Trendy:
Ovocie, ktoré ste od Mikuláša určite nedostali

Andrea Červenková, 8. decembra 2014     15 minút čítania

Počuli ste niekedy o ovocí s názvom noni, mangosteen alebo rambutan? Aj o mnohých ďalších exotických plodoch sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

Už sú dávno preč doby, keď sme v mikulášskej nádielke našli akurát len banány a mandarínky. Dnes si z pultov predajní už bežne môžeme vyberať medzi avokádom, mangom, karambolom (starfruit), granátovými jablkami a mnohými ďalšími druhmi exotického ovocia s netradičnou chuťou, vôňou a farbou. Ponúkame zaujímavé informácie o zopár ďalších, ktoré u nás bežne nie sú známe.

Breadfruit – chlebovník




Foto: Shutterstock


Chlebovník (Artocarpusaltilis) je druh kvitnúceho stromu z čeľade morušovitých (Moraceae). Rastie v celej juhovýchodnej Ázii, južnej Indii a na väčšine ostrovov v Tichom oceáne, pestuje sa tiež na ostrovoch v Karibiku a v Afrike. Jeho názov je odvodený od textúry jeho plodov, ktoré keď sa uvaria, majú zemiakovú chuť podobnú čerstvo upečenému chlebu. Stromy chlebovníka rastú do výšky 25 m a jeho veľké a hrubé listy sú hlboko členité. Všetky časti stromu produkujú latex, šťavu podobnú mlieku, ktorá je vhodná na utesňovanie lodí.


Foto: Shutterstock


Chlebovník je jednou z najvýnosnejších poľnohospodárskych rastlín, jediný strom dokáže vyprodukovať až 200 a viac plodov veľkosti grapefruitu za sezónu. Z tohto dôvodu je chlebovník základnou potravinou v mnohých tropických oblastiach. Tepelne upravený chlebovník sa dá buď priamo jesť alebo spracovať do množstva jedál. Plody chlebovníka sú veľmi bohaté na škrob, preto prezreté chutia sladko, pred konzumáciou sa pečú, vyprážajú alebo varia.

Vzhľadom k tomu, že v určitých obdobiach roka chlebovník zvyčajne produkuje veľkú úrodu, sú známe rôzne spôsoby jeho uchovávania. Jeden z tradičných spôsobov je zakopanie olúpaného a umytého ovocia do jamy vystlanej listami, kde sa nechá niekoľko týždňov fermentovať (kvasiť). Výsledkom je kyslá, lepkavá pasta, ktorá môže mať trvanlivosť aj rok.

Chayote – čajot




Foto: Shutterstock


Čajot (Sechium edule) je jedlá rastlina patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae) pochádzajúca z Mexika, odkiaľ sa rozšírila Latinskej Ameriky a do celého sveta. Čajot je popínavá rastlina a môže dorásť až do výšky 12 m. Listy má v tvare srdca, 10 – 25 cm široké. Plody najbežnejších odrôd majú hruškovitý, trochu sploštený tvar s hrubými vráskami, dlhé 10 až 20 cm. Majú tenkú, zelenú kožu, pod ktorou je zelená až biela dužina a jedna veľká, sploštená kôstka, ktorá má orechovú chuť a je jedlá. Niektoré odrody majú ostnaté plody.


Foto: Shutterstock


Čajot sa používa prevažne vo varenej forme, najčastejšie sa tepelne upravuje len jemne, aby sa zachovala jeho ostrá chuť. Pre svoju nepríjemnú chuť a tuhú konzistenciu sa zriedkavo konzumuje surový, môže sa pridať do šalátov alebo omáčok, najčastejšie marinovaný s citrónovou alebo limetkovou šťavou. Či už surový alebo varený, čajot je dobrým zdrojom vitamínu C. Hoci väčšina ľudí pozná len jeho ovocie, korene, stonka, semená a listy sú rovnako jedlé. Hľuzy rastliny sa konzumujú ako zemiaky alebo iná koreňová zelenina, zatiaľ čo výhonky a listy sú často pridávané do šalátov alebo sa jedia ako hranolčeky, najmä v Ázii.

Durian




Foto: Shutterstock


Durian je v juhovýchodnej Ázii pokladaný za "kráľa ovocia", je charakteristický svojim silným zápachom a plodom pokrytým impozantnými tŕňmi. Stálezelené stromy dorastajú do výšky na 25 až 50 m, listy sú eliptické až podlhovasté dlhé 10 až 18 cm. Existujú stovky kultivarov durianu. Ovocie môže byť dlhé až 30 cm a mať priemer 15 cm, váži obvykle 1 – 3 kg. Jeho tvar sa môže byť podlhovastý až guľatý, farba jeho šupky je zelená až hnedá a jeho dužina svetložltá až červená, v závislosti od druhu. Dužinu možno konzumovať v rôznych fázach zrelosti a využíva sa na dochutenie širokej škály sladkých a slaných jedál. Aj jeho semená sú jedlé.


Foto: Shutterstock


Plody durianu sa často používajú na ochutenie sladkostí, ako sú tradičné malajzijské sladkosti, kacang, dodol, lempuk, ružové sušienky, zmrzlina, mliečne koktaily. Pulut durian alebo Ketan durian je lepkavá ryža dusená s kokosovým mliekom, podávaná so zrelým durianom. Sabah je červený durian vyprážaný s cibuľou a chilli a slúži ako príloha. Durian s červenou dužinou je tradične pridávaný do sayur – indonézskej polievky z čerstvých rýb. Ikan brengkes je ryba varená v omáčke z durianu, tradičná na Sumatre. Tradičná indonézska špecialita bollen je durian plnený s banánom a syrom. Zo sušenej dužiny sa pripravuje kripik durian (čipsy).

Tempoyak je jedlo z fermentovaného durianu, zvyčajne vyrobené z menej kvalitného druhu durianu, ktorý nie je nevhodný na priamu spotrebu. Tempoyak môže byť buď varený alebo nevarený, zvyčajne jedený s ryžou a používa sa aj na prípravu karí. Sambal Tempoyak je jedlo zo Sumatry z fermentovaného durianu, kokosového mlieka a zmesi korenenia známych ako sambal.

Guava




Foto: Shutterstock


Guava je malý tropický strom patriaci do čeľade v myrtovitých. Rastie v subtropických oblastiach Mexika, Strednej Ameriky a severnej časti Južnej Ameriky. Ovocie je zvyčajne 4 až 12 cm dlhé, okrúhle alebo oválne, má výraznú typickú vôňu podobnú citrónovej kôre, ale menej ostrú. Vonkajšia šupa môže byť drsná, často s horkou chuťou, alebo mäkká a sladká. V závislosti od druhu má rôznu hrúbku, nezrelá je obvykle zelená, ale po dozretí sa stáva žltou alebo gaštanovou. Dužina môže byť vo vnútri sladká alebo kyslá, biela alebo tmavoružová. Semená sa v závislosti od druhu líšia v počte aj v tvrdosti.


Foto: Shutterstock


V Mexiku je veľmi populárny nápoj z guavy – agua fresca. Ovocie je kľúčovou zložkou punču a šťava sa často používa pri príprave pokrmov a omáčok (teplých alebo studených), rovnako ako aj sladkostí, sušených ovocných tyčiniek, dezertov alebo sa namáča do omáčky chamoy. Pulque de guava je veľmi populárny tradičný miešaný alkoholický nápoj. V mnohých krajinách sa guava jedáva surová, zvyčajne nakrájaná na štvrtiny ako jablko, alebo so štipkou soli a čierneho korenia, kajenského korenia alebo zmesi korenia masala. Ovocie býva tiež často súčasťou ovocných šalátov.

Jackfruit




Foto: Shutterstock


Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) je druh stromu čeľade morušovitých pôvodom z južnej a juhovýchodnej Ázie. Jeho plod je najväčší druh ovocia rastúci na strome, dosahuje váhu až 36 kg, dĺžku 90 cm a priemer 50 cm. Jackfruit je rozšírená a obľúbená rastlina v tropických oblastiach Indie, Bangladéša, Nepálu, Srí Lanky, Kambodže, Vietnamu, Thajska, Malajzie, Indonézie a na Filipínach. Jackfruit je tiež populárny v Afrike rovnako ako v celej Brazílii, strednom Mexiku a v karibských štátoch, ako je Jamajka.


Foto: Shutterstock


Dužina Jackfruit je škrobová a vláknitá, chuť je porovnateľná s kombináciou jablka, ananásu, manga a banánu. Zrelé jackfruit je prirodzene sladké s jemnou arómou. Používa sa na prípravu mnohých jedál, vrátane krémov, tort, zmrzlín. Zrelé jackfruit je niekedy vyprážané alebo sušené a predávané ako čipsy. Používajú sa napríklad na prípravu tradičného raňajkového jedla v južnej Indii idlis, v ktorom sa jackfruit spolu s ryžou zabalia do listov jackfruit a uvaria sa v pare. Zo zomletej dužiny jackfruit, ryže a kokosu sa pripravuje cesto, z ktorého sa pripravujú tradičné placky dosa. Vzhľadom k tomu, že nezrelá dužina jackfruit má chuť jemnú ako hydinové mäso, je často používaný ako náhrada mäsa v karí alebo v bezmäsitých sendvičoch. Semená sú jedlé, majú mliečnu, sladkú chuť a môžu byť varené, pečené alebo oprážané, pričom ich chuť je podobná chuti gaštanov.

Longan




Foto: Shutterstock


Longan je tropický stredne veľký stálezelený strom, ktorý môže dorásť do výšky 6 – 7 metrov, pôvodom z južnej Ázie. Názov dostal podľa tvaru svojho plodu – longan v preklade z čínštiny znamená dračie oko.


Foto: Shutterstock


Plody sú sladké, šťavnaté konzumujú sa čerstvé, ale tiež sú často používané v východoázijských polievkach, chuťovkách, dezertoch a čerstvých alebo sušených sladko-kyslých potravinách, niekedy sa konzervuje so sladkým sirupom. Chuť je odlišná od liči; zatiaľ čo longan má suchšiu sladkosť, liči je často veľmi šťavnaté s viac tropickou, kyslou sladkosťou. Sušený longan je často používaný v čínskej kuchyni a čínskych sladkých dezertných polievkach. Plody majú malé guľaté pevné lesklé čierne kôstky. Šupa úplne zrelého, čerstvo nazbieraného ovocia je tenká a pevná, takže ovocie sa ľahko ošúpe jej stlačením. Semená a šupa nie sú jedlé.

Mangosteen




Foto: Shutterstock


Mangosteen (Garcinia mangostana) je tropický stálezelený strom rastúci hlavne v juhovýchodnej Ázii a tiež v tropických juhoamerických krajinách. Je vysoký 6 až 25 m. Olivovo zelené listy majú lesklý povrch a vajcovito pretiahnutú špičku, sú 10 až 25 cm dlhé a 7 až 13 cm široké.


Foto: Shutterstock


Dužina mangosteenu má rovnaký tvar a veľkosť ako mandarínky (4 – 6 cm), delí sa na 4 – 8 dielikov, je biela, sladkokyslá, šťavnatá, mierne vláknitá. Má mimoriadne jemnú vôňu. Semená sú mandľového tvaru a veľkosti. Pred dozretím je šupa vláknitá a pevná, ale po dozretí sa farba mení na tmavočervenú až fialovú a mäkne, takže ovocie sa dá ľahko vypáčiť. Semená a šupa sa nekonzumujú. Mangostan sa dá použiť do kompótov, marmelád, džúsov, krémov, pudingov i kokteilov.

Noni




Foto: Shutterstock


Morinda citrifolia je strom v z čeľade marenovitých (Rubiaceae). Pochádza z juhovýchodnej Ázie a Austrálie, no tento druh je v súčasnosti široko naturalizovaný v trópoch po celom svete. Rastie v tienistých lesoch ako aj na otvorených skalnatých a piesočnatých brehoch. Strom môže vyrásť až 9 m vysoký a má veľké, jednoduché, tmavo zelené, lesklé a hlboko žilnaté listy. Rastlina kvitne a plodí po celý rok.


Foto: Shutterstock


Ovocie má pri narezaní nepríjemný zápach, preto je tiež známe ako „syrové“ ovocie, alebo dokonca „zvracacie“ ovocie. Je oválneho tvaru a dosahuje veľkosť 10 – 18 centimetrov. Najprv je zelené, ale ako zreje, mení farbu na žltú a potom na takmer bielu. Obsahuje veľa semien. Aj napriek jeho silnému pachu a horkastej chuti, patrí na niektorých tichomorských ostrovoch k základným potravinám a konzumuje sa buď surové alebo varené. Domorodci z juhovýchodnej Ázie a austrálski Aborigéni konzumujú ovocie surové so soľou alebo uvarené ako karí. Semená sú jedlé ako pražené. V thajskej kuchyni sa listy sa používajú ako listová zelenina a ovocie ako zložka do šalátov.

Rambutan




Foto: Shutterstock


Rambutan (Nephelium lappaceum) je stredne veľký tropický strom z čeľade mydlovníkovitých (Sapindaceae) pôvodom z Indonézie a Malajzie. Jeho meno znamená v malajskom jazyku "vlasy", meno dostal podľa plodov, ktoré sú pokryté početnými chlpatými výstupkami. Je to stálezelený strom rastúci do výšky 12 – 20 m. Listy sú striedavé 10 – 30 cm dlhé. Do dnešnej doby bolo vyšľachtených okolo 200 odrôd, mnohé z nich dosahuje výšku len 3 až 5 metrov kvôli ľahšiemu zberu úrody.


Foto: Shutterstock


Plod má tvar guľatej až oválnej bobule 3 – 6 cm dlhej a 3 –4 cm širokej. Plody rastú v strapci po 10 – 20 kusoch. Kožovitá pokožka je červenkastá (zriedkavo oranžová alebo žltá), s mäsitými ohybných tŕňmi. Ovocná dužina je priesvitná, belavá alebo svetlo ružová, so sladkou, mierne kyslastou chuťou pripomínajúcu chuť hrozna. Rambutan sa konzumuje surový alebo sa z neho pripravujú kompóty. Vnútri dužiny sa skrýva jedno orechovité semeno. Je lesklohnedé, veľké 1 až 1,3 cm, mäkké a chrumkavé, môže sa uvariť a zjesť. Niektoré národy ho považujú za jedovaté.

Rose apple




Foto: Shutterstock


Syzygium samarangense je tropický strom čeľade myrtovitých (Myrtaceae) pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie dorastajúci do výšky 12 m, s listami 10 až 25 cm dlhými a 5 až 10 cm širokými. Ovocie je zvonovitého tvaru veľké 4 až 6 cm, s farbou od bielej, svetlozelenej alebo zelenej až po červenú, fialovú, karmínovú, tmavofialovú alebo dokonca až čiernu. Dospelý strom môže dávať úrodu až 700 plodov. Jeho plody majú rôzny názov: Jambu air (v Indonézii a Malajzii), champoo (v Thajsku), lembu alebo lian-woo (na Taiwane), makopa (na Filipínach), jaamrool (v Bengásku). Anglické názvy sú pre tento plod rôzne: wax apple (voskové jablko), love apple (jablko lásky), java apple (jávske jablko), royal apple (kráľovské jablko), bell fruit (zvončekové ovocie), Jamaican apple (jamajské jablko), water apple (vodné jablko), mountain apple (horské jablko), cloud apple (oblakové jablko), wax jambu alebo rose apple (ružové jablko).


Foto: Shutterstock


Zdravé plody majú jemný lesk a aj napriek svojmu menu nemajú chuť ani štruktúru jablka. Ich chuť je podobná skôr chuti hrušky snežnej (Pyrus nivalis) a obsahuje veľké množstvo šťavy – asi ako melón vodový. Má veľmi mäkkú dužinu, v strede ktorej sú umiestnené semená. Dužina je jedlá, ale bez chuti. Farba jeho šťavy závisí od kultivaru: môže byť fialová alebo až úplne bezfarebná. Plody sa často používajú do šalátov, rovnako ako aj v ľahkých minútkach.



Za odbornú konzultáciu by som sa chcela poďakovať Varecháčovi 2010.




Zdroj: www.wikipedia.org



Diskusia k článku

methi
Inak jackfruit lubia opice. Ked sme travili par dni na dedine, opice chodili pravidelne kradnut plody; zeny a deti chodili s pokrievkami plechovymi a lyzicou do nich buchali a kricali, aby odplasili opice :) Bola to celkom sranda.
andreac
@methi , dakujem.
Pri pisani tychto clankov sa vzdy podozvedam zaujimave "pikosky", ktore sa do textu clanku castokrat nevtesnaju. Vedeli ste, napriklad, ze mnoho z tychto plodov bolo este donedavna zakazane dovazat v cerstvom stave do Europy a USA z dovodu moznosti privezenia exotickeho hmyzu alebo chorob? Plody sa teda dovazali len susene, konzervovane alebo v sucasnosti osetrene bud ozarovanim alebo dezinfikovane nejakym plynom.
tatranocka
@andreac je to oxid siričitý (na obaloch E220) a mnoho ľudí jedáva tieto sušené plody rovno zo sáčku.Je potrebné vedieť,že pred konzumáciou alebo použitím do varenia /pečenia sa musí sušené ovocie dobre prepláchnuť vo vriacej vode.
2010
Este mala poznamka, je len skoda ze velke retazce ktore uprednostnuju ovocie len z dovodov skladovania a vyzoru eliminuju odrody ovocia ktore su ovela chutnejsie ci su to v europe jablka, hrusky atd. tak isto je to s tropickym ovocim ako mango, ananas ci tieto male opicie banany ktore su chutovo tak neporovnatelne lepsie asi ako paradajka zo sklenika ci paradajka zo zahrady...


kucharka
Vedeli ste, že s durianom je zakázané vkročiť do Singaporského metra? Kvôli veľmi silnej vôni / smradu je pri každom vchode do metra obrázok s prečiarknutým durianom. A pozor, pokuta je niekoľko stoviek dolárov!

To s tými banánmi je pravda, 2010. Keď som bola na Sri Lanke, na miestnom trhu bol stánok s banánmi, kde sme napočítali 19 druhov banánov! Žlté, zelené, červené, male aj veľké. Niektoré na jedenie a niektoré na varenie.







 



TOPlist