Predstavujeme Varecháčov:
Kto sa skrýva za prezývkou @navardaco? Ďoďo z Pečie celé Slovensko!

Jana Stárková, 24. septembra 2023     18 minút čítania

Keď pred pár rokmi na náš portál Varecha.sk začal ako @navardaco pridávať svoje recepty, jemu ani nám vo sne nenapadlo, že ho onedlho uvidíme na televíznych obrazovkách. Sympatický východniar Jozef Lukáč sa spomedzi mužských účastníkov druhej série Pečie celé Slovensko prebojoval najvyššie, skončil pred bránami semifinále. Ako s odstupom času spomína na účinkovanie v cukrárskej súťaži a ako si žije dnes?



Ďoďo zo šou Pečie celé Slovensko prispieva svojimi receptami na náš portál pod prezývkou @navardaco.
Foto: Archív RTVS


Jozef Lukáč, ktorého známi volajú Ďoďo, má 32 rokov. Pracuje ako vysokoškolský učiteľ na Podnikovohospodárskej fakulte ekonomickej univerzity v Košiciach. Je ženatý, so svojou manželkou Kristínou žije v novom dome pri Košiciach.

Vaše zamestnanie sa s pečením nijako nespája, okrem toho je v našich mysliach zaužívané, že pečenie je výsostnou doménou žien a muži radšej varia, než pečú. Aké boli vaše cukrárske začiatky?

K pečeniu a rovnako aj vareniu som privoňal už v útlom detstve pri každodennom sledovaní mamky a babky v kuchyni a pozeraní rôznych relácií o varení. Postupne som začal skúšať tradičné, osvedčené a jednoduché dobroty, čo pre mňa ako malého školáka bola v tom čase vysoká gastronómia – aj keď som len uvaril špagety s omáčkou a nastrúhaným syrom.

Spomeniete si ešte na svoj prvý upečený koláč? Ktorý to bol a koľko ste mali vtedy rokov?

Na to si pamätám presne. Bola jeseň, prvý rok, keď som začal chodil do školy, čiže som mal sedem rokov. S babkou sme pripravovali „kysnutý kolačok“, ako ho ona volala. Nechala ma ho urobiť úplne samého, aj keď mi, samozrejme, vo všetkom pomáhala. Milujem ho dodnes a je pomerne jednoduchý. Pozostáva len z dvoch vrstiev kysnutého cesta, medzi ktorými je kyslá kapusta opražená na slaninke a cibuľke.

Dnes ste už skúsený cukrár, plody vašej záľuby si určite radi vychutnávajú aj vaši blízki. Pečiete pre rodinu?

Spočiatku som si nebol istý, či moje vypekanie bude chutiť aj ostatným. Tu musím dodať, že v rámci pečenia som mal asi 15-ročnú pauzu, keď som vôbec nepiekol. Nakoplo ma až pandemické obdobie, keď sme si spolu s manželkou v kuchyni vypĺňali voľné chvíle. Takže Kristínka bola prvá, ktorá ochutnala moje nové pekárske experimenty. Samozrejme, po odvysielaní relácie Pečie celé Slovensko som začal vypekať na takmer všetky rodinné, susedské a kamarátske oslavy a svadby.

Keď pečiete mimo týchto spoločenských udalostí, robíte to preto, aby ste dobrotami potešili seba či blízkych, alebo je hlavným dôvodom nový receptový príspevok na vašich sociálnych sieťach?

Hlavnou motiváciou je skúšať nové recepty či zlepšovať tie tradičné a dostávať spätnú väzbu od mojich zlatých tetušiek, babičiek a všetkých, ktorí si recept uložia, skúšajú a následne posielajú fotky ich dokonalých cukrárskych diel. Pečenie pre mňa znamená relax, oddych, vypnutie hlavy, a ak tým poteším a inšpirujem iných, som len rád.

Vypekáte vo veľkom napríklad na vianočné sviatky? Zásobujete vianočnými koláčikmi aj rodinu?

Vianočné pečenie je super v tom, že na pečenie je čas už od druhej adventnej nedele, keďže vianočné pečivo je trvácnejšie a dá sa tak pripraviť množstvo rôznych druhov koláčikov. V našej rodine sa koláčiky vymieňajú, ja s mamkou, tá so svokrou, so susedmi... Čo v konečnom dôsledku znamená aj 20 druhov koláčov. Je ale jeden koláč, ktorým zásobujem viacerých členov rodiny – zemplínsky koláč, ktorý je obdobou briošky, akejsi hutnejšej vianočky, a je typicky obradovým koláčom u nás na Zemplíne.





Diskusia k článku

farbuska
Sympatický rozhovor, sympatický mladý muž, sympatické recepty. Tie som si všimla už dávnejšie, aj keď nie som zdatná cukrárka/pekárka. Čokoládové crinkles som s úspechom piekla podľa tvojho receptu minulé Vianoce. Držím palce do ďalších úspechov v kuchyni, v novom dome a záhrade, v práci aj osobnom živote.
kucharka
Rada ťa spoznávam. Ďakujem, že sa s nami delíš o super recepty.
Držím palce do ďaľších ( nielen ) kulinárskych projektov. :-)
olinecka
Hoci som dlho na Vareche, ale túto prezývku @navardaco som nepostrehla... Sympatického cukrára som registrovala až pri súťaží, "Pečie celé Slovensko". Bol môj tip na výhru.... Prajem veľa úspechov vo varení, pečení.






 



TOPlist