Celozrnné žemle

Autor receptu: kata50

@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné aj tak...:-)))

8-10
porcií
30-40 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme. ( Aj keď sa vám vôbec nebude chcieť- ale to je prvý krok k úspešnému výsledku .) Pripravíme si kvások z vlažnej vody, droždia a cukru a hneď vylejeme do múky. Nemusí dopredu droždie kysnúť - ono sa zobudí aj tak. Iba sa zbytočne vysiľuje. Pridáme všetky ostatné prísady. S cesnakom opatrne - iba toľko, aby to slabo zavoňalo a neprerážalo iné chute. Veď nerobíme klobásy...
  2. Cesto spracujeme aby sa oddeľovalo od misky - cca 10 minút a potom necháme kysnúť. Ja nechávam v miske kyske 2x puknúť vrchnák - to je asi 30-40 minút. Vykysnuté cesto formujeme do žemieľ, a poukladáme do vymastenej okrúhlej formy ( napr. aj tortovej ) Každý kúsok cesta, dookola omastíme olejom - aby sa upečené kúsky pekne oddeľovali. Vrch som posypala sezamom a hrubozrnnou soľou.
  3. Pečieme pri 180 st/ 30-40 minút. Potom vyberieme na mriežku, aby dobre vychladli a nezaparili sa.
  4. Toto pečivo so zemiakom a cesnakovou vôňou je chutné aj na druhý deň. Keď vám ostane :-)) Dobrú chuť prajem ! Katarína.