Tipy na reštaurácie:
Trvalky na gastronomickej scéne

Jarmila Horváthová, 7. októbra 2023     3 minúty čítania

Otvoriť si reštauráciu je síce náročné, ale oveľa náročnejšie je udržať v nej stále tú istú kvalitu ako počas prvých mesiacov plných entuziazmu. Týmto dvom reštauráciám sa to darí roky a na bratislavskom gastronomickom „poli“ sú to ozajstné trvalky.



Foto: Archív reštaurácie

THeMA, Bratislava



V priestore na Šafárikovom námestí oproti Univerzite Komenského bola pred desaťročiami legendárna kaviareň. Potom sa tam nájomníci a reštauračné koncepty menili, ale ani jeden sa neudržal. Ako by to miesto bolo zakliate.

Až prišla pred niekoľkými rokmi THeMA. V krátkom čase si tento podnik získal priaznivcov a tak je to doteraz. Príjemné prostredie, na jednej strane elegantné, ale zároveň neformálne, chutné jedlo založené na tradičných receptúrach a za veľmi sympatické ceny, remeselné pivá z malých pivovarov – to všetko sem láka ľudí počas obeda aj večerov.



Foto: Archív reštaurácie

Cez obed majú na výber zo špeciálnej ponuky, ktorú tvoria 3 polievky a 6 hlavných jedál a mení sa každý týždeň. V jedálnom lístku nájdete aj klasiky typu kuracie krídelká, tatársky biftek, bravčové BBQ rebierka či kotlíkový guláš. Jednoducho jedlá, ktoré keď sú pripravené poctivo, čo v tomto podniku sú, z času na čas chuťové bunky zaručene potešia.

Brasserie La Marine, Bratislava



Názov tejto reštaurácie, ktorá funguje úspešne 14 rokov v nákupnom centre Eurovea, evokuje Francúzsko a dovolenku. Keď sedíte na presklenej terase alebo v lete na terase priamo pri Dunaji, naozaj môžete mať dovolenkový pocit.



Foto: Archív reštaurácie

Okrem nich má reštaurácia aj elegantne a nadčasovo zariadený interiér s artefaktmi, ktoré zodpovedajú slovíčku la marine v názve. Za roky, čo podnik funguje, sa koncept čiastočne menil, ale francúzske klasiky si v jedálnom lístku vždy zachovával. Voľakedy sa sem chodilo na famóznu cibuľačku a chodí sa na ňu aj dnes.



Foto: Archív reštaurácie

Okrem toho na mediteránsku rybaciu polievku či Pot–au feu, čo je francúzska variácia silného hovädzieho vývaru. Tiež si tu môžete dať ako v jednom z mála bratislavských podnikov slimáky na francúzsky spôsob či kohúta na víne, prípadne slané palacinky s kozím syrom. Ale aj keď nemáte chuť na francúzsku kuchyňu, no páči sa vám prostredie, reštaurácia má čo ponúknuť.



Diskusia k článku







 



TOPlist