Fedor Malík:
Mäsové „sekaniny“

Fedor Malík, 21. februára 2023     2 minúty čítania

Pôvodne som mal vymyslený nadpis „Sekaná, karbanátky, sekaniny“. Priliehavé, avšak názvoslovie z hľadiska čistoty slovenského jazyka nekorektné.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Bude teda písmo o pokrmoch z mletého mäsa. Domnieval som sa, že to bude jednoduché. Nebolo. Siahol som opäť do gastronomickej "studničky" Terezie Vansovej. Na stovkách strán som našiel len dva recepty s názvom "fašírované úrezky" a sekaná bravčová pečienka...

Obľuba mletého mäsa narastala s dobou. Kuchárky socialistických čias už prinášali fúry fašírkových receptov. Sekané pečienky z bravčového, hovädzieho, teľacieho aj divinového mäsa, smažienky z varenej hovädziny, české "vepřenky", vajnorská sekanka, karbanátky či fašírky na stovky spôsobov.

Nuž a pre fajnšmekrov aj zajačia, konská a bažantia sekaná. Teórie však bokom, ideme si pripraviť nejakú mletú mäsovú dobrotu. Budú to Vansovej mleté "úrezky. Trištvrte kila bravčového, pol kila hovädzieho, žemľa, pražená cibuľa, "štricľové omrvinky", dva vaječné bielky, dve citrónové kôrky rozotreté so soľou, majoránka, korenie a soľ. Nuž a na záver polievková lyžica horčice. Nie dijonskej, skôr tmavej bavorskej či obyčajnej našej.

Nechať odležať v chladničke a ráno vytvarovať úhľadné bochníčky. Posypať ich omrvinkami, hladkou múkou a štvrťhodinku pražiť na masti. Odporúčam aj modranský "huncokársky" fašírkový recept.

Bravčové vymeňte za divinu, citrón za medvedí cesnak a pridajte aj za lyžicu pálivej papriky. Že nemusíte divinu? Jednoduché riešenie. Namiesto nej použite sójový granulát! Bude to "ľahšie", semidiétne a pochutná si na tom i vaša svokra, ktorá sa už zotavuje po operácii žlčníka...



Diskusia k článku







 



TOPlist