Cesnaková polievka s rascou a vajcom

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 25. mája 2015

Túto polievku varím, keď mám bravčové kosti a je chrípkové počasie vlhko a chladno. Hovoríme jej vyrážací klin pre chrípku.

8 - 10
porcií
10 minút minút
príprava
160 a 30 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 strúčikov
1 ČL
2-3 PL na zahustenie
2 PL
1 PL
2-3 ks surové
4 ks
Na krutónky:




Postup

  1. 1

    Prvý si uvarím vývar s bravčových kostí. Dávam do neho soľ, čierne korenie celé, nové korenie, 3 až 4 bobkové listy a koreňovú zeleninu. Varím ho asi 2,5 hodiny. Hotový vývar precedím cez sitko.

  2. 2

    Do hrnca dám bravčovú masť roztopiť. Do horúcej mastí nasypem posekaný cesnak a celú rascu miešam a dávam pozor nech to neprihorí. Za chvíľu pridám muku pár krát premiešam a odstavím zo sporáka a nasypem mletú papriku. Nechám nech sa paprika v masti roztopí a zalejem horúcim vývarom a znovu dám na sporák nech sa to rozvarí. Zatiaľ si očistím zemiaky a nakrájam na 1 cm kocky. Ak sa mi to v hrnci všetko varí dám do neho zemiaky a nechám variť až zemiaky zmäknú.

  3. 3

    Teraz si vajcia rozšľahám. Ak sú už zemiaky mäkké tak do polievky vlievam pomaly malou lyžičkou tenkým prúdom rozšľahané vajcia. Vzniknú z neho také vajcové slíže. Nechám to všetko prejsť varom asi päť minút dochutíme, ale opatrne lebo vývar bol ochutený. Môžeme podávať. Ja podávam polievku s opečeným sendvičom krajaným na 1cm kocky. To si robím keď mi ostane sendvič nakrájam a na sucho to opečiem v rúre dám potom vychladnuté do sáčku a mám do zásoby. Želám dobrú chuť v tieto upršané dní.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak ja som cesnačku ešte nerobila, ale keď tu vidím @patroveckypitrs tú tvoju, mám sto chutí ju spraviť, aspoň pre seba, ak by muž nechcel. Dokonca by som skúsila bez zemiakov, len s tou vaječnou hmlovinou a dokonca mám aj hotové ( kúpené) krutónky, tri druhy, tak by som tam dala tie cesnakové, alebo syrové? No, uvidím......zatiaľ ide polievka do KK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia