Dobré trávenie:
Kyselé zelé... je doma nielen na Záhorí

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 13. novembra 2015     6 minút čítania

Koniec jesene tiež prináša „svoje ovocie“. Keď začnú sychravé rána, pre mňa to znamená, že začnem zháňať kapustu, ktorú by som si mohol naložiť do suda. Po mojom príchode na Slovensko som bol trochu neznalý pomerov a svoj prvý súdok začal zháňať až v novembri. V obchode som si pripadal ako český turista v šľapkách na horskej túre. Moja prvá rada teda znie: svoj súdok na kyslú kapustu kupujte skutočne dostatočne dopredu.


Foto: Shutterstock
Raz dávnejšie som čítal článok, ako nejakí odborníci spravili rozbor kupovanej kyslej kapusty a zistili, že obsahuje katastrofálne veci. Množstvo vitamínu C sa ani nepribližovalo k deklarovaným hodnotám. Takže ak čítate, koľko kilojoulov získate z daného jedla, čítajte aj jeho zloženie. Internet je dobrý sluha a zlý pán, takže opäť čítajte a vyberajte si dôveryhodné články.

Kapustu dávali do suda medzi prvými už starí Slovania. V zime toho veľa na našom území nebolo a tak sa potrebovali chrániť pred rôznymi ochoreniami. O tom, že okrem vitamínu C obsahuje aj antioxidanty a je známou „požieračkou“ tukov pravdepodobne netušili, ale zanechali nám skvelé bohatstvo. A v kuloároch sa povráva, že pomáha aj po „náročnej“ noci. Treba to vyskúšať.

Už sa opäť budem opakovať, ale najlepšie spravíte, ak si sami zájdete na trh kúpiť kapustu, doma ju nastrúhate a niekde z povaly od starých rodičov prinesiete súdok a naložíte ju. Čo kraj, to na Slovensku iný recept, ako ju dávať do suda. Len už dnes nikoho nenúťte vyhrnúť sukne a šliapať v sude. Nemuselo by to dopadnúť dobre. Dôležité je, aby sa z kapusty uvoľnila šťava a vytlačil vzduch. Len tak sa naštartuje mliečne kvasenie. Na záver na kapustu položte nejaké ťažítko, medzi vrchnák a okraj súdka nalejte čistú vodu a počas 3 - 4 týždňov kontrolujte, vetrajte a čakajte.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Ja ju mám najradšej surovú k pečenému mäsu alebo len tak „na tajňáša“ v kuchyni, keď ma nikto nevidí. Trávenie určite naštartuje a čo to aj prečistí. Tepelnou úpravou síce stratí zo svojho výživového kreditu, ale jej účinky sú stále nezanedbateľné.

Hlavne som sa naučil, že ak cestujete po Slovensku, nikde netvrďte, že tá vaša kapustnica je najlepšia. Každá rodina má svoj recept, a čo varila roky babička, potom mama. Nad tým nevyhráte ani receptom od Gordona Ramseyho.


Foto: Jaroslav Židek


Kapustový závin


Cesto:
• hladká múka 500g
• droždie ½ kocky
• cukor 1 lyžica
• tuk na pečenie 90g
• vlažné mlieko 375ml
• soľ štipka

Plnka:
• slanina
• masť 1 lyžica
• kyslá kapusta
• čierne korenie
• zmes oleja a vody na potretie v pomere 1 : 1
• slnečnicové semienka

Cesto: V mise zmiešame múku, droždie, cukor, tuk na pečenie, vlažné mlieko a soľ. Cesto vypracujeme, najlepšie rukami, až kým nebude hladké, pružné a bude sa odlepovať od stien misy. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Plnka: Nakrájanú slaninu s masťou orestujeme, pridáme kapustu aj so šťavou, dôkladne premiešame. Okoreníme a dusíme asi 20 minút.

Kapustu rozprestrieme na vyvaľkané cesto na doske a zvinieme do rolky. Položíme na vymastený, pomúčený plech, potrieme zmesou oleja a vody. Posypeme slnečnicovými semienkami, okoreníme, osolíme a necháme ešte 10 minút odpočinúť a pečieme v rúre na 180°C asi 45 minút.

Ďalšie užitočné rady a zaujímavé postrehy Jarda Žídeka si prečítajte tu.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku

janger
Veru, nielen na Zahori je doma, aj tu, v Holandsku....Pouziva sa casto hlavne v zimnych receptoch. Ja som este nikdy nerobila kyslu kapustu. Ale uz som tiez pozerala po sudkoch ;-)...Mozno sa niekedy do toho pustim.






 



TOPlist