Cesnakové lístkové pagáče (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Cesnakové lístkové pagáče sú starodávnym receptom našich babičiek, ktoré sa podávali
najčastejšie k sýtym polievkam na kyslo, ale sú výborné aj samostatne. Moja drahá stará mama robievala tieto vynikajúce pagáče najmä v zime v čase zabíjačiek s domácou
bravčovou masťou, ale aj v priebehu roka s maslom, pridávam recept.
1 dávka pre viac osô porcia |
30 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup- Do misy som preosiala hladkú a polohrubú múku, pridala som soľ, premiešala, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala vlažným mliekom, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, pridala som vaječné žĺtka,...
- ....olej, kyslú pochúťkovú smotanu,spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné tuhšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu netvorili pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm, nastrúhala som na povrch na slzičkovom strúhadle poriadne stuhnuté maslo, je dobré dať maslo pred strúhaním asi na 5 - 10 minút do mrazničky, rovnaký postup je aj pri použití domácej bravčovej masti, po obvode som vynechala voľný pás o šírke asi 2,5 cm.
- Cesto s nastrúhaným tuhým maslom som na tesno stočila do závinu tak, aby spoj bol dole a okraje cesta som pevne stlačila a zahla na spodok, nechala som závin odpočívať asi 20 minút, potom som ho rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 3 mm,...
- ...dolnú tretinu cesta som preložila smerom nahor do stredu, cez to som preložila do stredu hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta zprava doľava do stredu a cez to zase zľava doprava, čím vzniklo 9 vrstiev cesta na sebe, prikryla som ho čistou utierkou, nechala som ho 20 minút odpočívať, celý postup som zopakovala celkom 4x.
- Zatiaľ som dala do vaječných bielkov 5 prelisovaných veľkých strúčikov cesnaku, soľ a všetko som spolu rozšľahala vidličkou, zmes na potieranie cesta bola pripravená.
- Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke 1,5 cm,...
- ...potrela som ho cesnakovo - bielkovou zmesou ostrým nožom pokrájala na pásy a potom na štvorce, robila som menšie i väčšie štvorce,...
- ...ktoré som pokládla na plech vystlaný papierom na pečenie,...
- ...teflónovou fóliou, tvary si môžete zvoliť ľubovoľne, aké vám vyhovujú, rovnako ich veľkosť môže byť podľa vás,...
- ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a funkcii horný a dolný ohrev, piekla som 35 minút do ružova, pagáče krásne rozvoniavali cesnakom po celej kuchyni.
- Mierne vychladnuté väčšie cesnakové pagáče som dala na podnos a podávala som ich na obed k fazulici na kyslo, tie menšie zase samostatne som podávala k vínečku neskôr našej milej návšteve, len sa po nich zaprášilo, ako chutili :-)))
- ešte jeden záber: dobre vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, cesnakové pagáče sú vynikajúcou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, tiež sa môžu podávať samostatne bud ako vynikajúce pohostenie k vínečku, chutia však výborne len tak i samotné.
|