Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Cesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá stará mama robievala tieto vynikajúce pagáče najmä v zime v čase zabíjačiek s domácou bravčovou masťou, ale aj v priebehu roka s maslom, pridávam recept.

1 dávka pre viac osô
porcia
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala hladkú a polohrubú múku, pridala som soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vaječné žĺtka,...
  2. ....olej, kyslú pochúťkovú smotanu,spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné tuhšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu netvorili pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  3. Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, nastrúhala som na povrch na slzičkovom strúhadle poriadne stuhnuté maslo, je dobré dať maslo pred strúhaním asi na 5 - 10 minút do mrazničky, rovnaký postup je aj pri použití domácej bravčovej masti, po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
  4. Cesto s nastrúhaným tuhým maslom som na tesno stočila do závinu tak, aby spoj bol dole a okraje cesta som pevne stlačila a zahla na spodok, nechala som závin odpočívať asi 20 minút, potom som ho rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm,...
  5. ...dolnú tretinu cesta som preložila smerom nahor do stredu, cez to som preložila do stredu hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta zprava doľava do stredu a cez to zase zľava doprava, čím vzniklo 9 vrstiev cesta na sebe, prikryla som ho čistou utierkou, nechala som ho 20 minút odpočívať, celý postup som zopakovala celkom 4x.
  6. Zatiaľ som dala do vaječných bielkov 5 prelisovaných veľkých strúčikov cesnaku, soľ a všetko som spolu rozšľahala vidličkou, zmes na potieranie cesta bola pripravená.
  7. Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke 1,5 cm,...
  8. ...potrela som ho cesnakovo - bielkovou zmesou ostrým nožom pokrájala na pásy a potom na štvorce, robila som menšie i väčšie štvorce,...
  9. ...ktoré som pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie,...
  10. ...teflónovou fóliou, tvary si môžete zvoliť ľubovoľne, aké vám vyhovujú, rovnako ich veľkosť môže byť podľa vás,...
  11. ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a funkcii horný a dolný ohrev, piekla som 35 minút do ružova, pagáče krásne rozvoniavali cesnakom po celej kuchyni.
  12. Mierne vychladnuté väčšie cesnakové pagáče som dala na podnos a podávala som ich na obed k fazulici na kyslo, tie menšie zase samostatne som podávala k vínečku neskôr našej milej návšteve, len sa po nich zaprášilo, ako chutili :-)))
  13. ešte jeden záber: dobre vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, cesnakové pagáče sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, tiež sa môžu podávať samostatne bud ako vynikajúce pohostenie k vínečku, chutia však výborne len tak i samotné.