Tipy na reštaurácie:
História a kulinársky zážitok na jednom mieste

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 16. júla 2023     3 minúty čítania

Chcete si dopriať dvojitý zážitok – z chutného jedla a z krásneho prostredia, kde na vás dýcha história? Vydajte sa do reštaurácie v rekonštruovanom zámku v Pezinku alebo v meštianskom dome v Kežmarku.



Reštaurácia Poézia, Kežmarok
Foto: Archív reštaurácie


Reštaurácia Poézia, Kežmarok

Drvivá väčšina Slovákov, ak sa vyberie na dovolenkové cesty po Slovensku, končí Vysokými Tatrami. Čo je škoda, lebo len 20 kilometrov za nimi sa nachádza pôvabné historické mesto Kežmarok.

V jeho centre je krásne zrekonštruovaný historický Boutique Hotel Hviezdoslav s príjemnou reštauráciou Poézia. Čo má spoločné slávny básnik s Kežmarkom? V jednom z domov, kde sa teraz nachádza hotel, Pavol Országh Hviezdoslav býval počas štúdia na kežmarskom lýceu. Preto aj názov reštaurácie Poézia.



Foto: Archív reštaurácie

V nej si možno posedieť, ak vás už unaví prechádzka mestom a hľadáte elegantné prostredie, srdečnú atmosféru a kulinársky zážitok. Jedlá pripravuje tím kuchárov pod vedením šéfkuchára Miroslava Kriššáka podľa tradičných receptúr. Kuchyňa bazíruje na čerstvosti, kvalite, sezónnosti, preto tam menia jedálny lístok 4-krát do roka. Teraz si možno dať napríklad mousse z bryndze s dehydrovanou červenou repou, feniklový krém či kuracie prsia suprême s pyré zo zeleného hrášku a s údenou špargľou. Ak sem prídete počas pracovného týždňa cez obed, servírujú aj obedové menu s pekným názvom: Dobrý obed u básnika.

Pálffy Restaurant, Pezinok

Najlepšia hotelová reštaurácia posledných dvoch rokov podľa bedekra Gurmán na Slovensku sa nachádza v Šimák Zámku Pezinok a je kráľovstvom aj z televízie známeho šéfkuchára Martina Nováka. Ten hovorí, že chce, aby do reštaurácie chodili hostia za zážitkom rovnako ako do divadla.



Pálffy Restaurant, Pezinok
Foto: Archív reštaurácie


Keďže je patriot, vytvoril koncept prípravy jedál založený na kombinácii čerstvých, lokálnych surovín a francúzskeho stolovania v modernom štýle. Podáva preto malokarpatské jedlá s francúzskym nádychom. Varí sezónne a veľkú pozornosť tu venujú aj párovaniu jedla s vínom. Medzi hlavnými jedlami nájdete jesetera, prepelicu, jahňa či holuba. Všetko v kombináciách a vo vyhotovení, ktoré lahodia najprv oku a potom jazyku.



Foto: Archív reštaurácie

Keďže, ako sa hovorí, dobrého veľa nebýva a kvalita niečo stojí, reštaurácia je otvorená len v piatok a cez víkendy – v piatok večer, v sobotu poskytuje obedový a večerný servis a v nedeľu je otvorená cez obed. Jej návšteva má byť ničím nerušeným zážitkom, preto na to, aby ste sa tu najedli, musíte mať aspoň 10 rokov.



Diskusia k článku







 



TOPlist