Bratislavská omáčka so strapačkami

Autor receptu: qaroh

Tento recept je v podstate jednoduchý a dobrý a varím ho rád v nedeľu i keď nie moc často a chcem trošku pripomenúť tak trošku zabudnutú Bratislavskú omáčku, ktorá je inak vcelku veľmi chutná. Neviem prečo sa volá Bratislavská, asi ju varili a vymysleli v Bratislave a tak má Bratislava aj svoje jedlo, nielen Bratislavskú klobásu, tak ako iné mestá napr. Segedín, Znojmo, Praha a tak.

5
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso najlepšie je stehno-orech, ale môže byť aj bravčové plece, našpikujeme očistenou mrkvou a zelerom, ktoré nakrájame na dlhé tenké pásy asi 1x1 cm a dlhé 3-4 cm. Z vrchu mäso osolíme a môžeme obviazať špagátom aby držalo tvar, ale nemusí to byť. Necháme trošku odležať a zatiaľ na masti speníme nakrájanú cibuľku do ružova. Pridáme mäso, opečieme zo všetkých strán. Potom pridáme rajčinový pretlak, ešte krátko orestujeme, nie moc, aby nezhorkol a potom zalejeme vodou, ja používam vriacu z kanvice, alebo ak máte môžete zeleninovým vývarom. Dusíme do mäkka asi hodinku. Mäso potom vyberieme, zbavíme ho špagátu, pokiaľ sme ho dali, a omáčku zahustíme zápražkou z masla a múky. Potom pridáme smotanu a trošku mlieka, dochutíme citrónom, cukrom a soľou.Precedíme, ale ja už som to myslím aj rozmixoval a nakoniec pridáme nakrájané uhorky s hráškom. Výborné sú k tomu strapačky, ktoré urobíme z múky, vody, nastrúhaných zemiakov, vajec a soli a hádžeme ich do osolenej vriacej vody, ale môžu byť aj obyčajné halušky.