Bratislavská omáčka so strapačkami

qaroh - fotkaqaroh, 14. decembra 2011

Tento recept je v podstate jednoduchý a dobrý a varím ho rád v nedeľu i keď nie moc často a chcem trošku pripomenúť tak Zobraziť celý popisTento recept je v podstate jednoduchý a dobrý a varím ho rád v nedeľu i keď nie moc často a chcem trošku pripomenúť tak trošku zabudnutú Bratislavskú omáčku, ktorá je inak vcelku veľmi chutná. Neviem prečo sa volá Bratislavská, asi ju varili a vymysleli v Bratislave a tak má Bratislava aj svoje jedlo, nielen Bratislavskú klobásu, tak ako iné mestá napr. Segedín, Znojmo, Praha a tak.

5
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 lyžica
2 stredné
3 lyžica
1 dcl
1 lyžica
4 ks
2 dcl
2 lyžice
3 kusy
 cukor
600 g
300 g
3 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Mäso najlepšie je stehno-orech, ale môže byť aj bravčové plece, našpikujeme očistenou mrkvou a zelerom, ktoré nakrájame na dlhé tenké pásy asi 1x1 cm a dlhé 3-4 cm. Z vrchu mäso osolíme a môžeme obviazať špagátom aby držalo tvar, ale nemusí to byť. Necháme trošku odležať a zatiaľ na masti speníme nakrájanú cibuľku do ružova. Pridáme mäso, opečieme zo všetkých strán. Potom pridáme rajčinový pretlak, ešte krátko orestujeme, nie moc, aby nezhorkol a potom zalejeme vodou, ja používam vriacu z kanvice, alebo ak máte môžete zeleninovým vývarom. Dusíme do mäkka asi hodinku. Mäso potom vyberieme, zbavíme ho špagátu, pokiaľ sme ho dali, a omáčku zahustíme zápražkou z masla a múky. Potom pridáme smotanu a trošku mlieka, dochutíme citrónom, cukrom a soľou.Precedíme, ale ja už som to myslím aj rozmixoval a nakoniec pridáme nakrájané uhorky s hráškom. Výborné sú k tomu strapačky, ktoré urobíme z múky, vody, nastrúhaných zemiakov, vajec a soli a hádžeme ich do osolenej vriacej vody, ale môžu byť aj obyčajné halušky.

Diskusia k receptu

tetrisss
Zaujimave, moze to byt celkom dobre, vyskusame, aj ked, ako rodena bratislavcianka som o nej nikdy nepocula :)
evanaaa
Chcela som práve to isté napísať, čo @tetrisss , že to ako bratislavčanka nepoznám, ale neznamená to, že sa mi omáčka nepáči, iste je fajná, len som si nevedela predstaviť, načo sa k strapačkám podáva. Totiž strapačky sú u nás len tie, s kyslou kapustou, ale vidím, že aj tie tvoje sú zo zemiakov a nie ako obyčajné halušky, ale myslím že aj tie by k tomu boli dobré.
evanaaa
Rozmýšľam, že to aj niekedy spravím, omáčka je podobná ako pri sviečkovej, len nerobievam do mliečnych, rsp. smotanových zásmažku ale len zátrepku. Tak si to ukladám do KK.
babi
o takej omáčke som nepočula, hoci som bratislavčanka, ale môže byť
garanco
Ja som zatiaľ ešte nepochopila (aj keď varím, a rada, už dobrých pár rokov), aký je rozdiel medzi strapačkami a obyčajnými haluškami, môžte mi to niekto vysvetliť?
jatanika
@garanco , slovník hovorí, že strapačky sú "halušky zo zemiakového cesta" ... ja to chápem ako podmnožinu všetkých halušiek - podľa slovníka - "varené múčne jedlo v podobe drobných kúskov" ... ale čo sa týka regionálnych názvov je to často úplne inak ... na to isté sa používajú iné názvy, ale aj na dve rôzne veci rovnaký názov ... s haluškami to bude určite tiež tak :-))
evanaaa
@garanco , ano, strapačky sú zo strúhaných zemiakov a múky, halušky sú len múčne, obyčajné. Ani ja som donedávna ten rozdiel nevnímala, lebo pod " strapačkami" som rozumela tie s kyslou kapustou, no niekde sú to všetky halušky zo zemiakov robené, ne len kapustné.
modrykamen
Tak je moja predpisateľka. Omáčku som skúšal všelijako, ale bez zápražky to nie je ono.
qaroh
Asi je pravda, že Bratislavčania ju nepoznajú, viem iba, že sa tak volá. Asi ju fakt vymysleli niekde inde, tipujem že v Čechách. Strapačky sú naozaj halušky zo zemiakového cesta i keď to ľudia často zamieňajú a sú k tomuto naozaj dobré i keď sa to dá podávať asi aj s knedľou alebo ryžou. Samozrejme, že omáčku treba zahustiť zápražkou i keď ak je dosť zeleniny, postačí asi aj zemiak.
tiginko
no veru sme v Bratislave o takej omáčke nechyrovali...asi tak ako Francúzi o francúzskych zemiakoch :-)
haston
strapačky mám rád - s dusenou kyslou kapustou. k tomuto jedlu by mi ich bolo ľúto dať.. použil by som zrejme knedľu, pretože ryžu ako prílohu skoro vôbec nemusím..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia