Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. novembra 2013
Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept)
Foto: sracz

Už som signalizoval svoj pokus pečenia domáceho chlebíka s „čepetom“ (z maďarského slova „csöpet“ čo znamená „troška, alebo kúsok“)! Aj takto si pripomínam majstrovstvo Zobraziť celý popisUž som signalizoval svoj pokus pečenia domáceho chlebíka s „čepetom“ (z maďarského slova „csöpet“ čo znamená „troška, alebo kúsok“)! Aj takto si pripomínam majstrovstvo mojej babičky Lady Ann, ktorá práve s takýmto kúskom „uždibnutým“ z predchádzajúceho vykysnutého chleba, vymiesila nový. Chlebík, chlebík, ono to bolo skôr „voňavé koleso“ so skoro metrovým priemerom (Ø), upečené Bercibáčim! Jedna z najkrajších nostalgických spomienok na moje detstvo pod Šibenou horou, v mojich rodných Košiciach.

60÷70 minút
príprava
25/55 minút
na 225/190 °C

Suroviny

750 g
250 g
1 PL
50 g
Semienka:
2 PL
2 PL
1 PL
1 ČL
Kvások:
600 ml
1 PL
3,5 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    asi 120´ pred miesením som do väčšej „kysky“ preosial obidve múky a pridal PL soli; v pomocnom tanieri so si pripravil semienka a nechal ich na stole „nabrať“ teplotu kuchyne; 105´ na to som do menšej plastovej misky nalial 600 ml vlažnej vody, pridal PL cukru a prstom rozmiešal; hladinu som posypal ½ vrecúškom suchých kvasníc (droždia), č.j. ~ 3,5 g a medzi prstami troškou HLM_u (hladkej múky), č.j. ~ 1 ML (mokka lyžička); vložil do rúry vyhriatej ma 100 °F, č.j. ~ 40 °C a nechal vykynúť; všetko (aj s „čepet_om“ odloženým kúskom cesta z predchádzajúceho miesena cesta na chlieb a s kváskom) vidíte na obrázku

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    múky a soľ som zmiešal suchou rukou, pridal všetky semienká, na_rozdrobil „čepet“, zalial kváskom a za ~ 15´ rukou vymiesil

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takúto „guľu“ cesta na budúci domáci chlebík; dno a steny „kysky“ som poprášil „HLM_om“, vložil do nej cesto, prikryl dôkladne zatlačeným vekom, vložil do rúry vyhriatej po kvásku a po necelej hodinke

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto takto narástlo; trúbu som nechal predohriať na 225 °C / 440 °F

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na „table“, pomúčenej „HLN_om“ som z neho vytvaroval takýto bochník (samozrejme, že som nezabudol „uždibnúť čepet“, ktorý je v tej malej dóze nad bochníkom, pre budúci chlieb);

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    bochník som óóópatrne vložil do predohriatej „tupperware“ nádoby a s dôverou zveril útrobám už vyhriatej elektrickej rúry; na dolnú mriežku som uložil „kastrólik“ s vriacou vodou z čajníka; po 25´ som nádobu vybral, teplotu znížil na 190 °C / 375 °F, chlebík pretrel vlažnou vodou, vrátil do rúry a

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po 55´ som privítal takýto krásny domáci chlebík; uložil som ho na mriežku a dôkladne pretrel studenou vodou

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    natretý maslom, vlastnoručne pripraveným avokádovým guacamole a posypaný čerstvo MČK chutil úžasne „prenáramne“!!! … už dlhšiu dobu „naberám“ odvahu na upečenie chleba len s „čepetom“ (bez kvasníc), zatiaľ si akosi nedôverujem!!!

    Chlieb doma pečený s odloženým kúskom cesta – čepetom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Boli ste už niekedy v pekárni svedkami pečenia chleba či rohlíkov alebo žemlí i pletienok „barchesov“a vianočiek a …! Myslím v tej starej klasickej, v ktorej sa jednotlivé „bruchá“ jednej nad druhou zostavených pecí, vyhrievali ešte tvrdým bukovým či dubovým drevom. Vykysnutý bochník, aj s dreveným korýtkom zabaleným v „dreľichovej plachce“, som pyšne, s pocitom zodpovednosti a dôležitosti môjho rozvíjajúceho sa ega, ťahal po Barčianskej do pekárne pred malým kostolíkom. Naproti bývalým „samopalníckym“ kasárniam gen. M. R. Štefánika. Dnes na tomto mieste jestvuje nákupné centrum „Astória“! Dopravným prostriedkom bol môj detský kočík, teda jeho „podvozok“, na ktorý náš Tati zmajstroval plošinu. V tom istom „hintove“ bol odkočíkovaný aj môj brat Imrich *1950. … a keď nasnežilo, tak som náš „rodinný poklad“ ťahal, okolo krčmy „U Smarkatého“, na saniach. V starej košickej pekárni pracoval, ako majster, jeden z bratov mojeho otca, ujo Berto, teda po našom Bercibáči. Už aj on dávno pečie vo firme „sv. Peter & Family“, ale nikdy nezabudnem na jeho šikovné ruky! Privítal ma, do rúk strčil zo dva_tri čerstvo upečené, ešte horúce, rožky. ... a ja som jedol a s do široka roztvorenými očami pozeral, ako babičkou pripravené cesto znovu premiesil! Už nikdy som nevidel pekára, ktorý by dokázal miesiť dva bochníky chleba naraz. Ľavou i pravou rukou! V každej jeden! … a jeho sádzanie do pece na drevenej lopate s dĺhou násadou! … a zručné vyťahovanie upečeného voňavého pecňa či bochníka! … a jeho šikovné rýchle pomazanie vechťom z priadze namočenom v studenej vode! … a nalepenie menovky, aby každý dostal chlebík, ten svoj! … a cesta domov s upečeným chlebom „starej matere“, jednej z dobrých víl mojeho detstva, mojej vzácnej, múdrej a pracovitej Lady Ann! … a zlomené odolávanie pokušenia, odlomiť si a zjesť ten prasknutý kúsok teplého chleba! … a previnilé počúvanie výčitiek mojeho dobrého otca, že som „doteperil“ načatý chlieb; až tesne pred svojim nedobrovoľným odchodom do „večných lovísk“ sa mi priznal, že práve na ten prasknutý kúsok sa najviac tešil práve on! … a … ale to až na budúce!

Diskusia k receptu

jozka2
Ano to je pravda,aj mi sme domapekavali chlieb z vysuseneho cesta,mamka povyskrabovala velke drevene koryto urcene ne pecenie chleba/boloich 5 velkych bochnikov a 4 poplanky,mnam a horuce pomastene s maslom/tz. poskrabok nechala na tanieri ten tam kysol a kysol a kysol az sa sam vysusil,to sa stale rozrobilo v teplej vode a tak sa zarabal chlieb,ale pridavala aj drozdie.Mas pekne vykysnuty a upeceny.
manya
nádherná práca ako vždy, tíško závidím a keď čítam tvoje rozprávanie, prichádzam na to, že sme pred dvadsiatimi rokmi urobili hlúposť, keď sme pri oprave starorodičovského domu zbúrali pec na pečenie chleba. Od svokry som mala presný návod ako v nej piecť, nevyskúšala som to ani raz, možno by dnes piekla.
honestka
Ferry upiect chlebik iba s „čepetom“ (bez kvasníc), sa ti pravdepodobne nepodari, hoci je pravda, ze nepoznam muky ake mate v USA.
Tvoj "čepet" sa u nas volal "Naocesto" ja chlieb bez neho tu takmer nepekavam, len zo zaciatku som si ho zabudala nechat teraz mam 3 rozne a nastastie to ide automaticky; myslim, ze sme o tom tu debatili iste sa najdu diskusie.
Chlieb by ti dobre nevykysol a nevysiel ani v pripade, ze by si ho nechal vacsi kus. Rozhodne musis k nemu pridat troska kvasnice.
Neda sa totiz porovnat s tekutym kvaskom /raznym ai./ - chleby z ktorych uspesne recetpy su tu uz uverejnene.
Je to moja skusenost, ale samozrejme vyskusaj a sam zistis.

Tvoj chlebik vonia az sem ani nam tie "ich" nechutia a pecieme.
Ja starou metodou tradicne v rure /a ked manzel ten v modernej pekarnicke/.
Moj vyhra vzdy /hoci ingredience su rovnake/ aj vzhladove aj chutove!
Pozdravujem.

hannah22
dakujem za pekný recept a láskou naplnené spomínanie, všetko bohatstvo aj zdravie sa pominie, len spomienky zostávajú.... :))
frona
Krásny receptík.... moja babka vravela tomu "Tvojmu čepetu" žmolky. A to preto, lebo to bolo cesto, ktoré zostalo na stranách "vandlíka" v ktorom cesto kyslo. Vždy sa to v tom vandlíku nechalo preschnúť a potom sa to prstamy akoby zošúchalo zo stien vandlíka....preschlo a odložilo sa to k budúcemu kvásku.... Si mi to pripomenul, lebo ja pekávam chlebík v pekárničke a nikdy ma to akosi nenapadne,aby som pred pečením z cesta uždibla....ale už nezabudnem.... Veru aj ja som vždy,ako decko, obhrýzala konce chleba, keď som išla kupovať. Doma sa hnevali, že chlieb vyzerá ako ohryzený od myší...:-) Ale mne to nevadilo a na budúce som to urobila zas.... -:)
anina6
veru sa ti podaril krásny chlebík priam majstrovské dielo.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, máš v sebe veľkú pokoru k chlebíku nášmu každodennému, týmto nádherným chlebíkom, s láskou opísaným pracovným postupom si si dôstojne uctil Lady Ann, ktorá sa prihovára nám všetkým každým tvojim slovíčkom a nezabudol si ani na ostatných v tvojim srdci :-)
tiež som v detstve chodila do takej istej pekárne u mojej drahej starej mamy, ktorú som videla pravidelne miesiť chlebík vo veľkom drevenom koryte, aj použiť odložený "csöpet", pamätám si dodnes tú dráždivú vôňu čerstvo upečených pecniskov chleba, vybratých priamo z pece aj s nalepeným číslom.
dakujem ti za úžasný recept i nádherné spomienky.
smorko
Čo dodať, všetko bolo povedané, jedným slovom N Á D H E R A. U mňa máš 5*.
tiginko
na reze vyzerá tvoj chlebík neskutočne dobre, páči sa mi, že si použil tak málo používaný zvyk z minulosti, kúsok predchádzajúceho chleba do nového. Ja teda pečiem chlieb málokedy (skôr pečivo), preto by som dlho skladovala tú vzorku, ale raz keď budem na dôchodku....
havino
máš chlebík, ako lusk, pečiem chlieb stále, ja už z kvásku, viem akú radosť má človek ked sa podarí, 5*
margaretka28
Je neskutočne krásny, presne takto ho robievala aj moja babka, aspoň teda čo viem z rozprávania mojej mamy, že vždy ked zaschli v drevenom korýtku kúsky cesta, čo tam zostali, babka ich starostlivo zoškrabala a odložila, potom pri dalšom pečení namočila do vody a použila do dalšieho chleba :-) máš 5*
rressia
kde, ako a ako dlho sa dá ,,uždibnutý,, kúsok cesta skladovať?
irenaw
ja viem, že keby si to nevložil ako recept, nemohli by sme si uložiť... ale mne by sa to páčilo aj v zážitkoch, spomienkach spojených s jedlom, pekne si to napísal aj napiekol :-)
venusa
Nikdy sme chlieb nezarabali ani cepetom, ani inym kuskom cesta. Vzdy, co si pamatam, tak iba z cerstvych kvasnic. Robim tak aj ja. Iny kraj, iny mrav, no preco si to uz nevyskusal ? :) A ten prasknuty, neviem preco, bol akysi lepsi, vsak bol z jedneho cesta :) Pekne citanie aj popis=vysledok.
evanaaa
Krásny chlieb, ten sa ti ozaj podaril, klobúk dolu už vôbec aj preto, že vám chlapom sa daria takéto krásne chutné chlebíky. A to s tým odloženým kúskom ( csepeto, nacesto, oškrabok....) si pamätám, väčšinou za starých čias, ale aj teraz sa pečie za jeho pomoci a nie je to tak, ako píše @venusa , že iný kraj.....nie je to len otázka nejakého kraja, ale dobré gazdinky na celom Slovensku to zvykli takto piecť, aj keď nie všade a všetky, ja si pamätám moju starú mamu vo Vrábľoch a to je už dobrých 60 aj viac rokov, ako zoškrabovala ostatok cesta, presne, ako o tom píše aj @margaretka28 , napokon, stačí si tu prečítať aj ostatné komentáre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia