Otvára srdce:
Ceremoniálne kakao - staroveký nápoj s modernými benefitmi. V čom je lepšie než to obyčajné?

Jana Klimanová, 8. novembra 2023     3 minúty čítania

Vďaka minimálnemu spracovaniu obsahuje toto kakao väčšie množstvo zdraviu prospešných látok a dnes sa zaraďuje medzi superpotraviny. Objavte ho spolu s nami.



Foto: Shutterstock

Stretli ste sa už s pojmom ceremoniálne kakao a vôbec netušíte, čo by to malo byť? Ceremoniálne alebo obradové kakao je niečo ako „omšové víno“ - v minulosti, ale aj dnes sa používa pri duchovných obradoch.

Je to staroveký nápoj s koreňmi v kultúrach Strednej a Južnej Ameriky. Jeho bohatá história siaha až do čias aztéckych a mayských civilizácií. Pitie kakaa bolo v minulosti spojené s rituálmi a liečením. Dnes je ceremoniálne kakao opäť na vzostupe ako populárna alternatíva k bežnému kakau a káve.

V čom je jeho tajomstvo?

Bežný kakaový prášok podlieha dlhému procesu spracovania kakaových bôbov, počas ktorého, najmä v procese praženia pri vysokých teplotách a alkalizácii, prichádza o unikátne látky.

Ceremoniálne kakao je vlastne raw kakao. Od bežného kakaa sa odlišuje tým, že sa vyrába z kvalitných druhov kakaovníkov a neobsahuje pridaný cukor ani mlieko. Má bohatú chuť s hlbokými čokoládovými a horkými tónmi.



Foto: Shutterstock

Kakaové bôby sa po zbere fermentujú a sušia, čím sa rozvinie ich charakteristická chuť a zníži sa horkosť. Po usušení sa bôby buď vôbec nepražia alebo pražia pri veľmi nízkej teplote, ktorá sa starostlivo sleduje, aby sa zachovala jeho bohatá chuť.

Nakoniec sa bôby pomelú na kakaovú hmotu - pastu. Tak vznikne kakao v tej najvyššej kvalite, ktoré obsahuje kakaový prášok aj kakaové maslo.

Je to liek

Vďaka tomu, že kakaové bôby neprešli vysokými teplotami, kakao z nich si uchováva väčšinu zdraviu prospešných látok - antioxidantov, minerálov a vitamínov.

Doteraz sa používa pri meditácii a duchovných praktikách. Pomáha vraj otvárať srdce, zvyšovať povedomie a hĺbku spojenia s vnútorným ja. Jeho jedinečná chuť a rituálne použitie ho robia výnimočným nápojom aj v dnešnom rýchlom svete.


Nekombinujte ho s kávou

Ceremoniálne kakao sa môže miešať s horúcou vodou alebo mliekom, ale nikdy sa nepoužíva pridaný cukor alebo iné sladidlá. Neodporúča sa kombinovať ho s kávou. Ak ste kávičkári, medzi kávou a ceremoniálnym kakaom by ste si mali dať prestávku aspoň tri hodiny.

Taktiež by ste ho nemali piť vo večerných hodinách. Vyhýbať by sa mu mali tiež ľudia užívajúci antidepresíva.



ANKETA: Má na vás kakao rovnako povzbudzujúci účinok ako káva?

29,2%



70,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist