Celozrnné žemle

kata50 - fotkakata50, 26. januára 2012
Celozrnné žemle
Foto: kata50

@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné Zobraziť celý popis@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné aj tak...:-)))

8-10
porcií
30-40 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
500 g
500 ml vlažná
42 g
1,5 ČL
1,5 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ks surový postrúhaný
1-2 ks postrúhaný
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme. ( Aj keď sa vám vôbec nebude chcieť- ale to je prvý krok k úspešnému výsledku .) Pripravíme si kvások z vlažnej vody, droždia a cukru a hneď vylejeme do múky. Nemusí dopredu droždie kysnúť - ono sa zobudí aj tak. Iba sa zbytočne vysiľuje. Pridáme všetky ostatné prísady. S cesnakom opatrne - iba toľko, aby to slabo zavoňalo a neprerážalo iné chute. Veď nerobíme klobásy...

  2. 2

    Cesto spracujeme aby sa oddeľovalo od misky - cca 10 minút a potom necháme kysnúť. Ja nechávam v miske kyske 2x puknúť vrchnák - to je asi 30-40 minút. Vykysnuté cesto formujeme do žemieľ, a poukladáme do vymastenej okrúhlej formy ( napr. aj tortovej ) Každý kúsok cesta, dookola omastíme olejom - aby sa upečené kúsky pekne oddeľovali. Vrch som posypala sezamom a hrubozrnnou soľou.

    Celozrnné žemle - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri 180 st/ 30-40 minút. Potom vyberieme na mriežku, aby dobre vychladli a nezaparili sa.

    Celozrnné žemle - obrázok 3
  4. 4

    Toto pečivo so zemiakom a cesnakovou vôňou je chutné aj na druhý deň. Keď vám ostane :-)) Dobrú chuť prajem ! Katarína.

Diskusia k receptu

marcy
@kata :) Ty beťárica ......ďakujem za tip,ja som robila zvlášť žemličky a veľmi vyschli na rozdiel od okrúhleho chlebíka -rozdelila som cesto,vláčnejší bol chlebík
bejgi
tie musím skúsiť mojich chlapcom napiecť, ďakujem za receptík :)
kata50
Ďakujem pekne. Dievčatá len skúšajte. Keď sa toto cesto pečie takto spolu-pokope, tak sa nerozleje do strán ale vybehne hore. A nevysuší sa. :-))
frezia68
To je inšpirácia @kata50 ,určite vyskúšam,tvar evokuje makové buchty a dobre si vymyslela :-)))
marijanka712
@kata50 opäť krása vydarili sa ti a priam mi až tu zavoňali isto vyskúšam- toto oceňujem , ked rp , ktoré tu sa prezentujú aj takto sa opäť na scénu vracajú a overujú aj s komentárikami , ....
an3da
Istotne ide toľko vody? Nie je cesto mäkké? Predsa musím vyskúšať.
zuzliak
ked chleba, tak z neba :) Mas ich nadherne, mliam :)
evas13
Máš ich nádherné a v tých tvojich pekných košičkoch by sa nádherne vynímali.
tatranka
Žemle sú určite zdravé,chutné,pekné.Tie nemám,ale mám takú istú utierku Katka ako ty.Dobrý receptík.
kata50
Ďakujem pekne za komentáriky všetkým :-))
@an3da , ide toľko vody. Pridávam ju ale postupne a sleduj ako ju múka pojme. Zase záleží od kvality múky. Možno budeš potrebovať o 0,5 dl menej - veď uvidíš. Áno cesto je jemné a mäkké. Preto som volila takéto pečenie, že žemličky pekne narastú hore a nie do šírky.
kuchticka
@katka , ja tiez chvalim. Peciem podobne, ale tiez oddelene a rovnako peciem s hladkej i celozrnnej muky, ale neskusala som s cesnakom a zemiakom takze nabuduce budu taketo.
cica2
krásne sa ti vydarili a domáce sú naj! :-)
mariaklara
@katka , máš ich ohromné, mám aj ja pripravený recept, len ich nestíham sem zavesiť. Vyskúšam tvoje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia