Cesnakové lístkové pagáče fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. januára 2015
Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept)
Foto: pusta

Cesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá Zobraziť celý popisCesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá stará mama robievala tieto vynikajúce pagáče najmä v zime v čase zabíjačiek s domácou bravčovou masťou, ale aj v priebehu roka s maslom, pridávam recept.

1 dávka pre viac osô
porcia
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
300 g
2 ČL
50 g
1 ČL
100 ml vlažné
6 PL
400 ml
2 ks
250 g (alebo brav. masť) studené stuhnuté
Na potieranie:
bielka vaječné:
podľa chuti
5 veľkých strúčikov prelisovaných




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala hladkú a polohrubú múku, pridala som soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vaječné žĺtka,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....olej, kyslú pochúťkovú smotanu,spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné tuhšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu netvorili pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, nastrúhala som na povrch na slzičkovom strúhadle poriadne stuhnuté maslo, je dobré dať maslo pred strúhaním asi na 5 - 10 minút do mrazničky, rovnaký postup je aj pri použití domácej bravčovej masti, po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto s nastrúhaným tuhým maslom som na tesno stočila do závinu tak, aby spoj bol dole a okraje cesta som pevne stlačila a zahla na spodok, nechala som závin odpočívať asi 20 minút, potom som ho rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dolnú tretinu cesta som preložila smerom nahor do stredu, cez to som preložila do stredu hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta zprava doľava do stredu a cez to zase zľava doprava, čím vzniklo 9 vrstiev cesta na sebe, prikryla som ho čistou utierkou, nechala som ho 20 minút odpočívať, celý postup som zopakovala celkom 4x.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ som dala do vaječných bielkov 5 prelisovaných veľkých strúčikov cesnaku, soľ a všetko som spolu rozšľahala vidličkou, zmes na potieranie cesta bola pripravená.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke 1,5 cm,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potrela som ho cesnakovo - bielkovou zmesou ostrým nožom pokrájala na pásy a potom na štvorce, robila som menšie i väčšie štvorce,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktoré som pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...teflónovou fóliou, tvary si môžete zvoliť ľubovoľne, aké vám vyhovujú, rovnako ich veľkosť môže byť podľa vás,...

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a funkcii horný a dolný ohrev, piekla som 35 minút do ružova, pagáče krásne rozvoniavali cesnakom po celej kuchyni.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mierne vychladnuté väčšie cesnakové pagáče som dala na podnos a podávala som ich na obed k fazulici na kyslo, tie menšie zase samostatne som podávala k vínečku neskôr našej milej návšteve, len sa po nich zaprášilo, ako chutili :-)))

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ešte jeden záber: dobre vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, cesnakové pagáče sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, tiež sa môžu podávať samostatne bud ako vynikajúce pohostenie k vínečku, chutia však výborne len tak i samotné.

    Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

smejkad
tieto mozu byt vyborne, podobne som robila croasanty, dobre ze si pripomenula, mas ich nadherne :-)
mamatata2
Všetky Tvoje recepty sú úžasné a tak perfektne vždy nafotíš postup, varíš ozaj s láskou. Super sú aj tieto pagáče.
babkamt
pekne si sa vyhrala.Ochutnala by si som ich. *****
safran
riadne "nalistované" :-) ako hrubá kniha
dandika1
@mila @pusta pagaciky ako malovane vonaju az na vychod ,darmo si sikovna ,krasne nafotene,vsetko vysvetlene ukladam budu sa hodit. Vdaka. 5***** :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Sú ozaj neúrečné a určite aj vynikajúce chuťou. Robím veľmi podobné len pod tú masť (maslo) ešte nastrúham varené zemiaky.
spisakmirko
Škoda, že už nic nezbylo.Chystal jsem se do Blavy,tu dobře poznám.Recept je perfektní!!Díky, dávám ti jedničku s hvězdičkou!!!
medovnicek
vyzerajú fantasticky, keď budem mať niekedy dovolenku, tak ich istotne vyskúšam k nejakej polievke, vďaka za super postup:)
pusta1
@mamatata2 , áno, varím s láskou, snažím sa postup popísať zrozumiteľne.
tvoje krásne zhodnotenie mojej práce je pre mňa veľká česť.
hej, pagáče sú super.
úprimne ti dakujem.
pusta1
Milá@babkamt , s chuťou som sa vyhrala s týmito pagáčmi :-)
máš pravdu.
verím, že by si ochutnala.
dakujem za uznanie a za 5*
pusta1
Milá@safran , aj mne to ich riadne nalistovanie pripomína hrubú knihu D
dakujem ti za pochvalu.
pusta1
@marika21 , teší ma tvoje krásne hodnotenie, za ktoré ti dakujem a dakujem i za 5*
pusta1
Milá@dandika1 , netušila som, že voňajú tieto pagáče až na východ, som však rada, že hej :-)
dakujem ti za úžasné hodnotenie, za uloženie do kk a za 5*.
pusta1
@esi , hej, sú to skvelé pagáče.
poviem ti, super nápad s nastrúhanímvarených zemiakov pod maslo/masť,
určite vyskúšam :-)
dakujem za peknú pochvalu.
pusta1
@spisakmirko , ľutujem, už nezostalo.
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
to ja dakujem tebe za pochvalu receptu a za hodnotenie na jedničku
a za hviezdičku.
pusta1
@monikka , to si pekne povedala, že to sú "päťhviezdičkové" pagáče :)
dakujem ti veľmi pekne za skvelé hodnotenie.
pusta1
@zinnajdha , pekne si to napísala, skutočne sú s láskou upečené :-)
dakujem za to, že sú u teba s láskou uložené.
pusta1
@medovnicek , poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
vážim si tvoje hodnotenie veľmi.
to ja dakujem tebe.
pusta1
@aandulka , ani netreba :-)))
to samo o sebe je úžasná pochvala :-)
dakujem za skvelé hodnotenie, za uloženie do kk a za 5*
motyka
ani neviem, čo mám napísať. Ja takú nádheru asi nikdy neupečiem. Ale určite vyskúšam. A ktoré sú lepšie s maslom, či s masťou?
pusta1
@motyka , neboj, určite upečieš aj ty takú nádheru, stačí len dodržať recept, je napísaný podrobne, uvidíš, že sa ti vydarí a tvoje pagáče budú rovnako nádherné, som si tým istá :-)))
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš aj ty, potom ťa poprosím o spätnú odozvu.
sú rovnako dobré obe verzie, tak s maslom, ako aj s masťou, aj klasické lístkové cesto sa robí s maslom, ale aj s masťou.
dakujem za pekné uznanie.
gubics
Perfektné pagáčiky, dala som 5 hviezdičiek. Páči sa mi ten nápad,nakrájať cesto na štvorčeky, lebo nie je odpad, ktorý keď sa znovu prehnetie už nie je lístkové. Vidieť, že si perfektná kuchárka a nie nejaká začiatočníčka. Tie Tvoje pagáčiky sa priam núkajú na ochutnanie.
amelie
... tieto pagáčiky som nejedla ani nepamätám... mama ich vykrajovala okrúhle, neviem, či boli všetky suroviny také isté ako v tvojich, ale dracula by sa nám bol vyhol oblúkom:-))) s potešením si tvoj recept ukladám a ďakujem, že si mi na krátky moment vrátila detstvo:-)))


pusta1
@gubics , tvoje krásne hodnotenie mi dobre padlo a potešilo ma :-)
dakujem za ocenenie a za 5*.
pusta1
@amelie ,no to som rada, že aj ty poznáš tieto vynikajúce pagáče ešte od svojej dobej mamičky :-)))
teší ma, že som ti týmto receptom priniesla tvoje krásne spomienky na šťastné detstvo :-)))
je načim ich po takej dlhej dobe upiecť, iste znovu zachutia, neboj, nebude sa ti vyhýbať nikto, skôr sa s radosťou pridá k ochutnávke tvojich skvelých pagáčov :-)
dakujem za krásnu pochvalu, uloženie do kk .
tinca
@pusta vydarené, ja niekedy keď sa mi nechce vykrajovať robím aj trojuholníky, štvorec a potom uhlopriečne napoly:)
pusta1
@tinca , áno, aj trojuholníky sa dajú pekné pokrájať, výhodou týchto tvarov je, že nevzniká žiaden odpad a zachová sa úplne lístkovanie.
vážim si tvoju pochvalu a dakujem.
annan
Ale ja nestíham tie tvoje recepty ani piesť,dnes som piekla tvoje smotanové pagáče,no nemajú chybu a teraz mám zase o robotu postarané.Lebo len na ne pozeram a už mi tečú slinky.
lailuska
Vyzerajú fantasticky! Ako dlho vydržia (ak sa hneď nezjedia)? Máš všetky receptzy superné.
pusta1
@annan , neboj upečieš, prídu aj tieto ma rad a aj ostatné moje recepty :-)
@lailuska , presne tak,. máš pravdu :-)
obom vám dakujem za milú pochvalu týchto pagáčikov i všetkých mojich receptov :-)
veľmi ste ma potešili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia