Skúste to ako oni:
Toľko prešľapov pri varení cestovín? Toto Taliani pri ich príprave nikdy nerobia

Jarmila Horváthová, 13. marca 2024     5 minút čítania

Uvariť cestoviny nepovažujeme za žiadnu veľkú vedu a predsa by v mnohých prípadoch Taliani nad naším kuchárskym „umením“ krútili hlavou. Nasledovné desatoro vám odhalí, na čom si pri príprave cestovín zakladajú.



Foto: Shutterstock

1. Špagety sa pred varením nelámu

Možno to robíte tiež - špagety pred vložením do hrnca s vriacou osolenou vodou prelomíte napoly, aby boli hneď pokryté vodou. Taliani však špagety nikdy nelámu, vždy ich varia vcelku.

2. Do vody olej nepatrí

Niekto dáva do vody pri varení cestovín olej, vraj aby sa nezlepili. Taliani to považujú div že nie za zločin, olej do vody pri varení cestovín nikdy nedávajú.

Olej totiž spôsobuje, že sa na cestovinách vytvorí tukový film - a ten v konečnom dôsledku zabraňuje priľnutiu omáčky na cestoviny, omáčka sa skrátka po cestovinách bude šmýkať a nezachytí sa na nich.

3. Cestoviny nemajú byť mäkké

Dokonalé cestoviny nemajú byť rozvarené, ale uvarené al dente, teda na skus. Radšej by mali byť príliš tvrdé ako príliš mäkké.

Dĺžka varenia závisí od druhu a veľkosti cestovín a každý výrobca ju uvádza na obale. Málokedy to však nesedí... Spoľahnite sa viac na svoj jazyk a cestoviny počas varenia ochutnávajte.



Foto: Shutterstock

4. Správna omáčka k správnym cestovinám

Aj keď medzi jednotlivými druhmi cestovín v skutočnosti nie sú žiadne chuťové rozdiely, Taliani prikladajú veľký význam tomu, aby sa omáčka a cestoviny skutočne spojili.

Dlhé, tenké druhy cestovín si preto vyžadujú ľahkú omáčku, zatiaľ čo rúrkovité cestoviny sa často podávajú s hustejšími omáčkami (aj s mäsom alebo väčšími kusmi zeleniny) a gnocchi s krémovými omáčkami.

5. Cestoviny do omáčky, nie naopak

Na tanier naložíte cestoviny a na ne dáte za naberačku či dve pripravenej omáčky? Chyba. Keď robia cestoviny Taliani, vždy ich dajú do hrnca s pripravenou omáčkou a zamiešajú – tým sa zabráni zlepeniu cestovín a aj sa s omáčkou lepšie spoja. Naopak sa to nerobí.

6. Kečup? V žiadnom prípade

Použitie kečupu na prípravu paradajkovej omáčky na cestoviny sa považuje za podobné „barbarstvo“ ako olej do vody na ich varenie.

V Taliansku sa paradajková omáčka na cestoviny pripravuje len z čerstvých paradajok, cibule, bazalky a olivového oleja. Ak omáčke chýba sladkosť, môže sa pridať štipka cukru.

7. Carbonara určite nie so smotanou

Rovnako ako do paradajkovej omáčky nepatrí kečup, nepatrí do špagiet carbonara smotana ani šunka, hoci u nás sa tak niekedy podávajú.

Tie pravé sa pripravujú len so žĺtkom, slaninou guanciale prípadne pancettou, syrom pecorino, soľou a korením.


8. K rybám a morským plodom syr nepatrí

K talianskej kuchyni samozrejme patria aj ryby a morské plody. Ak ich servírujete vo forme omáčky s cestovinami, nikdy k nim nepodávajte parmezán ani nijaký iný syr. To Taliani nerobia a to preto, lebo výrazná chuť syra prekrýva jemnú chuť rybacieho mäsa.

9. Cestoviny nie sú príloha

U nás sa cestoviny podávajú často ako príloha, v Taliansku nikdy. Vždy sú osobitným chodom medzi predjedlom a hlavným jedlom.

10. K špagetám lyžica nepatrí

Určite ste sa už stretli s tým, že vám niekde k špagetám servírovali ako príbor lyžicu a vidličku. Lenže Taliani jedia špagety výlučne len vidličkou, takže ak okrem varenia ako v Taliansku chcete aj jesť ako Talian, tak jedzte aj servírujte špagety bez lyžice.



ANKETA: Máte radšej, keď sú uvarené cestoviny tvrdšie?

69,0%



31,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist