Broskyňový kompót

marienka44 - fotkamarienka44, 7. augusta 2012

V svokrinej zahrade začali dozrievať vinohradnícke broskyne, ktoré sú charakteristické zelenou šupkou a bielou dužinou. Ľahko sa oddeľujú od kôstky.

120 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Broskyne postupne poumývame novou hubkou na riad s drsnou stranou. Necháme ich odkvapkať vo vandlíku. Poškodené alebo prezreté plody vyradíme. Nerezovým nožíkom broskyne rozšvrtíme a vyberieme kôstku. Následne štvrtky ponoríme do mierne okyslenej vody /10-20 g kyseliny citrónovej na 1 liter vody/, aby nezhnedli. Znovu necháme odkvapkať vo vandlíku s malým dezertným tanierikom na dne /zabráni opätovnému styku ovocia s vodou/.

  2. 2

    Štvrtky broskýň úhľadne ukladáme do umytých pohárov reznou plochou dolu, aby sa mestilo čo najviac. Zalejeme nálevom, ktorý pripravíme rozpustením a krátkym povarením asi 500-700 g kryštálového cukru v 1 litri vody podľa zrelosti. Ja som volila zlatý stred, teda 600 g / 1 l.

  3. 3

    Sterilizujem v sterilizačnom hrnci 20 minút pri 80 °C, ktorý mam už veľmi dávno kúpený. Stál vtedy 60 Sk. Poháre sú zakryté vodou až nad viečka. Po skončení opatrne vyberieme na pripravenú kuchynskú utierku hore dnom. Ešte čiastočne teplé ich prevrátim a skontrolujem, či sú viečka chytené. Označíme štítkom s napísaným ročníkom a uložíme vo vetrateľnej miestnosti-komore. Jedna várka sterilizácie je 7 ks 7-dcl pohárov. Voľakedy som ukladala do hrnca dve poschodia nad sebou /14 ks/, ale pre zlú manipuláciu tak už nerobím.

    Broskyňový kompót - obrázok 3

Diskusia k receptu

cica2
veľmi pekne spracovaný recept a krásny výsledok a receptík sa mi určite zíde, vďaka :-)
paeva
tiež som kedysi zavárala tak ako ty, že som dala vody až nad poháre, ale stalo sa mi, že sa mi do pohára dostala aj tá voda z hrnca, tak ich už robím len v pare
mariaklara
Ja tiež už len spomínam, keď som ich robievala, mali trochu horkastú chuť, takú svoju špecifickú, ale boli výborné, škoda ich.
sovka62
Kedysi som ich zavárala a vždy to boli broskyne práve z Hlohovca. Nič divné, Hlohovec bol obkolesený vinohradmi, marhuľovými a broskyňovými sadmi, opatrenými, krásne obrobenými, radšej si nepredstavujem, ako to tam môže vyzerať teraz.
Broskyňový kompót je jeden z najlepších, naše deti by boli najradšej jedli len ten, prípadne ananásový (ale ten ananás sa nerodil ani okolo Hlohovca, tak mali smolu, len občas kúpený). Dnes už u nás nemá kompóty kto jesť, ja by som si občas dala, ale čo potom s načatým pohárom?
dajanca
no @marienka , keď sa Ťa zima opýta s čistým svedomím jej môžeš ukázať svoju špajzu... :-) Je radosť spracovávať ovocie, ktoré sa ľahko oddeľuje od kôstky. No raz som mala 10 kg broskýň, ktoré som musela doslova odkrajovať nožom na mesiačiky... no aj som si zanadávala... :-)
medulienka122
máš nádherné veľké tie broskyne, ja celú broskyňku nemám takú veľkú, ako ty štvrťku :-), pri odkôskovaní si aj ja zanadávam, niekedy skoro plačem od jedu :-)
medovnicek
vďaka za precízny postup, tieto broskyne nám kedysi dávno rástli v záhradke
marienka44
@Sovka62 ,dakujem vsetkym za uznanie. Tiez mam problem, aby sa zjedol cely velky pohar kompotu. Par sme s dcerou zavarili aj do malych 3-dcl poharou, napr. od horcice.
hviezdickaz
Urcite by som nezaliala pohare vodou az po vrch,raz som videla ako to dopadlo,a ta vystraha mi stacila do konca zivota. Ja davam pohare vzdy len do pary a ked mam dost poharov,vzdy davam dve poschodia.Zda sa mi zbytocne nevyuzit vysoky hrniec,no a nemam pocit,ze by sa s nim zle manipulovalo. Inak ja na broskyne davam menej cukru ako ty,je to samozrejme podla zrelosti ,400- 500 g cukru.
marienka44
Tym, ze voda prekryva aj viecka, sterilizuju sa aj tie sucasne.
Ked som robila 2 poschodia, tak voda samozrejme siahala az cez tieto pohare. To bolo kvantum vody. Niekedy som zanasala po sterilizacii hrniec do kupelne do vane a pripustala som hadicou studenu vodu pomaly. Tak sa pise v priruckach, ako znizit teplotu vody v hrnci. Tu tarchu by som teraz uz nepreniesla. Tak pohare len s handrou v ruke vyberam, hladina vody sa znizuje a nemusim uz tahat cely rost zo steriliz. hrnca druhou rukou. Na vrchu je take ucho na uchopenie a tahanie rostu von z hrnca.
Kedze sme davali broskyne do okyslenej vody, tak sme radsej dali viac cukru, ktory cely kompot vlastne konzervuje. Pekny den vsetkym prajem.
jerica
Marienka , to býval u nás " TOP" kompót,:-)
fialka49
Marienka44, tvoja kuchárska odbornosť je na veľmi vysokej úrovni. Chcem sa ťa však spýtať, k tvojmu, podľa mňa nedokončenému príspevku mojej diskusie o vaječnom likéri ako lieku, keď si napísala:
A naco je tam ten cukor? Ved cukor, ako je vseobecne zname, odvapnuje kosti !!! :-)
Prosila som ťa následne po prečítaní tvojho názoru o radu, čím by som mohla teda nahradiť cukor, asi si nemala čas sa naspäť vrátiť ku svojej reakcii. Ak by ťa to nezaťažovalo, poraď mi, prosím ťa.
Zároveň prosím všetkých na Vareche o prepáčenie, že reagujem na nesprávnom mieste, ale považujem za potrebné pri spochybnení niečoho toto uviesť na správnu mieru. Ďakujem.
radost
pre...@marienka44... @sovka62
problém so zjedením 7dcl kompotu som vyriešila tým-že robím do malých pohárov-ked si s manželom otvoríme raz za čas-nemáme problém ho dvaja zjesť..do väčších pohárov zaváram len zeleninu nakyslo...
vlasticka185
dakujem za tento super postup,vlani som zavarala broskynky aj nektarinky a nepokazil sa mi ani jediny poharik,,cize obrovka vdaka,pokial by sa nasiel receptik ci postup na jahodovy kompotik,bola by som opat moc povdacna,DAKUJEM




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia