Banketky

Autor receptu: frezia68

Niekedy dávno,ešte za mojej mladosti ,keď sa prestieralo v lepších reštauráciách k hlavným chodom,na každom stole nás čakali banketky.Možná sú aj teraz samozrejmosťou,ale ja už do reštaurácií nechodím,tak neviem.Pečivo bolo len z bielej múky,ja som piekla dvakrát. S časťou celozrnnej,aj z bielej.

90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Piekla som chlieb ( každý má svoj obľúbený,tak ani nedávam recept) 2/3 hl. múka,1/3 celozrnná a len s tým rozdielom,že som pridala do cesta 1 biely jogurt.
  2. Po vykysnutí som z časti cesta urobila kruh podľa toho,akú veľkosť banketového pečiva chceme.Rozdelila na 6 trojuholníkov a pretože v chlebovom ceste nie je tuk,kruhové cesto som potrela maslom.Pečivo som potrela vajíčkom vyšľahaným so smotanou.
  3. Sformovala som pečivo,ktoré sa hodí ako príloha k predjedlu,alebo len tak.....a mne to pripomenulo časy,keď som nemusela ja piecť,ale piekli ich mne :-))) To boli pekné časy :-) Malé pečivo sa pečie krátko,aby nevyschlo.Piekla som ich asi 15 min.na 180°C ,treba sledovať farbu.
  4. Dnes som piekla z bielej múky podľa receptu č.1 . Po vykysnutí cesta som ešte raz premiesila ,nechala znova vykysnúť a zasa som každý kruh potrela maslom.Hotové rožteky som potrela slaným mliekom a biele banketky idú do mrazáku (okrem čerstvo spapkaných ),kde budú čakať na príležitosť. Čakám,či žlčník bude spokojný,ale zatiaľ čuší :-))) a keď takto rožtek lístkuje,chutí viac. Ak vyskúšate, DOBRÚ CHUŤ !