Trendy:
Ovocie, ktoré ste pri silvestrovskom stole určite neochutnali

Andrea Červenková, 9. januára 2015     13 minút čítania

Zoznámte sa s tropickým ovocím najpodivnejších tvarov, farieb, chutí a vôní.

So zaujímavými druhmi ovocia ste sa mohli zoznámiť v článku Ovocie, ktoré ste od Mikuláša určite nedostali. Dnes sa dočítate o ďalších desiatich, ktoré sú pre bežného Európana snáď ešte exotickejšie.

Bael




Foto: Shutterstock


Aegle marmelos známy ako bael, Bengal quince (bengálska dula), golden apple (zlaté jablko), stone apple (kamenné jablko), wood apple (drevené jablko) alebo bili, je druh stromu pôvodom z Indie dnes rozšírený v celej juhovýchodnej Ázii. Je považovaný za posvätný hinduistický strom. Jeho plody sa používajú v tradičnej medicíne aj ako potravina.


Foto: Shutterstock


Ovocie má drevitú šupu zelenej, šedej alebo žltej farby. Trvá asi 11 mesiacov, kým na strome dozrie a môže dorásť do veľkosti veľkého grapefruitu alebo pomela, niektoré druhy sú dokonca väčšie. Šupa je tak tvrdá, že sa musí rozbiť kladivom alebo mačetou. Vláknitá žltá dužina je veľmi aromatická, má chuť citrusovej marmelády a vôňu ruže. Početné chlpaté semená sú uložené v slizovitej dužine. Plody sa konzumujú čerstvé alebo sušené. Z čerstvého ovocia sa pripravujú osviežujúce nápoje a listy a mladé výhonky sa konzumujú ako zelený šalát.

Black sapote




Foto: Shutterstock


Diospyros nigra, Black Sapote je pôvodom z východnej časti Mexika a Strednej Ameriky. Nazýva sa tiež Chocolate Pudding Fruit (čokoládovo-pudingové ovocie), Chocolate Persimmon (čokoládové kaki) a v španielčine Zapote Prieto. Stálezelené stromy môžu dorásť do výšky viac ako 25 m. Sú citlivé na mráz, listy majú elipsovité, podlhovasté, zúžené na oboch koncoch, tmavo zelené, lesklé a 10 – 30 cm dlhé. Zelené plody sa zbierajú, keď sú ešte tvrdé a nechajú sa zmäknúť a zhnednúť, čo trvá asi 3 – 6 dní.

Ovocie je podobné paradajkám a meria 5 –10 cm, má nejedlú šupu, ktorá sa mení z olivovej farby na tmavo žlto-zelenú, keď je zrelé. Nezrelá dužina je biela a nejedlá, má horkú a dráždivú chuť, v zrelosti sa jej farba a textúra mení na tmavo hnedú, podobnú čokoládovému pudingu. Má nízky obsah tuku a je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorého obsahuje asi štyrikrát viac ako pomaranč. Ovocie je lahodné, konzumuje sa čerstvé alebo sa používa ako náhrada čokolády v rôznych receptoch. Plody obsahujú zvyčajne 12 semien.

Canistel




Foto: Shutterstock


Canistel (Pouteria campechiana) je stálezelený strom pôvodom z južného Mexika a Strednej Ameriky. Pestuje sa v iných krajinách, ako je Brazília, Tchaj-wan, Vietnam a Filipíny. Rastie do výšky 10 metrov a plodí oranžovo-žlté ovocie, nazývané tiež yellow sapote. Ovocie má dĺžku cca 7 cm a jeho dužina je sladká, s textúrou často porovnávanou natvrdo uvarenému žĺtku, preto je jeho hovorové meno “eggfruit” (vajíčkové ovocie).


Foto: Shutterstock


Tvar a veľkosť plodov je veľmi variabilná, v závislosti od kultivaru. Lepšie odrody plodia veľké vajcovité plody s lesklou kožou vážiace viac ako 400 gramov. Dužina je trochu pastovitá, aj keď najlepšie odrody majú krémovú textúru pripomínajúcu vaječný puding. Plody môžu obsahovať jeden až šesť veľkých hnedých semien. Ovocie je jedlé aj surové v čerstvom stave. Zrelé sa používa na prípravu džemov, marmelád, palaciniek a múky, pridáva sa do krémov alebo sa používa pri výrobe zmrzliny.

Cashew apple (kešu jablko)




Foto: Shutterstock


Kešu (Anacardium occidentale) je tropický vždyzelený 10 – 12 metrov vysoký strom, ktorý produkuje plody zložené z kešu orechov a kešu jabĺk. Pôvodne je zo severovýchodnej Brazílie, v súčasnosti sa hojne pestuje v tropických oblastiach Indie a Nigérie ako aj vo Vietname, Pobreží Slonoviny a Indonézii.


Foto: Shutterstock


Kešu jablko (cashew apple) je dužinatá časť kešu plodu. Jeho horný koniec je pripojený ku konáru, zo spodného konca kešu jablka vyrastá kešu orech, ktorý je obalený v škrupine a je to vlastne semeno tohto plodu. Kešu jablko je mäkké ovocie, bohaté na živiny, obsahuje päťkrát viac vitamínu C ako pomaranč. Konzumuje sa čerstvé alebo tepelne upravené, napríklad v karí. Rovnako sa používa aj na výrobu džemov a čatní. Kešu jablko sa používa na dochucovanie alkoholických i nealkoholických nápojov. V Brazílii tvorí obľúbenú ovocnú príchuť ich národného nápoja Caipirinha.

Custard apple




Foto: Shutterstock


Annona cherimola, Inkami pôvodne nazývaná Chirimuya, pochádza z oblasti Ánd v Južnej Amerike, je z čeľade anomovité (Annonaceae). Pestuje sa predovšetkým pre svoje sladké plody, ktoré sa nazývajú aj Custard apple (pudingové jablko), chirimoyo, momona alebo kelemoio. Annona cherimola je celkom hustý, rýchlo rastúci, stálezelený strom alebo ker dosahujúci výšku 5 – 9 metrov. Kožovité listy majú eliptický tvar a môžu byť dlhé až 25 cm.


Foto: Shutterstock


Ovocie je 10 až 20 cm dlhé, zelenej farby a má kužeľovitý alebo srdcovitý tvar. Je pokryté šupou, ktorá má vzhľad prekrývajúcich sa šupín alebo hrboľatých bradavíc. Keď ovocie dozrie, môže vážiť až 2,7 kg a má hnedý popraskaný povrch. Dužina je krémovo biela a obsahuje početné tvrdé, nejedlé, hnedé alebo čierne, fazuľovité, lesklé semená. Plody majú sladkú a šťavnatú aromatickú chuť, ktorá je veľmi silná. Ovocie sa jedáva čerstvé alebo sa používa v želé, sorbetoch, ovocných omáčkach a na prípravu miešaných osviežujúcich nápojov.

Jabuticaba




Foto: Shutterstock


Jabuticaba je pomaly rastúci stálezelený strom z čeľade myrtovitých (Myrtaceae), ktorého domovom je juhovýchodná Brazília. Medzi jeho iné bežné názvy patria: Brazilian Grape Tree (brazílske hrozno), Jaboticaba, Jabotica, Jabuticabeira, Guaperu, Guapuru, Hivapuru, Sabará and Yvapurũ (Guarani).


Foto: Shutterstock


Mladé listy majú lososovú farbu, ktorá sa mení na zelenú. Zaujímavosťou je, že biele kvety vyrastajú priamo z kmeňa stromu. Pestuje sa pre svoje ovocie, ktoré tvoria hroznovité bobule obalené v hrubej koži, zvyčajne s priemerom 3 – 4 cm. Purpurovo-čierne plody so sladkou bielou alebo ružovou rôsolovitou dužinou sa dajú jesť čerstvé alebo sa používajú na výrobu želatíny, džemov, koláčov a nápojov (šťavy, silné vína alebo likéry). V plode sa nachádzajú jedno až štyri veľké semená, ktoré sa líšia tvarom v závislosti od druhu.

Mamey




Foto: Shutterstock


Mamey sapote (Pouteria sapota) je druh stromu pochádzajúci zo Strednej Ameriky z oblasti južného Mexika až po južnú Kostariku. V súčasnej dobe sa pre svoje plody pestuje v celej Strednej Amerike, Karibiku a južnej Floride. Má rôzne názvy: mamey, zapote colorado (Costa Rica), níspero a zapote rojo (Južná Amerika). Je to veľký a veľmi dekoratívne vždyzelený strom, ktorý môže dosiahnuť výšku 15 až 45 m. Listy sú špicaté na oboch koncoch, 10 – 30 cm dlhé a rastú v zhlukoch na koncoch konárov.


Foto: Shutterstock


Ovocie je asi 10 – 25 cm dlhé a dužina má farbu od ružovej cez oranžovú až po červenú. Štruktúra hnedej šupy pripomína niečo medzi brúsnym papierom a chĺpkami na broskyni. Textúra ovocia je krémová a jemná. Keď je ovocie zrelé, dužina je ružová, šupa je ľahko odstrániteľná, asi ako u zrelého kivi. Ovocie sa dá jesť surové alebo sa z neho vyrábajú mliečne koktaily, smoothies, zmrzliny a ovocné tyčinky. Môže byť použitý aj na výrobu marmelád a želé.

Pitanga




Foto: Shutterstock


Eugenia uniflora – Surinam cherry (surinamská čerešňa), Brazilian cherry (brazílska čerešňa) alebo Cayenne cherry Pitanga (kajenská čerešňa) je rastlina z čeľade myrtovitých (Myrtaceae). Pochádza z východného pobrežia tropickej Južnej Ameriky, od Surinamu po južnú Brazíliu, Paraguaj a Uruguaj. Rastlina je pomerne odolná proti škodcom, dá sa ľahko pestovať a má vysoký obsah antioxidantov. Pitanga je často používaná v záhradách ako živý plot.


Foto: Shutterstock


Pitanga je pomaly rastúci veľký ker alebo malý strom kónického tvaru dosahujúci výšku 8 metrov. Pri naseknutí majú listy a konáre silnú živicovú vôňu, ktorá môže u niekoho spôsobiť dýchacie ťažkosti. Nové listy sú bronzovej, medenej alebo medeno-ružovkastej farby, staršie lesklé tmavozelené, 4 cm dlhé. V zime sa listy sfarbia na červeno. Biele kvety sa menia do rebrované plody s priemerom 2 – 4 cm. Plody sú na začiatku zelené, pri dozrievaní menia farbu cez oranžovú, purpurovú až gaštanovú. Ovocie je významným zdrojom vitamínu C a A. Chuť ovocia je od sladkej (tmavočervené plody) až po kyslú (zelené a oranžové plody), v závislosti od odrody a stupňa zrelosti. Používa sa na prípravu džemov a želé. V niektorých častiach Uruguaju sa listy používajú na prípravu čaju.

Salak - snake fruit (hadie ovocie)




Foto: Shutterstock


Salak (Salacca zalacca) je druh palmy pôvodom z Jávy a Sumatry. V súčasnosti je naturalizovaná aj na Bali, Lomboku, Timore, Malajzii, Maluku a Sulawesi. Jedná sa o palmu s krátkymi stonkami s listami dlhými maximálne 6 m.


Foto: Shutterstock


Plody rastú v zhlukoch na spodnej časti palmy, sú tiež známe pod názvom snake fruit (hadie ovocie) kvôli červenohnedej šupinatej šupe. Plody majú veľkosť a tvar zrelej figy s výraznou špičkou a obsahujú veľké nejedlé semeno. Dužina je jedlá. Ovocie pod šupou sa skladá z troch častí, ktoré sa podobajú na veľké olúpané strúčiky cesnaku. Chuť je zvyčajne sladkokyslá pripomínajúca zriedenú ananásovú šťavu s citrónovou, zostáva po nej “škrobový” pocit v ústach. Jeho textúra podobná jablku môže variovať od veľmi suchej a drobivej až po šťavnatú a chrumkavú.

Tamarillo




Foto: Shutterstock


Solanum betaceum je malý rýchlorastúci strom alebo ker čeľade ľuľkovitých (Solanaceae) dorastajúci do výšky 5 metrov. Listy sú veľké, jednoduché a majú silný dráždivý zápach. Jeho plody vajcovitého tvaru sa nazývajú tamarillo, stromové paradajky alebo tamamoro. Tamarillo má pôvod v oblasti Ánd v Peru, Čile, Kolumbii, Ekvádore a Bolívii. Dnes je to jedno z najobľúbenejších druhov ovocia v tomto regióne a rozšírilo sa aj do iných subtropických oblastí po celom svete.


Foto: Shutterstock


Plody sú asi 4 – 10 cm dlhé. Ich farba sa mení od žltej a oranžovej až po červenú a takmer fialovú. Niekedy majú tmavé, pozdĺžne pruhy. Červené plody sú kyslejšie, žlté a oranžové ovocie je sladšie (pripomínajú mango alebo marhuľu). Dužina má pevnú štruktúru a obsahuje viac a väčšie semená než paradajka. Plody majú vysoký obsah vitamínov a železa a nízky obsah kalórií (len 40 kalórií na ovocie). Ovocie sa konzumuje tak, že sa rozkrojí na polovicu a kašovitá dužina sa vylúpne zo šupy, ktorá je horká. Môže sa jesť surové alebo sa z neho varia kompóty, pridáva sa do rôznych jedál ako napríklad dusených pokrmov (Boeuf Bourguignon), čatní, karí, omáčok a dezertov.



Za odbornú konzultáciu by som sa chcela poďakovať Varecháčovi 2010.



Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku

2010
Andrea velmi pekne si to pripravila -:)
virtualna kyticka na dialku z kvetiniek co nie su bezne v kvetinarstvach.


andreac
@2010 , oh, dakujem, takuto kyticku som este nikdy nedostala :)
Z coho je?
methi
Aj mne sa clanok paci (aj prvy). U nas sa pestuje Sapota gulata, tieto druhy nepoznam.



Prispejem este mojimi zabermi, ak mozem. Kesu orechovnik



Mala rodinna tovarnicka na spracovanie kesu orechov, kde sme boli nakuknut.

skillet
Zaujímavé veci sa tu dozvedám. Pekný článok, ďakujem :-)
babav
Velmi poucne a zaujimave informacie ,krasne prezentovane .Vdaka Andrea za "excellent job".
2010
@andreac ta pani hovorila bislama ze je to flaoa, to este viem flower a dalej ani sajnu nemam. Mi no harem save - I dont understand
palokuchki
Dakujem Andrea a @2010 za zaujimavy clanok. Kolko je toho ovocia co este nepozname. Ja som zatial ochutnala tamarillo a custard apple. Tamarillo mi moc nechutilo, ale custard apple je v nasej rodine oblubeny. Ked idem na Slovensko vzdy sa snazim zobrat niekolko kusov zo sebou. Je zaujimave ako rastu tie oriesky cashew.
danielas
Zaujimave. Ja som ochutnala snake fruit a celkom mi chutilo
2010
@andreac perfektna detektivna praca, isiel som do back up albumu a nasiel druhu fotku ako viazu tie kytice a vidiet ze je to lotusovy kvet.
A tiez som nasiel tie tropicke maliny - mysore





andreac
Jeej, super. Dakujem. Krasne fotky.
O malinach napisem niekedy nabuduce.
alena45
pekný článok, tie tamarilky by som rada pestovať, na pohľad mi pripadajú najchutnejšie.
methi
@2010 ak mas fotky takychto exotickych neznamych veci celkom by ma to zaujimalo. Mam strasne rada take trhove fotky a ovocie vselijake, aj rovno na stromoch.
2010
@alena45 vzhlad casto klame, take voskove jablka vyzeraju super ale mne chutia ako polystyren. (su velmi popularne v azii).


svedka
Nie len na silvestrovskom, ale chirimoye mam na stole pravidelne :) takze nie ze urcite :D
marianne
Velmi zaujímavé čítanie,aspoň pre mňa.Prvý krát v živote také niečo vidím,stálo by za to okoštovať. Mne dnes urobili radosť obyčajné tulipány,ktoré som si kúpila sama sebe si. Ale takú radosť mi spravili,až ma zahrialo pri duši,neviem sa na ne vynadívať.




a asi mám nejaké tulipánove obdobie či čo,lebo som si ešte 5 cibuliek zasadila..a už mi klíčia:-)


andreac
Este raz vdaka za vsetky komentare, velmi potesili.
@marianne , aj tulipany su cista exotika :) niektore odrody vraj maju svoj prapovodny domov az v severovychodnej Cine.
marianne
@andreac a vlastne mas pravdu,ved aj take banany su pre Slovakov exotika a pre nasich starych rodicov bol aj pomaranc exotika:-)
2010
S tymi bananmi v retazcoch je to podobne ako s jablkami predava sa odroda ktora vyzera pekne a vydrzi najdlhsie a chut je druhorada. Bananov je vela odrod a daktore su sladke a stavnate ale nevydrzia.


methi
@2010 ked spominas tie odrody, ja mam najradsej Elakki bananas, take tie male, sladucke, co vonaju ako kvety

2010
@methi tie su super, skus ich hodit na drevenne uhlie
este su vyborne dacca co chutia po malinach





2010
Teraz prave pekne kvitne jedno zo zaujmavych ovoci - dracie Pitahaya


andreac
@2010 , nadhera!
U nas zasa zacinaju rast jahody, teda zatial len listy :)
V januari! - je to skoro ako z rozpravky O 12 mesiacikoch.



2010
Dnes na trhu predavali cuda co som este nikdy nevidel, divoky mangosteen - Santol



terezabr
Mňam veľmi zaujímavé tipy na exotické ovocie, mne chutí snáď každý druh ovocia, čerstvé, sušené, vidím, že aj tieto exotické sa dajú usušiť tak sa už teším, kedy to vyskúšam lebo sušenie potravín je moje hobby. Rada suším ovocie, zeleninu aj bylinky a vždy ocením nové tipy :) Keďže ide zima a s ňou aj choroby, ja pridávam tiež tip  www.susickypotravin.sk/sk/novinky/neutracajte-za-caje-v-lekarn...
na výborné domáce bylinky na všetky nemoci :)
andreac
Mnam, hned by som si dala.
Dakujeme za pekne foto.
haji
Nádherný článek a ještě krásnější diskuze. Člověk se pořád učí. Díky, milá @Andreac a @Redakcia !
@2010 20. januára 2015 o 02:07 Na tomto tvém obrázku je podle všeho kaktus - listový kaktus - rod Epiphyllum resp. Philocactus. Netušila jsem, že má jedlé plody. Opuncii, jeho sestřenici, znám - když ne jinak, tak jako součást prodávaného čaje. Oboje patří ke kaktusům - Cactacea.
@2010 díky za krásné příspěvky, fota a info zde. Lotos - jak uvádíš, se ve stejné podobě dá někdy najít i u našich prodejců řezaných květin. Krása!
2010
@Haji je to kaktus Hylocereus undatus, problem je ze som sa nanho vykaslal a teraz narastol viac ako 10 metrov a zle sa obera ( vtaky ma predbehnu). Na jesen spravim tak ako sa ma a zasadim novy a budem tvarovat.



haji
@2010 (12.1.2017 19:01)
Moc děkuji za upřesnění. Nádhera a ta velkost, kterou popisuješ musí být fakt ohromující. Tiše závidím, nejen sběr. Pěstování má také něco do sebe. Mně se něco mlžilo o královně noc, když jsem se dívala na ten květ. A teď už je mi jasný i plod pithahaya, zapadlo to do sebe. Díky za osvětu.
afataga
tak tomuto ja hovorim cista provokacia :-), ach jaj, k tym dobrotam sa ja asi nikdy nedostanem, keby aspon tie jahody a ceresne rastli cely rok

@haji , vraj na velkosti nezalezi :-)))
haji
@Afataga (12.1.2017 19:41)
Afoušku, ty jsi ale liška podšitá.
Pošli si Marušku pro jahody a čerešně, uvidíš, že ti bude na velikosti záležet, zlato moje! Hezký večer - celoročně! Mávám.
2010
@haji nie vzdy su uspechy, pred Vianocami mi vyhynul naozajstny exot, prstova limetka, Citrus australasica


haji
@2010 (12.1.2017 20:33)
To je mi líto, neúspěch potká i dobrého pěstitele. Krásná záležitost - už jsem nahlédla do vyhledávače, CA neznám, červený variet je fakt zvláštní. Rostlinky jsou někdy svéhlavé a mohou odejít i stářím - vyčerpáním rostliny, škdůdcem, prostě je to loterie. Moc děkuji za sdílení!
kuchticka
Jajaj! @2010 , tento clanok ma tak zaujal, ze som sa oneskorila volat slubene telefonicke spravy mojim detom.
Velmi dakujem a stale sa vdelavam poznavanim dalsich dolezitych rastlin-plodov.
babidka
Este je tolko ovocia a zeleniny ktore sa mi uz asi ani nepodari ochutnat :-)
Velmi pekny clanok aj fotografie,azda nebude posledny...
2010
Odreze vrch ananasu strcite do zeme a za pol roka mate dalsi ananas



haji
@2010 (22.1.2017 11:37)
Foto pěstovaného ananasu v zahradě potěší, zvláště v zimě je to hřejivá představa. Díky za sdílení.






 



TOPlist