Operná speváčka Adriana Kučerová:
Som gurmán, preto aj rada varím

Jarmila Horváthová, 17. decembra 2023     18 minút čítania

Pre Adrianu Kučerovú je varenie a pečenie veľkou záľubou a tak, ako vie s vášňou rozprávať o svojej práci, dokáže s rovnakým zápalom hovoriť o chutnom jedle a jeho príprave. Pred rokom, práve pred Vianocami, ste ju mohli niekoľkokrát vidieť v televíznej relácii Tajomstvo mojej kuchyne, kde varila po boku šéfkuchára Gaba Kocáka.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Adriana Kučerová je slovenská operná speváčka. Pochádza z Lučenca a opernému spevu sa začala profesionálne venovať a študovať ho až po štúdiu na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Po konzervatóriu absolvovala VŠMU v Bratislave a Národné konzervatórium v Lyone.

Po víťazstve na svetovej speváckej súťaži Hans Gabor Belvedere vo Viedni z roku 2005 začala spievať na svetových operných scénach, hosťovala v prestížnych operných domoch ako napríklad Teatro alla Scala v Miláne, Bavorská štátna opera v Mníchove, Berlínska štátna opera, Štátna opera vo Viedni, parížska Opera de Bastille či Theater an der Wien, Houston Grand Opera, spievala aj v Slovenskom národnom divadle. Je mamou dvoch synov – 9-ročného Jonáška a 6-ročného Ninka.

Keďže sa blížia Vianoce, musím sa opýtať, aký k nim máte vzťah?

Zbožňujem Vianoce a aj prípravy na ne. U nás v rodine sa pred Vianocami vždy veľa pieklo a ja som sa do toho rada zapájala už ako gymnazistka. Dokonca, keď som bola trochu prechladnutá, tešila som sa z toho, že môžem zostať doma na maródke a piecť. Zbožňovala som predvianočné prípravy a stále ich mám veľmi rada, pripravujem veľa druhov pečiva, nech rozvonia celý dom. Pečieme vanilkové rožky, medovníky, medvedie labky, kokosové fúkané rožky, linecké pečivo, parížske rožky a vyžaduje si to veľa času. Medovníky pripravujeme napríklad úplne tenučké a chrumkavé. Pečieme ich tridsať plechov, dá to zabrať, každý jeden treba natrieť vajíčkom, dať tam oriešok, ozdobiť ho, trvá to 3-4 dni.

Vypekáte stále celá rodina?

Áno. Chodíme do Lučenca k mojim rodičom a donedávna, keď ešte žila starká, sme spolu piekli štyri generácie, lebo aj deti sa zapájali. Ja, sestra, mamka s tatinom, moji chlapci a starká. Veľmi som si to užívala.

Trávite aj Vianoce tam, s rodičmi?

Pre mňa je najkrajšie to, keď sme celá rodina na Vianoce spolu.

Veľa rokov ste cestovali kvôli spevu po svete, aj vtedy ste stihli Vianoce s rodinou?

Boli časy, keď som napríklad doletela 24. 12. ráno. Vtedy som sa v Bratislave ani nezastavila, hneď som cestovala do Lučenca. Ale aj ak sa mi predtým, v decembri, naskytli jeden či dva dni voľna, vždy som sa snažila ísť do Lučenca piecť, aby som si prípravy na Vianoce užila. Pritom vôbec nešlo o to, že niečo chutné napečieme, ale o atmosféru, ktorá pri tom vládla, tú milujem.

Sťahujete sa teda vždy 1. decembra do Lučenca?

Chlapci už chodia do školy, takže sa to nedá, ale každý víkend v decembri sa snažíme tráviť tam, aby sme si predvianočný čas so všetkým pekným, čo k tomu patrí, užili celá rodina spolu.

Ako ste si zvykli na prechod od kočovného života, keď ste roky trávili na cestách, k usadenejšiemu životnému štýlu v Bratislave?

Áno, roky som cestovala, niekedy som žila aj desať mesiacov v roku mimo Slovenska. Dosť sme cestovali, ešte aj keď sa narodil prvý syn, Jonáško. Keď k nemu pribudol mladší Ninko, zmenilo sa to a na cestách za prácou trávim podstatne menej času. Ale zvykla som si na to s radosťou, lebo starať sa o detičky je to najkrajšie, čo je nám mamám dopriate - a ja si to užívam plnými dúškami. Nedá sa povedať, že by mi cesty vôbec nechýbali a našťastie aj stále nejaké sú, no čas s deťmi je to najkrajšie obdobie, aké poznám.

Ako vyzerajú vaše bežné dni tu v Bratislave?

Ráno odveziem deti do školy a potom mám buď hodiny spevu s pani profesorkou, alebo študujem novú úlohu, takže mám aj ja čas učenia sa. Prípadne mám korepetíciu, príde klavirista a spolu trénujeme. Okrem toho treba navariť a momentálne aj prerábame byt, takže okolo toho je veľa roboty. Nájdem si však aj čas pre seba, chodím s kamarátkami pravidelne na jogu a na pilates. O tretej deti končia v škole, idem po ne a potom trávime čas spolu. Chodia do umeleckej školy na klavír, ale sú aj v lyžiarskom klube a chodia na plávanie. Snažíme sa, aby trávili poobedia zmysluplne a, samozrejme, zvyšný čas trávime spolu.





Diskusia k článku







 



TOPlist