ktorá ma tiež všemožne podporovala, obidve sa s tým pasujeme, ako vieme :-) A v konečnom dôsledku to všetko má na svedomí naša milá @Siisa .. ĎAKUJEM