Marián Filo:
Šéfkuchár, ktorý varil pre kráľov aj premiérov

Jarmila Horváthová, 7. januára 2024     8 minút čítania

Zoznam ľudí, ktorí ochutnali kuchyňu šéfkuchára a majiteľa reštaurácie Afrodita v Čereňanoch je plný hviezd zo sveta politiky aj šoubiznisu.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Prvý odvážny

Marián Filo je na slovenskej gastronomickej scéne ojedinelý „zjav“. Bol totiž úplne prvým kuchárom u nás, ktorý sa odvážil otvoriť si svoju vlastnú reštauráciu. Bolo to v roku 1994 a v tom čase to bolo niečo neslýchané.

Predtým pracoval pár rokov v Nemecku a mať vlastný podnik bol jeho sen, ktorý si po návrate na Slovensko splnil. Sídlil síce v prenajatých priestoroch v Partizánskom, ale už vtedy k nemu chodili jesť ľudia zo široka–ďaleka. Chýr o výnimočnom podniku, kde sa každý hosť cíti ako kráľ, sa rýchlo rozšíril. V Partizánskom bol desať rokov, ale sníval o niečom väčšom.

„Priznám sa, že vždy som túžil po kaštieli, ktorý stál na vŕšku v dedinke Čereňany. Lenže nebol v ponuke, tak som si kúpil starý baťovský dom v Partizánskom. Zrazu mi povedali, že kaštieľ je na predaj, nech vložím do obálky ponuku, veď za to nič nedám. Urobil som to a vyhral som. Vtedy som však netušil, že som kúpil v podstate ruinu,“ spomína na začiatky v Čereňanoch.

Keď totiž odkryli sadrokartóny, ktorými bolo obložené vnútro kaštieľa, zistili, že krovy sú zhnité. Keď ich odstránili, cez strechu videli hviezdy... To síce môže byť romantické, ale určite nie v tomto prípade. Tak si nový majiteľ zobral veľkú pôžičku, ktorú splácal až donedávna, a kaštieľu počas trojročnej rekonštrukcie dal podobu, akú má teraz. Reštauráciu v ňom otvoril 13. augusta 2005, tento rok dosiahla plnoletosť..

Servírovanie jedla je malé predstavenie

Nasledovalo 15 slávnych rokov, keď Afrodita a jej majiteľ zbierali jedno ocenenie za najlepšiu reštauráciu Slovenska za druhým. Kľučky si tu podávali biznismeni, politici, umelci, ale aj bežní ľudia, ktorí si chceli dopriať nie každodenný zážitok – z jedla, z prostredia aj zo servisu. Pretože tu je všetko na tej najvyššej úrovni a zachovalo si noblesu časov minulých. Stoličku vám vždy odsunú, podržia a prisunú, na kolená vám dajú obrúsok, na kabelku prinesú stolček. Aj servírovanie jedla je tu malé predstavenie – s flambovaním pri stole, ale aj s kreslením a so servírovaním dezertu priamo na obrus pred užasnutými hosťami.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Kde líšky dávajú dobrú noc

„Nie sme v Bratislave, v Nitre či v Trenčíne, tu dávajú líšky dobrú noc. Potrebujeme sem hostí dostať a musia byť spokojní, aby sa znova vrátili. A v lete zarobiť aj na zimu, keď sa väčšie akcie nerobia. Preto musíme stále niečo vymýšľať. Ešteže v svadbách sa nič nezmenilo, tie máme stále a tie nás teraz v podstate živia,“ vysvetľuje M. Filo.

Pomáha aj to, že má vlastnú farmu, takže mäso má z vlastnej produkcie. Hoci ani chov hospodárskych zvierat nie je lacný. „Je to náročné, ale chcem, aby to bolo aspoň na nule. Hostia sa zmenili, sú náročnejší, záleží im na tom, čo jedia. Pýtajú sa na pôvod mäsa a surovín, z ktorých varíme, a som rád, keď im môžem povedať, že sú naše. Samozrejme, že keď zabijeme napríklad býka či kravu, musíme zužitkovať úplne všetko. Vtedy robím špeciály ako pľúcka na smotane či sviečkovicu. Mali by ste vidieť to nadšenie hostí. Ani nechcú jedálny lístok, rovno si objednávajú pľúcka...“ vykladá M. Filo.

Prekvapený Karel Gott

Pri posedení na slnkom zaliatej terase spomína aj na slávnych hostí, ktorým varil. Napríklad Karel Gott sa k nemu prišiel najesť v jednu nedeľu v roku 2015. „V nedeľu mám vždy zatvorené, ale keď mi povedali, že sem chce prísť Karel Gott, ktorý mal koncert neďaleko, nemohol som odmietnuť. Privítal som ho slovami, ako som rád, že sa mi splnil sen a že ho môžem privítať vo svojom príbytku. Neveriacky krútil hlavou a spýtal sa starostu obce, ktorého som tiež pozval, či je kaštieľ naozaj môj,“ spomína s úsmevom.

,,Keď vám po večeri tlieska postojačky trinásť premiérov, je to zážitok, ktorý vám nikto nevezme.“


Keď koncertujú niekde neďaleko, pravidelnými hosťami sú tu aj Lucie Bílá, Helena Vondráčková a chodievala sem aj Hana Zagorová. Jedli tu aj rockeri zo skupiny Europe, Boney M, Dieter Bohlen či popová speváčka Samantha Fox. Tá v Afrodite s partnerkou po sobotňajšom koncerte aj prespala. Keď po ňu prišlo v nedeľu ráno auto, oznámila, že nikam nejde, pretože tu ostáva. Reštaurácia bola zatvorená, ale s jedlom si nerobila ťažkú hlavu, stačili studené misy, pivo a šampanské. „Tak som jej nechal kľúče od kaštieľa a potom som ju zobral na večeru ku kamarátovi do talianskej reštaurácie,“ usmieva sa pri spomienke na energickú Samanthu.

Keď sa kráľovná ukloní a premiéri tlieskajú


Politici a korunované hlavy – to je zase iná kapitola. M. Filo totiž roky varil pre prezidentské návštevy. Prvou bola vtedajšia holandská kráľovná Beatrix. „Dostal som otázku z prezidentskej kancelárie, či by som vedel pripraviť hostinu pre holandskú kráľovnú. S tým, že dáma, ktorá mi to ponúkla, mi hneď povedala, že ak to zle dopadne, ju vyhodia a ja ďalšiu šancu nedostanem,“ spomína šéfkuchár.

Dopadlo to tak, že kráľovná si želala vidieť tím, ktorý pre ňu varil. Keď nastúpili, tak vstala a prejavila im miernym úklonom uznanie. Bolo to niečo neslýchané, niečo také pri štátnych návštevách u prezidenta ešte nezažili.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Kuchára, ktorý mu navaril ako v Paríži, chcel vidieť aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý sa s M. Filom aj odfotil. Osobne jemu aj celému tímu po hostine poďakoval aj nórsky kráľovský pár či luxemburský veľkovojvoda.

Šéfkuchár hovorí, že najväčší problém na takýchto akciách je, aby prišli dostatočne včas, lebo len polievka sa varí tri hodiny. Čereňany sú od Bratislavy vzdialené takmer dve hodiny cesty a stať sa na nej môže hocičo. Celý tím Afrodity vtedy vyráža o piatej ráno. Po ceste v Nitre ešte nakupujú, pretože všetko musí byť superčerstvé. Niekedy si musia priviezť celú kuchyňu, ako keď pripravovali hostinu v kaštieli vo Sv. Antone, kde slovenský prezident hostil nórsku kráľovskú rodinu.

„Keď vám však potom prídu osobne poďakovať, alebo vám po večeri na úrade vlády tlieska postojačky 13 premiérov, to sú zážitky, ktoré vám nikto nevezme,“ vyznáva sa majiteľ Afrodity.

Ako Paul Bocuse?

Každý, kto vybuduje úspešný biznis, by chcel, aby v ňom pokračovali aj jeho deti. U Mariána Fila nepadlo jablko ďaleko od stromu, lenže... Jediné dieťa, dcéra, ktorá dosiahla plnoletosť rovnako ako Afrodita, sa nie „potatila“, ale „pomamila“. Šije, baví ju móda a chce ísť študovať módne návrhárstvo. Dokonca mala už dva modely na prehliadke Lýdie Eckhardt.

„Takže ak by som chcel pokračovateľa, asi jej musím nájsť ženícha kuchára. Alebo budem ako Paul Bocuse, ktorý chodil v rondóne medzi hostí vo svojom podniku vlastne až do svojho konca,“ uzatvára s pobavením jeden z bardov slovenského gastra.



Diskusia k článku







 



TOPlist