O víne:
Salón v znamení sviežosti a bubliniek. Súboj generácií vinárov sa skončil nerozhodne

Jozef Sedlák, 7. júna 2023     9 minút čítania

Nedá sa dva razy vstúpiť do tej istej rieky, ani dva razy napiť toho istého vína. Meniacu sa podobu slovenského vína ukazuje 18. ročník Národného salónu vín. Ukázal najmä chuť minulého ročníka, a to pri bielych skorých a ružových vínach, pri šumivých vínach aj vyzreté staršie ročníky. Znakom doby je rastúca obľúbenosť bublinkových vín.

Riaditeľka salónu Jaroslava Kaňúchová Pátková
Riaditeľka salónu Jaroslava Kaňúchová Pátková pozýva na pohár sviežeho ružového vína.
Autor:

Salón zatiaľ predstavil len prvých 25 zo 100 najlepších vín, zvyšných 75 bude mať premiéru až v jeseni, ide o odrodové či cuvée vína, ktoré potrebujú viac času.

V malokarpatských Doľanoch vyhodnotili doteraz najsilnejšie jarné kolo, pretože do súťaže 37 vinárstiev prihlásilo 136 vín.

Spoločnosť to bola pestrá, víno predstavili malé rodinné podniky, stredne veľké vinárstva aj veľkí vinárski hráči.

V boji o právo byť na policiach Národného salónu sa stretla na jednej strane skupina už dobre známych vinárstiev, ktoré sa zapísali do vedomia verejnosti, ale celkom úspešne vystúpili aj len nedávno založené vinárstva.

Malí strední, aj veľkí

Bol to súboj generácie vinárov z deväťdesiatych rokov s nedávno založenými firmami a skóre bolo napokon 2:2.

To hovorí o rastúcej konkurencii pre také stálice, akými sú vinárstva Víno Mrva&Stanko či Víno Matyšák, ktoré získali po jednom titule.

Z roka na rok púta na seba väčšiu pozornosť Chateau Rúbaň oslavujúce desiate narodeniny a osviežením bolo malé rodinné vinárstvo Juran z Modry založené v roku 2016.

To reprezentuje v Modre dnes viditeľnú líniu rodinných podnikov, ktoré stavili na jedinečný malokarpatský terroir a svoju produkciu predstavujú pod značkou Vína z Modry.

Ide napospol nielen o ambicióznu, ale aj veľmi talentovanú generáciu tridsiatnikov a štyridsiatnikov, srdnato bojujúcich za svoj región.

Konkurencia v slovenskom vinárstve rastie, nehľadí sa na veľkosť a postavenie, ale na to, kto aké víno dorobí. V tom je skvelý salón, pretože prispieva k zrodu lepších vín.

Konečne je po covidovej pandémii a jej obmedzeniach, čo sa prejavilo v tom, že opäť prebehli regionálne vinárske súťaže.

Ocenil to Skaličan Ľudovít Bránecký, jeden z porotcov súťaže. Z regiónov šlo do národného finále 136 vín ocenených zlatou a striebornou medailou, kde sa pokúšali obstáť pred degustátormi z Národného salónu vín. Z 37 vinárstiev vyzývateľov sa to napokon podarilo len 15 značkám. Miest na výslní je vždy málo, boj o ne bol urputný.

Vinári reagovali na aktuálnu módu. Tou je rastúci záujem i predaj šumivých vín, za čím je celosvetové šialenstvo, ktoré sa podarilo vyvolať Talianom so svojím Prosecom.

Zo 136 prihlásených vín tvorili šumivé rekordných 43 vzoriek. Z nich sa napokon do salónu dostalo osem. Vyhral Sekt Matyšák Zero dosage.

Zrejme nie náhodou má pezinský vinár Peter Matyšák vo svojom vinárstve na čestnom mieste Doma Perignona zo Champagne.

Známy vinár Roman Janoušek zo Zámockého vinárstva Pezinok odkázal slovenským spotrebiteľom, aby pri voľbe Proseco či slovenské šumivé víno, stavili na slovenské.

"Naše vína si to s dovozovými pokojne môžu rozdať, v ničom za nimi nezaostávajú.“

S ponukou šumivých prichádzajú nielen tradiční výrobcovia z Hubertu Sereď, Chateau Topoľčianky či Víno Nitra, ale aj desiatky menších podnikov.

"Je si z čoho vybrať,“ konštatovala Ingrid Vajcziková z Hubertu. Zdôraznila ľahkosť, sviežosť a, aj to patrí k veci, nekomplikovanosť bublinkových vín.

Medzi nimi sa po vlaňajšom úspechu však vôbec nepresadili, ako pripomenul Ľubomír Vítek, perlivé vína. Sekty mali jednoducho vrch.

Potešenie, ktoré dáva zmysel

Biele skoré odrody pripomenuli drámu minulého ročníka. Najprv prišla vlna horúčav a potom v čase zberu lejaky. Vinárom zvieralo od priebehu počasia žalúdok, ale ako sa vraví – ,koniec dobrý, všetko dobré.

"Bol to rok plný extrémov, ale príroda, čo pokazila ponaprávala a vinohradníci s vinármi sa nedali zaskočiť,“ konštatoval Vladimír Mrva, prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov.

Dodal, že vína sú svieže, aromatické, odrodovo výrazné, preto sa dobre pijú.

V ponuke skorých bielych vín sa presadili odrody Müller Turgau, Irsai Oliver, Muškát moravský aj žltý, pričom jeden z výrobcov neváhal spojiť do cuvée Muškát žltý so Sauvignonom.

Víťazom najsilnejšie obsadenej kategórie, keď sa do salónu dostalo deväť vín, sa stal Juran z Modry s excelentným Muškátom moravským.

Toto malé rodinné vinárstvo obhospodaruje v Modre vinice na piatich hektároch a vie si vyrobiť surovinu na mieru.

Peter Juran, inak odchovanec modranskej strednej školy, sa hlási k tvorcom viac sviežich, ale ako vraví neprearomatizo­vaných (vôňou neuťahaných) muškátových vín.

Sviežosť je vecou načasovania zberu a to v rodinnom vinohrade ide na hodinu presne. Tak sa podarilo aj zásluhou fermentácie pri nízkych teplotách dorobiť víno s príjemnými ovocnými – citrusovými tónmi a zároveň jemnou muškátovou vôňou.

Víno, ktoré je pozdravom sviežej jari, zrodu nového života. Juran z Modry je skokanom 18. ročníka Národného salóna vín.

Vraví, že v dvojgeneračnom vinárstve každý deň pracujú na tom, aby boli lepší ako včera. A baví ich to.

"Ak naše víno prinesie ľuďom radosť a potešenie, tak potom to, čo robíme dáva zmysel,“ hovorí mladý vinohradník.

Ozdobou tohtoročného salónu budú opäť ružové vína. Tie boli rozdelené do dvoch kategórií. Prvú tvorili suché ružové vína a titul šampióna si vybojovalo Cabernet Syrah rosé zo spoločnosti Víno Mrva&Stanko.

Ide o cuvée, kde tandem vytvoril na Slovensku dobre známy Cabernet Sauvignon so Syrahom. Ten pestujú Francúzi v údolí Rhôny a preslávili sa ním aj Austrálčania.

Zdá sa, že oteplenie ho udomácni aj na Slovensku. Trnavskí vinári zaexperimentovali a vyrobili ružové s kyticou sviežich herbálnych tónov.

Inovácie, ako vidno, boli ocenené. Napokon pri víne sa hľadá ustavične nové rozozvučanie chutí, vôní. Cuvée k nim otvorilo cestu.

Medzi ružovými polosuchými a polosladkými vínami sa presadil Ladislav Ďorď, ktorý formuje vína v Chateau Rúbaň.

Rodák z juhu stredného Slovenska dostal príležitosť v jednom z najmodrenejších vinárstiev krajiny a predstavil víno, ktoré bolo ovenčené aj na svetových majstrovstvách ružových vín v Marseille.

Prekvapí nielen mladíckou bujarou sviežosťou, ale aj dlhou dochuťou. Ozýva sa ňom farebná jeseň dobre spravovaných vinohradov zo Strekova a z Jasova.

Ak sa teda vydáte do salónu vín, ktorý predstavuje to najlepšie zo slovenských vinárstiev v Aponnyiho paláci uprostred starej Bratislavy, naďabíte na výborné vína.

Radi vás tam privítajú a počastujú vínom, ktoré vás možno povzbudí zájsť do niektorého z vinárstiev a bližšie sa zoznámiť s jeho tvorcami. Lebo víno sa najlepšie pije tam, kde sa narodilo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist