Užitočné rady:
Čo robiť, ak ste zabudli vopred namočiť strukoviny? Potrebujú šok!

Jana Klimanová, 2. marca 2024     4 minúty čítania

Strukoviny treba pred varením namáčať. Ale čo ak nemáte čas, alebo vám to vyfučalo z hlavy?



Foto: Shutterstock

Strukoviny ako bohatý zdroj bielkovín sú ideálnou potravinou v čase, keď sa musíme alebo chceme vyhnúť konzumácii mäsa. Preto by v pôstnom období nemali chýbať na našom tanieri. Poradíme vám, ako ich pripraviť, aby ste z nich mali čo najviac osohu.

Preberte ich

Pred varením nezabudnite strukoviny, najmä šošovicu, prebrať, občas sa v nej nájde zabudnutý drobný kamienok a do toho zahryznúť určite nechcete. Prepláchnite ich v studenej vode, kým nezostane čistá.

Ktoré potrebujú namočiť a ktoré nie?

Väčšina strukovín by sa mala pred varením niekoľko hodín namáčať. Je to preto, že sa tým urýchli čas varenia a vyplavia sa z nich škroby, ktoré spôsobujú problémy s nafukovaním. Šošovici stačia dve hodiny, fazuľa a cícer potrebujú 12-24 hodín.



Foto: Shutterstock

V prípade červenej a zelenej šošovice však namáčanie odpadá. Tieto odrody sa varia len krátko a sú aj lepšie stráviteľné pre tých, ktorí majú problém s nafukovaním.

Bylinková pomoc

Do strukovín nezabudnite pridať bylinky, ktoré uľahčia ich trávenie. Hodí sa k nim saturejka, tymian, majorán, bobkový list aj bazalka. Bylinky pridávajte hneď na začiatku varenia.

Zabudli ste strukoviny namočiť?

Aj pre takýto prípad existuje riešenie. Sušenú fazuľu alebo cícer zalejte vodou, priveďte k varu a varte 5 minút. Potom hrniec odstavte, prikryte a strukoviny nechajte hodinu postáť. Po tomto čase strukoviny sceďte, zalejte vodou a uvarte domäkka.

Čo urýchli a spomalí varenie

Varenie strukovín skráti o polovicu alebo tretinu tlakový hrniec alebo jedna kuchynská ingrediencia - sóda bikarbóna. Tá zjemňuje šupku strukovín, vďaka čomu sa uvaria rýchlejšie.



Foto: Shutterstock

Naopak, ocot a citrónová šťava, ale aj soľ pridaná na začiatku varenia, spôsobia, že strukoviny budú tvrdé. Tieto ingrediencie preto pridávajte až krátko pred dovarením.

Nemáte čas? Zošokujte ich

Ak nemáte tlakový hrniec a tlačí vás čas, vyskúšajte varenie strukovín šokom. Prepláchnuté strukoviny zalejte vodou, nechajte 15 minút variť, potom ich sceďte, zalejte studenou vodou a dajte znovu variť do mäkka.

Keď ste navarili priveľa

Ak ste uvarili strukovín viac, ako je treba, nebojte sa ich dať do mrazničky a použiť neskôr do polievky, šalátu alebo na chutnú nátierku.

Máte problémy s trávením strukovín? Prečítajte si naše rady, ako nadúvaniu predísť:




ANKETA: Varíte strukoviny v tlakovom hrnci?

39,0%



61,0%







Diskusia k článku

chemik
Problémy s vařením i trávením strukovin spolehlivě odstraníme namáčením a vařením ve zcela měkké vodě (dešťová, destilovaná, kondenzát ze sušičky prádla) a její výměnou po prvním varu.






 



TOPlist