Na cestách:
Vianočné pozdravy zo sveta (VIDEO)

Sandra Támerová, 17. decembra 2010     5 minút čítania

Každý z nás trávi čas Vianoc po svojom, odchýlky v zostave menu na štedrovečernom stole i spôsobe, akým sa dostaneme k darčekom, sú už na našom malom území, podľa jednotlivých regiónov.

Niekoľko tisíc kilometrov od domova by ste možno ani nepostrehli, že sa máme veseliť, chýba nielen Ježiško, ale aj vianočný stromček. Skutočne platí, že iný kraj, iný mrav a my sme sa po iných mravoch rozhodli pátrať s mladými študentmi, ktorí tohtoročné Vianoce strávia tisíce kilometrov od domova.


Foto: www.sxc.hu/guitargoa

Oslava Vianoc môže byť naozaj rôznorodá.


Kapustnica, vôňa ryby, pečiva... To sú klasické Vianoce, ako ich pozná väčšina z nás. Nie je to však rovnaké všade na svete, menia sa nielen jedlá, ale často aj sviatočné dátumy. Nám priblížili prežívanie Vianoc „po svojom“ študenti z Centra ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave.

Ekvádorský moriak

„Na Štedrý večer večeriame až o polnoci,“ prezrádza Samantha Alvarezová z Ekvádora. „Asi najčastejšie sa u nás pripravuje morka,“ dodáva. Je to tak, aj Južná Amerika je ovplyvnená „americkou vianočnou kultúrou“ a tak v kresťanskom Ekvádore jedia moriaka a nesmie chýbať ryža. Kapra by ste tu hľadali márne, stoly však bývajú plné rýb a iných morských pochúťok, takže vám môžu ponúknuť napríklad aj slávnostné kalamáre. Počas Vianoc ekvádorské deti behajú v kostýmoch a maskách podobných Halloweenu, celá rodina sa stretne na predpolnočnej večeri a potom zvykne hromadne navštevovať kostol.

Stromček rekordér

„Pre nás sa Vianoce začínajú oficiálne až 7.januára,“ prezrádza Jovanche Todorovski z Macedónska. Sympatický študent dokonca prezradil, že stromček sa v macedónskych rodinách zvykne zdobiť už 20.decembra a vydrží až do polovice januára. A menu? „Rybička, veľa pôstneho jedla, chlieb, fazuľa,“ počíta Jovanche. Počas slávnostnej večere horieva v rodinách sviečka a pôstnu večeru môžu doplniť aj ďalšie pokrmy, ako varená zelenina, orechy či sušené ovocie. Balkánske deti chodia od domu k domu a spievajú vianočné koledy, za odmenu potom dostávajú ovocie, orechy a sladkosti.

Sladký Balkán

Moldavsko je prevažne kresťanskou krajinou. Do januárových vianočných sviatkov sa Moldavci postia, tradičným slávnostným jedlom je však bravčovina. Vladimir Labunets z Moldavska pridáva ďalšie dobroty: „Okrem bravčového mäsa nesmie chýbať niečo sladké, kde je veľa medu, na stole u nás nájdete dobré víno. A potom prídu na rad ďalšie jedlá.“ V Moldavsku pri príležitosti Vianoc dokonca konzumujú špeciálne druhy pečiva a akýsi dezert z chleba, ktorý sa skladá z množstva tenkých vrstiev.

Torta s vráskami

V Mongolsku je prevaha budhistov, kresťania sú tam najmä pravoslávni, takže to minimum oslavujúcich si prichádza na svoje takisto začiatkom januára. Enerelt Enkhtuya, žijúci v Ulanbátare, tvrdí, že v jeho rodnom Mongolsku sú „Vianoce“ skôr vo februári. „My oslavujeme náš národný sviatok podobne, ako vy Vianoce,“ porovnáva. „Sedem dní v kuse, aj s rodičmi a so starými rodičmi, dávame si darčeky a hostíme sa rôznymi jedlami. Je to najmä bravčové mäso a šaláty.“ V Mongolsku sa najstarší členovia rodiny oblečú do národných krojov a deti sa nevedia dočkať krájania špeciálnej torty, ktorej každé poschodie predstavuje desať rokov života.

Africké lokše

Asi najhorúcejšie Vianočné sviatky prežívajú v Afrike. Eisheba Akinyiová z Kene pripomína, že jej rodina chodí na polnočnú omšu a takisto sa nevie dočkať pochúťok na slávnostnom stole. „Chutné je najmä tradičné jedlo z múky a kukurice,“ usmieva sa. V Keni na Vianoce jedia nielen zeleninu a kukuricu, ale zvyknú konzumovať aj mäso a všetkým by sa mala ujsť aj chutná placka čapati. Trošku pripomína lokše a v chudobných rodinách v tejto africkej krajine sa jedáva práve pri slávnostných a sviatočných príležitostiach.

Možno sme vás pri predstavovaní niektorých dobrôt z kuchýň vzdialených krajím inšpirovali. Ak si chcete ozvláštniť štedrovečerný stôl, skúste kalamáre i čapati. Nech vám však v rodine okrem dobrôt určite nechýba zdravie, láska a hrejivý pocit krásnych chvíľ s najbližšími.




Diskusia k článku

nicky77
Tiež prajeme krásne vianočné sviatky a šťastný Nový rok 2011!
stefanm
...viac som si všímal formu ako obsah videa a veľmi sa mi páči študentka z Ekvadoru - ...my ééé oslavujeme éé vinoce ééé o polnoci,opolnoci veče večerame a najvac džeme mor,morku,morku hej ééé......aj macedonec je dobrý - papame,jeme...jedno "tradicionalne" jedlo...no a keňankina "ňamačoma" musí byť riadna fajnotka!!!...Táto tvoja práca ma príjemne pobavila v tomto vianočnom zhone!!!...Ale obdivujem zahraničných študentov,že sa vedia naučiť tak ťažký jazyk ako je slovenčina.Ja by som sa nedokázal naučiť žiadny cudzí jazyk.Ani maďarčinu :))
danapa
Dakujem, kraaasne, prajem vsetkym stastne a vesele.....☺☺☺
julica
pekny clanok. (mensia chybicka: moldavsko nema vela spolocneho s Balkanom.)
cincina
a ty si kde studovala zemepis moja? pozri si prirucky aj mapy, moldavsko ako sucast byvalej besarabie je klasicka balkanska krajina, tam uz sa pocita aj slovinsko btw, ak by si zacala pustat nejake mensie opravy
julica
@cincina , zemepis som studovala dost uspesne a aj napriek tomu moldavsko zaradujem skor k rusku ako k balkanu, aj pre kolorit, aj pre politicko-hospodarsky vyvoj krajiny. Z geografickeho hladiska uz moldavska plosina nezasahuje na balkan. Nedaj sa mylit jednym linkom
cincina
ahoj julica a aj vsetci, pozrel som si tvoje prispevky na tomto portali a urobil som si obraz nielen o balkane. je smutne ze namiesto normalnej komunkacie svojou bohorovnostou a neustalym poucanim ostatnych kazis naladu vacsine prispievatelov. asi ti to robi dobre, len skoda, ze tym iritujes ostatnych. je super ze si zemepis studovala uspesne, predpokladam ze aj slovencinu, ked ostatnych opravujes. mozno by sa hodilo aj zopar semestrov psychologie. a vies co je zvlastne? vsimla som si, ze si jednoducho nevies priznat chybu. aj v tomto pripade - nedaj sa mylit jednym linkom. kokos, kolklo linkov je potrebnych na to, aby si akcepotvala, ze existuje aj iny nazor ako tvoj? to ze zaradujes moldavsko k rusku je na povazenie, najma ak si zemepis studovala uspesne. osobne by som, byt tvojou ucitelkou, povedala: mila julica, k rumunsku, opakujem k rumunsku. dostuduj si to a nenafukuj sa pred celou triedou :-))))) je urcite tazke byt dokonalym a musi byt hrozne stale poucat tych vsetkych hlupakov naokolo, ktori ti nesiahaju ani po lytka. neviem, ktora z tych dvoch si na fotke, ale obidve sa usmievate. tak skus trochu usmevu aj v zivte, menej mentorovania a mozno budes v kolektive oblubenejsia. pre mna za mna, nech je moldavsko aj na balkane, aj v strednej europe, aj pri rusku... dolezity je sposob, akym to podas a ten tvoj je velmi neprijemny. pekne sviatky a tesim sa na odpoved. urcite bude plna pouciek a naaaadhladu.
cincina
pisala som v chvate a plna emocii, tak som si tam nasla niekolko preklepov. dufam, ze mi to julica odpusti.
marianne69
Aj ja dakujem za prispevok,to video nemalo chybu,velmi mile prispevky od studentov o ich zvykoch na vianoce:-)pekne a prijemne vianoce kazdemu prajem...
julica
@cincina , ked v zatvorke redakciu upozornim na "mensiu chybicku", nevidim na tom ani kuska zleho mentorovania. Skusa trosku starat viac o svoj psychlogicky profil, namiesto vypisovania o niekom, koho ani len trochu nepoznas. Schvalne som sa vcera este pytala znameho, co zije na balkane, a predstav si, ma rovnaky nazor ako ja. Nuz, nevycitaj mi nieco, co robis sama. radsej pridaj recept, na to som viac zvedava
julica
Uz len jedna mapka: moldavsko je to vpravo od rumunska, ktore sa na juhu "rozdvojuje". Tip: uz ani rumunsko sa velmi nepocita medzi balkanske krajiny, ale jednoducho medzi krajiny juhovychodnej europy.
cistinka
Nechápem, prečo kazíte vianočnú atmosféru slovnými prestrelkami...Možno by ste sa mali spýtať toho Vladimira Labunetsa z Moldavska, kde to vlastne žije!
jerica
Zaujímavé , dobre sa počúvajú študenti ešte lepšie sa čítajú komenty, nie len pred sviatkami treba vysielať pohodu ale radšej si spríjemniť a uvolniť sa v živote , je tak krátky :-))Ďakujem redakcii za krásny obohacujúci príspevok.
honestka
Sandrika, pekny prinos s tymto videom. velmi sa mi na prispevku paci, aku peknu vyslovnost maju tito studaci. Nie najjednoduchsie, kedze nasa rec sposobuje problem mnohym domacim odhliadnuc od pravopisu. = Jarka, mas pravdu: V Pohode!






 



TOPlist