Čokoládová torta a lá Sacher fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 10. mája 2011

Robievam ju už niekoľko rokov. Recept som našla v kuchárskej knihe, ktorú sme dostali k hrncom ako prezent a volá sa Zdravie na stole. Zobraziť celý popisRobievam ju už niekoľko rokov. Recept som našla v kuchárskej knihe, ktorú sme dostali k hrncom ako prezent a volá sa Zdravie na stole. Trochu som si ho upravila a teraz chutí celej rodine. Naposledy ju dostal v nedeľu manžel k narodeninám na želanie.

10
porcií
20-30 minút
príprava
40-50 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
6 ks
150 g
0,5 bal.
150 ml
150 g
štipka
Na potretie:
0,5 pohára
0,4 cl alebo brandy
Poleva:
150 g
150 g
2-3 PL
20-30 g na pečenie




Postup

  1. 1

    Cesto: Čokoládu si polámeme na kúsky a spolu s vodou na veľmi miernom plameni rozpustíme. Keď sa ropzpustí, zložíme ju z ohňa a zamiešame do nej maslo. Kým táto hladká lesklá zmes vychladne vymiešame si vajcia s cukrom. Je veľmi dôležité použiť vysokopercentnú čokoládu. Keď som prvýkrát robila túto tortu z varovej čokolády ako sa uvádzalo v recepte bola veľmi svetlá a sladká, že som ani nevládala zjesť jeden malý kúsok a čokoládová chuť nebola výrazná. Pri kvalitnejšej čokoláde sa zvýrazní jej čokoládovosť a je to božský zážitok.

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Treba ich miešať aspoň 7-10 min.

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtky s cukrom spojíme z vychladnutou čokoládovou zmesou. Z bielok vymiešame penu a do múky zamiešame pol balíčka prášku do pečiva. Po jednej lyžici z peny a z múky pridávame do čokládovej zmesi a opatrne ale poriadne ich tam vmiešavame.

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vlejeme do tortovej formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Pečie sa 40-50 min. pri 160 stupňoch. Treba skontrolovať špáradlom, či sa nelepí. Ak nie tak je hotová. Po vychladnutí ho prerežeme na dve časti. Ja ju na zdobenie zvyknem otočiť dolu hlavou aby som mala na vrchu krajšiu časť.

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli zohrejem marhuľový džem aby bol horúci. Ja som do ňho priliala aj koňak, ale v zásade to nie je nutné. Nepoužívala by som rum, lebo je príliš aromatický, ale koňak zvýrazní chuť marhuľového džemu. Touto zmesou potireme tortu v strede a aj na povrchu.

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa džem vsiakne a trochu stuhne pripravíme si čokoládovú polevu. V hrnci rozpustíme čokoládu s cukrom a vodou a trošinkou tuku. Hustotu zmesi korigujeme množstvom vody. Záleží či chceme hladkú polevu alebo takú ako som použila ja aby nebola úplne hladká... podľa ľubovôle. Tortu na tanieri prizdobujeme šľahačkou. Tá je tiež dôležitá, pretože zjemňuje výraznú čokoládovú chuť torty. Podľa možnosti volíme pravú šľahačku nie jej rastlinnú a práškovú verziu, aby bol zážitok dokonalý. Dobrú chuť!

    Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

3sandra3
tiež robievam Sacherku, ale táto vyzerá byť fajnovejšia,,,, vyskúšam teraz túto tvoju
seaton
musí byť naozaj výborná a je aj krásna no keď pre manžela tak niet sa čo čudovať :))))))))
coldbery
Tvoja torta vyzerá úžasne....ja mám ju veľmi rada...zatiaľ ju jedávam iba v cukrárni ,ale teraz ju podľa teba určite vyskúšam urobiť....už sa na to teším......:-))))
cica2
krásne sa ti vydarila!...tiež robievam podobnú.... a manželovi všetko naj k narodeninám:)
petravoska
@marienka44 , to je lízatko, z ktorého som odstránila paličku :) má znázorňovať moje a dcérkine srdiečko pre oslávenca :)
pupavciatko
Sacherova torta patrí k mojim najobľúbenejším maškrtám. naposledy som ju piekla na Veľkú noc. ja ju však robím s menšími zmenami, robím ju ako rez, nie ako okrúhlu tortu a miesto čokolády používam roztopené kakao značky Kakao Coop Premium. ak by bol záujem, môžem pridať rozpis ingrediencií aj na túto verziu sacherky
valeri
fakt sa ti podarila, veľmi sa mi páči a vyzerá veľmi chutne. Ukladám si ju.
zzdravo
Vdaka za recept a aj napad. mamka ma v nedelu narodky a ja som doteraz nevedela co s darcekom a ani co upeciem. uz sa tesim na sobotu v kuchyni :o)
cupcake
Aj ja gratulujem. Sacherovu dortu milujem, recept mam od mojej svokry, je vyborny. Teraz vsak pouzivam recept od mojej kamosky. Je vyborny a hlavne nenarocny na pripravu. Robi sa v mikrovlnke.
jarkulienka
Veľmi krásny recept, aj foto, páči sa mi to. Iste pripravím vnučke k MDD. A s tými lízatkami - véééľmi vtipné. Super.
drabkana
BOžE JA MILUJEM čOKOLADU A TATO TORTIčKA JE FAKT UžASNááá...
ema183
korpus je výborný ale polevu som si trochu upravila... chutnejšia poleva je bez tuku, nalámanú čokoládu (200g a viac) nad parou podlejem 1, 5 dcl smotany, bez cukru... miešam kým nie je pudingovo hustá. Za tepla nalejem na korpus a nechám stuhnuť. Poleva nestuhne úplne ale má konzistenciu ako plnka, preto jej vždy spravím viac nech je nahrubo. Vynikajúco sa hodí k tejto ale aj k inej torte. Vyskúšajte! xD




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia