Na cestách:
Za pôžitkom do Burgenlandu

Varecha.sk, 25. marca 2011     7 minút čítania

Za dobrým jedlom a vínom sa oplatí vycestovať. V prípade Burgenlandu v susednom Rakúsku to máme takpovediac za rohom.


Foto: Burgenland Tourismus/Lois Lammerhuber

Pri Neziderskom jazere nájdete až
300 druhov vtákov.


Napriek tomu, že v rakúskej hymne sa o ich krajine spieva ako o krajine hôr, Burgenland sa svojimi planinami a nekonečnými vinicami vyníma z toho obrazu. Návštevníkov tejto nádhernej časti Rakúska určite upúta aj Neziderské jazero, ktoré patrí do cezhraničného národného parku.

Nádherná prírodná rezervácia dáva domov takmer 300 druhom vtákov. Počas celého roka môžete obdivovať ich krásne jazerá, stredoveké dediny, či barokové kláštory a zámky.

Vínom sa pýšia vo svete

Vďaka priaznivému podnebiu a geografickej polohe krajiny sa tu rodí skvelé víno. Ako sami smelo tvrdia, nikde inde na svete nechutia plné vína sviežejšie a svieže vína lahodnejšie. Burgenlandské vinárske oblasti patria medzi najkrajšie na svete. Kvalite ich vína prispieva mierna panónska klíma, výborná pôda a v neposlednom rade aj obratnosť tamojších vinárov.


Foto: Burgenland Tourismus/Lois Lammerhuber

Na jeseň sú vínne pivnice plné hostí.


Rok 2010 bol však pre tamojších vinárov smutný. Tuhú zimu vystriedalo vo februári takmer jarné počasie, v marci zas nastúpili mrazivé teploty a potom prišlo opäť teplo. Apríl a máj dali slnku len mizivú šancu, sprevádzali ich najmä silné dažde.

Krátke leto a prudké zmeny počasia prispeli k tomu, že vinári sa museli vo viniciach obracať, aby zachránili aspoň časť úrody kvalitného hrozna. Toto spôsobilo najslabšiu úrodu za posledných 25 rokov, aj preto bude vína z tohto ročníka menej.



Za kvalitným jedlom k susedom

Burgenlandskí pestovatelia sa môžu pochváliť až 3000 druhmi paradajok, a samozrejme biozeleninou mimoriadnej kvality z oblasti Seewinkel (Jazerný kút). Do miestnych reštaurácií sa zas dostanú len tie najlepšie a najkvalitnejšie mäsá, z domácich zvierat stojí za zmienku napríklad druh ošípanej Mangalica, ďalej stepný hovädzí dobytok Graurinder pasúci sa v národnom parku a potom nespočetné množstvo rýb priamo z Neziderského jazera ako zubáč, kapor, štuka, či sumec.


Foto: Burgenland Tourismus/Rita Newman

Čerstvé ryby sú v tejto často Rakúska mimoriadnou
lahôdkou.


Za chuťami sa oplatí do Rakúska vycestovať na jar a na jeseň. Kulinárske príručky odporúčajú návštevu najmä počas Panónskej jari, kedy sa krstia nové vína a potom na jeseň okolo 11. novembra, kedy vinári otvárajú svoje pivnice a okrem vína ponúkajú aj delikatesy ako chuťovky k dobrému vínku.

Na jeseň sa oplatí sem vycestovať aj kvôli ponuke diviny, keďže sa začína poľovnícka sezóna, pochúťkou je tiež sezónna tekvica a množstvo chutných čerstvých húb.

V príjemných reštauráciách s prívetivou obsluhou vám ponúknu špeciality z bohatého výberu bioproduktov, je len na vás či sa rozhodnete pre výživné sedliacke jedlá alebo rafinované kulinárske pochúťky. V každom prípade sledujte, či sú reštaurácie označené hviezdičkami, alebo kuchárskymi čapicami. Čím viac takýchto označení reštaurácia má, tým viac návštevníkov v nej nájdete. Svedčia o kvalite a do takto označených reštaurácii určite neváhajte vstúpiť.

Čerešne do všetkého


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Rosmarie Strohmayerová ako "veľvyslankyňa čerešní"
doma pripravuje 5 druhov čerešňových marmelád.


Ako nám prezradila Rosmarie Strohmayerová z Genuss regiónu v Burgenlande, v Rakúsku je celkovo 113 Genuss (pôžitkových) regiónov. Tieto regióny stoja predovšetkým na troch pilieroch. Prvým sú producenti, ďalej je to gastronómia a turizmus. V Burgenlande sa podľa Strohmayerovej produkuje najmä víno a čerešne.

Práve v Leithabergu je pôda vhodná na pestovanie stromov čerešní, pestujú sa tu už dokonca dlhšie ako víno. Odkôstkované čerešne sa najčastejšie hlboko zamrazia a takto sa distribuujú počas celého roka do sveta.

Obľúbeným výrobkom z burgenlandských čerešní je pečeňová paštéta s čerešňami, takisto chuťovo veľmi zaujímavá čerešňová horčica. A potom sú to tradičné výrobky obľúbené v kuchyni, ako napríklad čerešňové marmelády, či likéry. V burgenlandských domácnostiach pečú gazdinky z čerešní vychýrené čerešňové štrúdle a bublaniny, v reštauráciách vám zas ponúknu vynikajúcu čerstvú rybu z Neziderského jazera poliatu pikantnou čerešňovou omáčkou, prípadne studenú čerešňovú polievku.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Pečeňovo-čerešňová paštéta je miestnou špecialitou.


Rosmarie Strohmayerová nám tiež prezradila, že sama pripravuje asi 5 druhov rozličných čerešňových marmelád, čerešňový kompót s červeným vínom, čerešňový ocot z čerešňovej šťavy, ktorý používa na ochutenie šalátov.

Na otázku, či je Rosmarie taká patriotka, keď nosí náhrdelník s príveskom čerešní a pulóver s vyšitými čerešničkami odpovedala len stručne: „Som taký patriot, že ich mám aj na spodnej bielizni!“

Ľudia v tomto nádhernom regióne si vážia dary, ktoré im dávajú pôda, lesy a jazerá. Snažia sa vyťažiť maximum z ich lokality, najmä preto, že sa nemôžu pýšiť vysokými horami ako na východe krajiny. Tam sa môžete lyžovať do sýta, ak však bažíte po kulinárskych zážitkoch, určite navštívte kulináriou preslávený Burgenland. Nebudete ľutovať.

Zdroj údajov použitých v článku:
- http://www.Burgenland.info




Diskusia k článku

tomas
Asi pôjdem na výlet do Burgenlandu :D
hubata
Mňa na Rakúsku fascinuje - čistota a poriadok. Jedlá, víno sú blízke nášmu naturelu, len keby sme si vzali k srdcu ich zmysel čistotu. Nikde som nevidela zarastené, neobrábané kusy zeme, poletujúce igelitové sáčky, alebo ku krásnemu novému modernému domu aby bola prilepená akási búda. A ako to robia s tými muškátmi..... obsypané celé okná a visia im až po zem.
eva53
rakúšania kupujú muškáty keď už kvitnú a každý rok nové,nie ako my,že ich zimujeme a stále máme dookola tie isté.
majsterka
V tejto kuchyni mne imponuje sezónnosť,na jar je všade plno špargle,potom sú to jahody a tak ďalej. V našich reštauráciách akoby zastal niekedy čas.V lete namiesto zeleninových jedál pripravujeme bravčové pečené a pod.Je to na škodu,lebo naša stará Slovenská kuchyňa je plná dobrých jedál aj čo sa týka sezónnosti






 



TOPlist