Šéfkuchár Peter Kulhány:
Splnený sen o bystrickom Champs–Élysées

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 19. júna 2023     8 minút čítania

O vlastnú reštauráciu sa pokúsili mnohí kuchári, väčšina však zistila, že je to oveľa ťažší chlebíček, ako si predstavovali, a z vlastného biznisu vycúvali. Na Slovensku poznám len jediného človeka, ktorý začínal v kuchyni, po rokoch sa osamostatnil a má u nás gastroprevádzok viac. Tým kuchárom je Banskobystričan Peter Kulhány.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Keď sa v Banskej Bystrici povie jeho meno, ľudia, ktorí majú radi kvalitné jedlo, hneď vedia, o kom je reč. Pritom nikdy nepatril medzi mediálne známe šéfkuchárske hviezdy. Kým iní sa prezentovali v časopisoch či v televízii, on pracoval na svojom mladíckom sne – mať reštauráciu na banskobystrickom Champs–Élysées, teda na miestnej pešej zóne. Teraz na nej má nie jeden podnik, ale tri a ďalšie dva sú na skok.

Jeho príbeh rozpráva o snoch a o človeku, ktorý má vlastnosti i schopnosti na to, aby ich dokázal uskutočniť. Ale aj o tom, čo všetko dokáže výborné jedlo, rokmi vybudované dobré meno a korektné vzťahy, ktoré si počas svojho pracovného aj súkromného života vytvoríte.

Šéfkuchár v dvadsiatich

V kuchyni začínal ako šestnásťročný, hneď po vyučení za kuchára, a v dvadsiatich už bol šéfkuchárom novootvorenej reštaurácie Zelený dom. Po štyroch rokoch, už na inom mieste, v golfovom klube na Táľoch, mal na starosti reštaurácie tri.

Prešlo niekoľko desiatok mesiacov a v roku 2012 si Peter Kulhány splnil sen o vlastnej prevádzke. Otvoril malú reštauráciu v jednej z pasáží v centre Banskej Bystrice, ktorú nazval Bistro Smartfood. S dvadsiatimi stoličkami a s troma zamestnancami – on varil, jedna kolegyňa umývala riad a ďalšia obsluhovala. Na Slovensko priniesol úplne nový koncept: jeho reštaurácia bola otvorená len počas obeda, nepodával však klasické „menučko“ za pár eur. Mal obedový lístok, ktorý každý deň menil. Jedlo vyšlo podstatne drahšie ako bežné obedové menu, reštaurácia si však svojou kvalitou rýchlo získala obľubu a na miesto si bolo treba niekedy postáť v rade.

Keď nastal boom street foodu, rozhodol sa aj Peter Kulhány naskočiť na túto vlnu a otvoril ďalšiu prevádzku s názvom Tiffany Favorite Food. Samoobslužnú, ale s pekným interiérom a s chutným jedlom. Teraz už na pešej zóne. Po nej nasledovala jej „sestra“ v najväčšom bystrickom nákupnom centre Európa.

Sila kamarátskeho puta

Sen mať peknú reštauráciu na banskobystrickom Champs–Élysées ale Petra neopúšťal. Všetky priestory však boli obsadené. No v roku 2017 objavil inzerát na predaj historického domu priamo na pešej zóne za sympatickú cenu. Banka mu bola ochotná úver poskytnúť, ale majiteľ chcel peniaze v hotovosti. Keďže Peter Kulhány mal len necelú štvrtinu tejto sumy, vyzeralo to, že jeho sen sa zatiaľ neuskutoční. Pomohli mu kamaráti, príslovečne pri fľaši vína, pri oslave narodenia dieťaťa jedného z nich. Ponúkli sa, že sa poskladajú.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

„Mal som dom, no nemal peniaze na jeho opravu. Našťastie som nevedel, do čoho idem a koľko to bude stáť, inak by som ho nekúpil. Myslel som si, že ho bude stačiť vymaľovať, kúpim nábytok, indukčné sporáky a otvorím. Nakoniec trvala rekonštrukcia päť rokov a stála viac, ako som očakával,“ konštatuje.

Dvakrát si navýšil úver v banke, založil byt. Aby mohli opraviť fasádu historického domu, predal auto... Hľadal všetky možnosti, ako všetko finančne utiahnuť, ale peňazí na rozbeh aj tak nebolo. Vtedy mu pomohlo dobré meno a vzťahy, ktoré mal s dodávateľmi.

Tovar bez peňazí

Tak aj bolo – dodali mu tovar, aj keď naň nemal peniaze. Na revanš podpísal zmluvy o minimálnych dodávkach a zaviazal sa, že bude dva roky odoberať tovar len od nich. Takže ani jedna strana nič nestratila, práve naopak.

„V niektorých chvíľach to bolo, ako sa hovorí, na mašľu. Musel som platiť splátky, no príjem sme mali ešte len minimálny,“ spomína na ťažké obdobie.

Pred rokom historický dom, ktorý nesie na priečelí jeho meno, konečne po rekonštrukcii otvoril. Sú v ňom dve prevádzky – dole reštaurácia s barom Kút 12, ktorá je medzičasom taká populárna, že ak si chcete rezervovať miesto na piatok či sobotu, musíte to urobiť minimálne s týždňovým predstihom. Aj počas týždňa je to miesto, kde to večer v Banskej Bystrici žije.

Na poschodí je Kulhány Restaurant, otvorená len počas obedov. Preniesol tam bývalé Bistro Smartfood a presťahovali sa sem aj jeho hostia. Aj keď – niektorí si medzičasom obľúbili najnovší prírastok, samoobslužnú vegánsku reštauráciu Pistácia. Tú nedávno otvoril v priestoroch bývalého Bistra Smartfood.

„Naši hostia sú veľmi uvedomelí, starajú sa o svoje zdravie. Preto mnohí začali uprednostňovať vegánsku stravu, ktorú ponúkame práve v Pistácii. Patria medzi nich napríklad aj bývalí hokejisti Rišo Zedník a Mišo Handzuš, ktorí sú roky našimi hosťami. Teraz chodia na obedy 4x týždenne do Pistácie a raz do Kulhány Restaurant,“ vysvetľuje majiteľ reštaurácií.

Podnikanie v krvi

Kde sa v ňom vzal podnikateľský duch, ktorý sa rozvinul natoľko, že sa z nenápadného šéfkuchára stal úspešný biznisman? Hovorí, že to má asi v krvi, pretože odjakživa chcel niečo vybudovať. So smiechom spomína, že už ako dvanásťročný si urobil v rodinnom dome opravársku dielňu na bicykle. Ekonomiku a čísla, o ktorých je presvedčený, že sú alfou a omegou každého úspešného podnikania, má tiež v krvi, dokonca priamo v génoch. Mama je ekonómka a sestra tiež. Obidve majú na starosti aj ekonomiku v jeho reštauráciách.

Aj keď vedenie podnikov mu zaberá väčšinu dňa, na varenie si stále nájde čas. Každé dva týždne pripravujú v Kulhány Restaurant degustačné večere, kde varí aj majiteľ. „Robíme si tak radosť, pretože to nie je naháňačka ako počas dňa, tu sa pri jedlách vyhráme. Okrem toho si takto upevňujeme vzťahy s našou klientelou. Osobne napríklad vítam hostí a s väčšinou si už aj tykám,“ vyznáva sa. Že to je naozaj tak, sme sa presvedčili aj my. Keď sme spolu sedeli v reštaurácii a na terase pred ňou, pozdravil sa azda s každým, kto prešiel okolo.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Variť najlepšie na svete nestačí

Hlavným predpokladom úspechu však podľa Petra Kulhányho je – mať o všetkom, čo sa v prevádzke alebo v prevádzkach deje, úplný prehľad a dozerať na to, aby „čísla sedeli“. „Môžete variť najlepšie na svete a mať ten najkrajší interiér, ak vám nesedia príjmy a výdavky, úspešný podnik nevybudujete,“ vysvetľuje svoje krédo.

Petrovi sa to podarilo, aj keď hovorí, že posledných päť rokov ho „zomlelo“. Dlhotrvajúci stres a pracovné vypätie sa prejavili na jeho zdraví. Preto chce tento rok ubrať na pracovnom tempe, nabrať novú energiu.

„Určite nechcem otvárať nové prevádzky, potrebujem všetko stabilizovať. Chcel som mať podnik na námestí, mám ho, dokonca mám dom so svojím menom. Chcel som mať vlastnú klientelu, mám ju. Takže mám všetko, po čom som túžil, a viac nepotrebujem. Lebo koľko peňazí zarobíte, toľko miniete. Momentálne preto radšej budem venovať čas svojej rodine,“ uzatvára.

Pripravte si fritovanú krkovičku podľa šéfkuchára Petra Kulhányho:







Diskusia k článku







 



TOPlist