Tipy na reštaurácie:
Dva nové podniky, ktoré nás zaujali

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 12. apríla 2023     3 minúty čítania

Hoci podnikanie v gastronómii je už tri roky hocijaké, len nie jednoduché, stále vznikajú nové podniky a projekty. Vybrali sme dva, ktoré potešia všetkých, ktorí obľubujú chutné jedlo.



Semillon, Vráble
Foto: Archív reštaurácie


Restaurant Semillon, Vráble

Kulinárske zážitky na tej najvyššej úrovni očakávame väčšinou vo veľkých mestách. V zahraničí to však tak nie je a pomaly to prestáva byť tak aj u nás. Jedným z príkladov môže byť restaurant Semillon, ktorú otvorili v roku 2022 pri Vrábľoch.

Semillon je názov odrody hrozna a reštauráciu svojím spôsobom aj charakterizuje – je totiž súčasťou komplexu vinárstva Predium, ku ktorému aj patrí. Kuchyni tu šéfuje šéfkuchár Roman Borovský, ktorý varil roky v zahraničí aj v špičkových podnikoch a rozhodol sa svoje umenie uplatniť teraz na Slovensku.



Foto: Archív reštaurácie

Ak rozmýšľate, ako robiť špičkovú gastronómiu v malom meste, Semillon ponúka recept. Do reštaurácie sa nedá ísť hocikedy len tak z ulice, funguje len na rezervácie a nemá klasický jedálny lístok. Vyberáte si, tak ako to býva zvykom aj v špičkových podnikoch v zahraničí, z troj– alebo 5–chodového degustačného menu.

Keďže ste vo vinárstve, možno si k nemu „napárovať“ aj víno, a to za veľmi sympatickú cenu. Povinnosť urobiť si pred príchodom rezerváciu je dôležitá preto, lebo všetko jedlo sa pripravuje len z čerstvých surovín. Kuchyňa sa tak môže na hostí adekvátne pripraviť, nemôže sa stať, že by niečo nemali alebo by sa surovinami plytvalo.

Reštaurácia MenJu, Bratislava



Foto: Archív reštaurácie

Reštaurácia MenJu vzbudila pozornosť medzi milovníkmi gastronomických zážitkov ešte pred svojím otvorením. Jej majiteľmi sú totiž dve stálice slovenskej špičkovej gastronómie – Tomáš Sika a Martin Korbelič. Roky patria medzi našich najlepších šéfkuchárov a teraz spojili sily v spoločnom projekte s konceptom pre Bratislavu nezvyčajným.

Ich reštaurácia, na ktorú si prenajali bývalú reštauráciu hotela Aston, je totiž otvorená len na raňajky a na obedy. Večer majú otvorené len na špeciálne akcie. Prispôsobili sa tak lokalite, kde sa hotel nachádza, a faktu, že do hotelovej reštaurácie ľudia z okolia večer nechodili.



Foto: Archív reštaurácie

Reštaurácií, kam možno ísť napríklad na pracovné, ale aj súkromné stretnutie spojené s raňajkami, nie je v Bratislave veľa, aj keď pribúdajú. V MenJu ich ponúkajú na ten najvyššej úrovni – napríklad povestné vajce Benedikt tu robia v niekoľkých variáciách, ale v ponuke majú aj kváskový chlieb vo vajci či sladké raňajky. Cez obedy je v ponuke obedové menu v kvalite, ktorá poteší aj náročného stravníka a týždenne ho menia.





Diskusia k článku







 



TOPlist