Zdokonaľte sa:
Poznáte všetky grify prípravy mletého mäsa? Možno ani nie...

Jarmila Horváthová, 24. februára 2023     5 minút čítania

Z mletého mäsa varíme celkom bežne. Je však pár vecí, na ktoré by ste si pri tom mali dať pozor. Viete napríklad, prečo by ste ho nemali veľmi miešať?



Foto: Shutterstock

Mleté mäso je skvelou ingredienciou, pretože sa ľahko pripravuje a uvarí sa rýchlejšie ako klasické mäso. Navyše je veľmi univerzálne, dá využiť na veľa spôsobov. Aj jeho príprava má však svoje pravidlá, ktoré sa oplatí dodržať, aby sa vám jedlo podarilo na jednotku.

Nedávajte ho na panvicu studené

Najlepšie je mäso vybrať z chladničky aspoň 20 minút pred varením. Zabránite tak prílišnému ochladeniu horúcej panvice, ako sa stáva v prípade, keď do nej dáte úplne studené mäso. Panvicu s tukom najprv rozpáľte, inak sa bude mäso dusiť a nie oprážať.

Tajomstvo miešania

Mleté mäso počas prípravy netreba stále miešať, v niektorých receptoch je síce dôležité ho počas varenia „rozbiť“, ale pri neustálom miešaní nezhnedne. Keď mäso vložíte do panvice, nechajte ho bez pohybu 2–3 minúty, aby sa na ňom vytvorila kôrka. Mäso nechajte zhnednúť len za občasného miešania.



Foto: Shutterstock

Robte ho po častiach

Aby sa mäso optimálne prepieklo, mali by ste ho tepelne upravovať postupne po menších dávkach. Veľké množstvo mäsa na malej panvici sa bude dusiť vo vlastnej šťave, zosivie a nebude mať takú chuť, akú má prepečené hovädzie mäso.

V prípade potreby pridajte do každej dávky ešte trošku oleja. Rovnaké pravidlo platí aj pre prípravu mäsových guľôčok, ktoré chcete opiecť. Do panvice ich dávajte po pár kúskoch.



Foto: Shutterstock

Ako poznáte, že je už hotové?

Mäso je uvarené, keď teplota dosiahne 75 °C. Ak nemáte teplomer do mäsa, uistite sa, že sa dusí aspoň 15 minút, týchto 15 minút musí pomaly bublať.

Ak robíte mäsové guľky alebo sekanú, tiež použite teplomer na kontrolu teploty alebo ich rozrežte, aby ste skontrolovali, či sú uvarené. Vo vnútri nemôže byť mäso červené.



Foto: Shutterstock

Na čo sú vhodné rôzne druhy mletého mäsa

Bravčové - používa sa naň mäso z hrude alebo z pliecka. Môže obsahovať maximálne 30 % tuku. 100 g mletého bravčového mäsa má 250 kcal. Výborné je do koložvárskej kapusty, mäsových guliek alebo fašírok.

Hovädzie - získava sa z hrude a z pliecka. Je chudšie ako bravčové, môže mať najviac 20 % tuku. 100 g mletého hovädzieho mäsa obsahuje 216 kcal. Využijete ho napríklad na burgery ale aj do lasagní, či mäsových omáčok na špagety. Striktne čerstvé sa za surova používa na prípravu tataráku. Obľúbená je však aj zmes mletého hovädzieho a bravčového mäsa.



Foto: Shutterstock

Teľacie a kuracie - obidva druhy sú chutné a ide o diétnu alternatívu. Obsahujú približne 10 % tuku a asi polovicu kalórií než hovädzie mäso. U mäsiara ani ako balené ho často nedostať, preto je najlepšie si ho namlieť doma. Je výborné na orientálny spôsob prípravy, stačí ho vhodne okoreniť.

Spotrebujte ho čo najskôr

Nevýhodou čerstvého mletého mäsa je, že sa veľmi rýchlo kazí, pretože nasekané mäsové vlákna poskytujú baktériám veľký povrch, ktorý môžu napadnúť. Kúpené čerstvo namleté mäso by sa preto malo spotrebovať vždy v ten istý deň. Balené mleté mäso vydrží o niečo dlhšie. Napriek tomu by sa malo uchovávať maximálne dva dni a v najchladnejšej časti chladničky.

Ak ste si kúpili alebo namleli viac mäsa, môžete ho bez problémov zmraziť, v mrazničke by malo vydržať 2-4 mesiace, v závislosti od teploty. Nezabudnite si zabalené mäso určené do mrazničky dobre označiť - o aký druh mletého mäsa ide a dátum, kedy ste ho do mrazničky vložili. Mrazené mleté mäso potom rozmrazujte v chladničke cez noc pred jeho prípravou a po rozmrazení ho použite čo najskôr.





ANKETA: Meliete si mäso zásadne doma?

39,6%



60,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist