Čokoládová torta a lá Sacher (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Robievam ju už niekoľko rokov. Recept som našla v kuchárskej knihe, ktorú sme dostali k hrncom ako prezent a volá sa Zdravie na stole. Trochu som si ho upravila a teraz chutí celej rodine. Naposledy ju dostal v nedeľu manžel k narodeninám na želanie.

10
porcií
20-30 minút
príprava
40-50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Čokoládu si polámeme na kúsky a spolu s vodou na veľmi miernom plameni rozpustíme. Keď sa ropzpustí, zložíme ju z ohňa a zamiešame do nej maslo. Kým táto hladká lesklá zmes vychladne vymiešame si vajcia s cukrom. Je veľmi dôležité použiť vysokopercentnú čokoládu. Keď som prvýkrát robila túto tortu z varovej čokolády ako sa uvádzalo v recepte bola veľmi svetlá a sladká, že som ani nevládala zjesť jeden malý kúsok a čokoládová chuť nebola výrazná. Pri kvalitnejšej čokoláde sa zvýrazní jej čokoládovosť a je to božský zážitok.
  2. Žĺtky vymiešame s cukrom. Treba ich miešať aspoň 7-10 min.
  3. Žĺtky s cukrom spojíme z vychladnutou čokoládovou zmesou. Z bielok vymiešame penu a do múky zamiešame pol balíčka prášku do pečiva. Po jednej lyžici z peny a z múky pridávame do čokládovej zmesi a opatrne ale poriadne ich tam vmiešavame.
  4. Cesto vlejeme do tortovej formy, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky potrieme tukom a vysypeme múkou. Pečie sa 40-50 min. pri 160 stupňoch. Treba skontrolovať špáradlom, či sa nelepí. Ak nie tak je hotová. Po vychladnutí ho prerežeme na dve časti. Ja ju na zdobenie zvyknem otočiť dolu hlavou aby som mala na vrchu krajšiu časť.
  5. V mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli zohrejem marhuľový džem aby bol horúci. Ja som do ňho priliala aj koňak, ale v zásade to nie je nutné. Nepoužívala by som rum, lebo je príliš aromatický, ale koňak zvýrazní chuť marhuľového džemu. Touto zmesou potireme tortu v strede a aj na povrchu.
  6. Kým sa džem vsiakne a trochu stuhne pripravíme si čokoládovú polevu. V hrnci rozpustíme čokoládu s cukrom a vodou a trošinkou tuku. Hustotu zmesi korigujeme množstvom vody. Záleží či chceme hladkú polevu alebo takú ako som použila ja aby nebola úplne hladká... podľa ľubovôle. Tortu na tanieri prizdobujeme šľahačkou. Tá je tiež dôležitá, pretože zjemňuje výraznú čokoládovú chuť torty. Podľa možnosti volíme pravú šľahačku nie jej rastlinnú a práškovú verziu, aby bol zážitok dokonalý. Dobrú chuť!