Banketky

frezia68 - fotkafrezia68, 5. októbra 2012
Banketky
Foto: frezia68

Niekedy dávno,ešte za mojej mladosti ,keď sa prestieralo v lepších reštauráciách k hlavným chodom,na každom stole nás čakali banketky.Možná sú aj teraz samozrejmosťou,ale ja Zobraziť celý popisNiekedy dávno,ešte za mojej mladosti ,keď sa prestieralo v lepších reštauráciách k hlavným chodom,na každom stole nás čakali banketky.Možná sú aj teraz samozrejmosťou,ale ja už do reštaurácií nechodím,tak neviem.Pečivo bolo len z bielej múky,ja som piekla dvakrát. S časťou celozrnnej,aj z bielej.

90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
150 g
3/4 kocky
2 dcl
1 lyžička
1 1/2 lyžička
1 lyž.
na potretie
2/3
1/3




Postup

  1. 1

    Piekla som chlieb ( každý má svoj obľúbený,tak ani nedávam recept) 2/3 hl. múka,1/3 celozrnná a len s tým rozdielom,že som pridala do cesta 1 biely jogurt.

  2. 2

    Po vykysnutí som z časti cesta urobila kruh podľa toho,akú veľkosť banketového pečiva chceme.Rozdelila na 6 trojuholníkov a pretože v chlebovom ceste nie je tuk,kruhové cesto som potrela maslom.Pečivo som potrela vajíčkom vyšľahaným so smotanou.

  3. 3

    Sformovala som pečivo,ktoré sa hodí ako príloha k predjedlu,alebo len tak.....a mne to pripomenulo časy,keď som nemusela ja piecť,ale piekli ich mne :-))) To boli pekné časy :-) Malé pečivo sa pečie krátko,aby nevyschlo.Piekla som ich asi 15 min.na 180°C ,treba sledovať farbu.

    Banketky - obrázok 3
  4. 4

    Dnes som piekla z bielej múky podľa receptu č.1 . Po vykysnutí cesta som ešte raz premiesila ,nechala znova vykysnúť a zasa som každý kruh potrela maslom.Hotové rožteky som potrela slaným mliekom a biele banketky idú do mrazáku (okrem čerstvo spapkaných ),kde budú čakať na príležitosť. Čakám,či žlčník bude spokojný,ale zatiaľ čuší :-))) a keď takto rožtek lístkuje,chutí viac. Ak vyskúšate, DOBRÚ CHUŤ !

    Banketky - obrázok 4

Diskusia k receptu

trencanka
Mas ich krasne. Stare dobre casy je dobre si pripomenut, je v tom kus noblesy! Ja ich peciem vynimocne na rodinne oslavy, vzdy zoznem slavu! Ale peciem ich len s bielej muky a vrch sypem sezamom a potieram vajickom.
sracz
Nádherná práca šikovných jemných ženských ručičiek !!! Mám ich veľmi rád ešte za čerstva k mojemu treskovému šalátu v kombináciu 1:3 s feferónkovým!!! Bars fajne, ľem pridžmuric oči, kusac, čamkac, ľigac a hladkac še po polnim brušku! -:))))))) -:))))))) -:)))))))
tothka
Sú krásne a iste veľmi chutné, tiež robievam takéto s pridaním celozrnnej múky, ale s jogurtom som ich ešte nerobila, určite vyskúšam aj podľa teba.
mariaklara
Tvoje banketky sú určite výborné, a vidím, že do receptu dávaš jogurt, ja som tiež začala dávať do chlebíka domáci kefír s vodou 1:1, je o veľa lepší, ako keď som ho robila len s vodou.
medulienka122
dnes je svetový deň úsmevu, a tvoje banketky sa tak pekne usmievajú, tak sa usmievam aj ja:-), len trošku si musia ísť oddýchnuť do Kk, kým sa na nich dostane...
malroxa
nezažila som takéto super rožteky v žiadnom bratislavskom lepšom podniku takže samozrejmosťou určite nie sú. mali by sa naši reštauratéri inšpirovať:))
frezia68
Toto pečivko bolo dané ako couvert( kuvert),teda bolo započítané v cene jedla a každý mohol konzumovať,koľko chcel.A preto @malroxa asi vymizlo :-)))
frezia68
Ďakujem za milé komentáre a zabudla som napísať do receptu,že som potierala s vajíčkom so smotanou,idem napraviť :-)
sovka62
Veru, @frezia , pamätám aj ja tie časy. Aj sme našli jednu reštauráciu v Skalici, kde nám po prijatí objednávky priniesli na tanierkoch bylinkové maslo a teplé banketky, aby sme mali čo chrumkať, kým jedlo pripravia. A vôbec všetko tam bolo dokonalé, príjemná tlmená hudba, vyškrobené obrusy vyžehlené bez jediného záhybu, textilné obrúsky, na stole vázičky s čerstvými kvetmi primeranej veľkosti, výborne navarené....
Tak sa nám neťažilo asi po troch rokov práve do tej reštaurácie cestovať z Trnavy do Skalice a pozvať aj sestru so švagrom, nech si to s nami užijú. Asi tušíš, čo bude nasledovať.
V reštaurácii okrem nás ani nohy, na stole žlté pokrčené obrusy, vo vázičkách so skalenou vodou po jednej zvädnutej antúrii, príbory v pivovom pollitráku aj s papierovými obrúskami, po couverte ani stopy, jedlo nehodné ani za psom hodiť, len jedna jediná vec sa nezmenila, ceny. Veru tak, tak to chodí v našich zemepisných šírkach. Tak si napečieme banketky podľa tvojho receptu a návštevy už budeme hostiť zásadne doma, aby sme v hanbe neostali.
frezia68
Ďakujem :-))) a som zvedavá,či sú tu ešte pamätníci?A či pridajú komentár cestovatelia,ktorí aj teraz majú skúsenosti s dobrými zvykmi?
45678
@fr ézia-vynikajúce, išli na odbyt ako "teplé rožky" :-)))
babidka
Vcera som hladala recept na banketky - a ajhla ! je od teba ...:-) Nakoniec som nich nepiekla / zmenila som jedalnicek/ ale na buduci mesiac mame s dcerou sviatok a tak ich urobim :-)
U nas na Slovensku som sa s banketkami ani s nakrajanym chlebikom ci inymi "cakacimi" jedlami nestretla uz cele roky .V zahranici vsak ano - ziadna priemerna talianska ani francuzska restauracia si nedovoli neponuknut hostovi taketo pred-predjedlo .... Taliani zvacsa podavaju rozne malicke ciabatty ci grisiny a kusok masla . Francuzi automaticky prinesu na stolo hostovi cerstvo upecene pecivko ci kusky cerstveho /alebo ohriateho?/ chleba a maslo. No a tiez dzban studenej vody . v obycajnej priemernej restauracii s cenami jedla porovnatelnymi s nasimi . Akurat kvalita a kultura je trosku ina ....
frezia68
No trocha smutné,že také pekné zvyky sa v našich reštikách vytrácajú :-( ale aspoň viem od Teba,že kam za nimi cestovať :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia