Súťaž Bocuse d´Or:
Slovenský kuchársky Oscar putuje do dánskej Kodane

Jarmila Horváthová, 14. októbra 2023     4 minúty čítania

Snáď každý ambiciózny herec sníval aspoň raz o Oscarovi. A asi každý ambiciózny kuchár o kuchárskom Oscarovi. Tak totiž volajú sošku, ktorá sa naň podobá a je hlavnou výhrou najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse d´Or.



Misa víťaza súťaže Mareka Minariča
Foto: Jarmila Horváthová


Súťaž založil slávny kuchár Paul Bocuse pred 36 rokmi a svetové finále sa koná každé dva roky v jeho rodisku, vo francúzskom Lyone. Varia na ňom najlepší kuchári z 24 krajín sveta, ktorí sa do finále najprv musia dostať cez národné a kontinentálne kolá.

Slovenské národné kolo súťaže Bocuse d´Or sa konalo v piatok trinásteho (októbra), našťastie ho však nič zlé nepoznamenalo, práve naopak, bolo prehliadkou špičkového kuchárskeho majstrovstva.

Hoci súťaž má už 36 rokov, Slováci sa do nej zapojili len po tretí raz. Prvýkrát v roku 2010, potom nasledovala desaťročná pauza až s nápadom oživiť slovenskú účasť prišlo Metro Cash & Carry Slovakia. Druhý aj tento tretí ročník spolufinancovalo a organizovalo spolu so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov.

Víťazom slovenského kola Bocuse d´Or 2023 sa stal Marek Minarič, ktorý tak postúpil do európskeho finále, ktoré bude v nórskom Trondheime. Nebude to mať ďaleko, pretože, hoci sa narodil a vyštudoval na Slovensku, momentálne pracuje v reštaurácii Marv & Ben v Kodani.



Jedným zo zadaní pre súťažiacich bolo pripraviť zubáča s troma prílohami a omáčkou. Takto vyzeral víťazný tanier Mareka Minariča.
Foto: Jarmila Horváthová


Druhý skončil veľmi tesne Jozef Hromják, šéfkuchár z košickej  Villa Sandy City Park Resort. Možno ho nazvať korunným princom (alebo smoliarom) tejto súťaže, pretože tesne druhý skončil aj v minulom ročníku.

„Bronz“ získal Tomáš Ševčík, šéfkuchár hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, a jeho asistentka Alexandra Krajčovičová získala ocenenie ako najlepší asistent. Štvrté miesto získal Marek Borovský, šéfkuchár reštaurácie Semillon vo Vrábľoch.



Ocenené tímy
Foto: Jarmila Horváthová


Než 19-členná medzinárodná porota vyhlásila výsledky, museli súťažiaci šéfkuchári spolu so svojimi asistentmi a koučmi zvládnuť v teplote, ktorá v mieste, kde sa súťaž konala, určite presahovala 30 stupňov, 5-hodinový maratón varenia.

Všetci museli pripraviť variácie na prvú tému, ktorou bola tekvica v kombinácii s cesnakom a potom misu, ktorej dominoval zubáč, k nemu tri prílohy a omáčka. Tú potom museli rozdeliť na 14 porcií, pričom porota hodnotila aj celkový vzhľad mís, čo boli malé umelecké diela, aj jednotlivých porcií na tanieri.



Kreácie, ktoré vytvorili súťažiaci
Foto: Jarmila Horváthová


Že boli výsledky naozaj tesné, svedčí aj to, že súťaž o najkrajšiu misu vyhral síce Jozef Hromják, ale celkovým víťazom sa nakoniec stal Marek Minarič, ktorého misa však tiež ohúrila.



Časť poroty pri hodnotení jedál z tekvice
Foto: Jarmila Horváthová


Pre Mareka Minariča a jeho pomocníka Marka Janáka sa víťazstvom v slovenskom kole všetko len začalo. Teraz bude nasledovať tvrdý polročný tréning so zahraničným koučom, aby v marci 2024 na európskom kole v Trondheime uspel a dostal Slovensko do svetového finále.



Diskusia k článku







 



TOPlist