Tipy na reštaurácie:
Pre milovníkov exotických chutí

Jarmila Horváthová, 12. augusta 2023     3 minúty čítania

Reštauráciám s exotickým jedlom sa na Slovensku dlhé roky nedarilo, snáď s výnimkou vietnamských a čínskych fastfoodov. To sa však, našťastie, zmenilo a kto má rád iné ako stredoeurópske chute, má už v Bratislave celkom široký výber. Tu sú jedny z najlepších.



Bao Brothers, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie


Bao Brothers, Bratislava

Ak hľadáte „fusion“ kuchyňu, teda ázijské kuchyne šmrncnuté Európou na tej najvyššej úrovni a za sympatické ceny, určite sa vyberte pod Starý most na loď s názvom Sundeck.

Tu má v prenájme kuchyňu trio s názvom Bao Brothers, čo je šéfkuchár Michal Konrád so spoločníkmi. Znalcom slovenského gastra ho netreba predstavovať, pretože 8 rokov kreoval a viedol najúspešnejšiu slovenskú reštauráciu Fou Zoo. Potom sa rozhodol ísť vlastnou cestou a prevádzka na lodi na Dunaji je okrem food trucku jej zhmotnením.



Foto: Archív reštaurácie

Krásne sa tu sedí, najmä ak je pekné počasie, sedíte totiž priamo nad tečúcim Dunajom, Bratislavu máte ako na dlani a užívate si takmer dovolenkový pocit.

Navyše si vychutnávate nie každodenné jedlo, ktoré by ste si doma najskôr pripraviť nevedeli. V ponuke sú bao žemličky (sú to hrubšie placky z kysnutého cesta s rôznymi plnkami), ktoré dali prevádzke aj firme meno, ale aj miso polievky, udon rezance a mäso v rôznych formách aj chutiach. Pekná je však aj ponuka pre vegánov.

Bistro Arabeska, Bratislava




Bistro Arabeska, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie


Libanonská kuchyňa a kuchyňa krajín Blízkeho východu nazývaná aj levantská, je považovaná za jednu z najchutnejších na svete. Jej autentickú podobu možno vyskúšať v Bistre Arabeska v centre Bratislavy.

Reštaurácia patrí arabsko–slovenskej rodine, takže o pravosti chutí toho, čo si objednáte, nemusíte pochybovať. Reštaurácia vznikla relatívne nedávno, interiér je jednoducho, ale pekne farebne zariadený a v hlavnej úlohe je tu jedlo.



Foto: Archív reštaurácie

Zaujímavé je, že aj keď nemajú napríklad nijaké špeciálne obedové menu, keď sme tu boli cez obed, mali úplne plno, ľudia dokonca čakali na voľné miesta.

Vybrať si možno zo širokej ponuky tradičných arabských mezze, teda malých jedál, ktoré sa jedia spoločne, resp. delia sa o ne viacerí z hummus tanierov, šalátov či dezertov.

Majú tu všetko, čo je pre levantskú kuchyňu typické a čo by ste jedli aj priamo v Jordánsku, ak by ste ho navštívili. Ak sa neviete rozhodnúť, čo si vybrať, dobrou voľbou je fatimin tanier, kde dostanete tie najznámejšie špeciality ako je hummus – cícerová nátierka, baba ganoush, teda baklažánová nátierka, labneh – jogurtová nátierka, k tomu falafel a arabské olivy. Všetko je podávané s arabským chlebom pita.



Diskusia k článku







 



TOPlist