Celozrnné žemle
Autor receptu: kata50
@Kata50 . Tento recept je úplná napodobenina Žemličkového chleba, ktorý pridala @evusik
http://varecha.pravda.sk/recepty/zemlickovy-chlieb-fotorecept/19572-recept.html
asi pred polrokom. Ja som ho slabo pozmenila. Žemle ostali chutné aj tak...:-)))
8-10 porcií |
30-40 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Múku preosejeme. ( Aj keď sa vám vôbec nebude chcieť- ale to je prvý krok k úspešnému výsledku .)
Pripravíme si kvások z vlažnej vody, droždia a cukru a hneď vylejeme do múky. Nemusí dopredu droždie kysnúť - ono sa zobudí aj tak. Iba sa zbytočne vysiľuje.
Pridáme všetky ostatné prísady. S cesnakom opatrne - iba toľko, aby to slabo zavoňalo a neprerážalo iné chute. Veď nerobíme klobásy...
- Cesto spracujeme aby sa oddeľovalo od misky - cca 10 minút a potom necháme kysnúť. Ja nechávam v miske kyske 2x puknúť vrchnák - to je asi 30-40 minút.
Vykysnuté cesto formujeme do žemieľ, a poukladáme do vymastenej okrúhlej formy ( napr. aj tortovej ) Každý kúsok cesta, dookola omastíme olejom - aby sa upečené kúsky pekne oddeľovali. Vrch som posypala sezamom a hrubozrnnou soľou.
- Pečieme pri 180 st/ 30-40 minút. Potom vyberieme na mriežku, aby dobre vychladli a nezaparili sa.
- Toto pečivo so zemiakom a cesnakovou vôňou je chutné aj na druhý deň. Keď vám ostane :-)) Dobrú chuť prajem ! Katarína.