Anglicko:
Ako na prechádzke parkom

Autor hlavného textu: Seaton, spracovala: Andrea Červenková, 9. septembra 2015     12 minút čítania

V Anglicku som žila a pracovala spolu s manželom 6 rokov. Je to nádherná krajina.


Foto: Petra Kolesárová

Klavirista v reštaurácii v Rose Cottage v Cockington.


Angličania si veľmi dávajú záležať na kultúrnych pamiatkach. Našli by ste tam nádherné kaštiele so záhradami i parky nevídanej krásy, subtropické a tropické záhrady. Všetko nádherne rozkvitnuté. Ale aj záhradky pred rodinnými domami majú krásne zakvitnuté. V parkoch som mala vždy pocit, že sa nachádzam v jednom z filmov od Rosamundy Pilcherovej. Rodiny sem prichádzajú na celé dni cez víkendy a cez prázdniny. Ihriská pre deti, vláčiky, ktoré sa premávajú po týchto záhradách. Angličania si urobia atrakciu hoci aj z obyčajnej lavičky. Napíšu na ňu napríklad: Tu 50 rokov sedávala – meno – spolu s manželom – meno – a už to je atrakcia.


Foto: Petra Kolesárová

Forde Abbey v Dorsete.


Starobylé kostoly nie sú v tejto krajine výnimkou. Nádherné katedrály, ktoré ukrývajú nie jedno tajomstvo. Pri návšteve tejto krajiny by ste tu našli veľké množstvo fariem, ako povedzme labutiu alebo s oslíkmi z celého sveta zachránené pred ťažkou prácou či pred smrťou. Je zaujímavé vidieť, ako sa labute správajú k svojim mláďatám: keď si vykračujú po chodníku, tak dieťatko majú medzi sebou, aby ho chránili. Je pravda, že sa všade platí vstupenka, ale v tejto krajine to nie je problém. Okrem toho rodiny s deťmi majú rôzne výhody a môžu si kúpiť permanentky na celý rok, ktoré sú veľmi cenovo výhodné.


Foto: Petra Kolesárová

Výhliadka vo vtáčej rezervácii v Seatone.


V dedinke Beer je fabrika na výrobu malých vláčikov. Majú tam aj svoje múzeum, nádherne prepracované do detailov s modelmi ľudí, áut, domov, záhrad, s krajinkou, po ktorej sa premávajú vlaky. Nachádza sa tu tiež rozkvitnutá záhrada s tunelom a s vláčikom pre deti aj pre dospelých. Pastva pre oči a dušu.


Foto: Petra Kolesárová

Pláž v Seatone.


Zaujímavosťou je, že v mesiaci august sa v jednotlivých mestách usporadúvajú karnevaly. Deti aj dospelí oblečení v rôznych maskách v sprievode, mažoretky, ale nechýbajú ani alegorické vozy. To všetko ľudí spája. Celé mestečko sa stretne a je veselo. Dôchodcovia sa zabávajú v kluboch. Hrajú kriket, kolky a podobne. Piatky a soboty sú vyhradené pre bary. Hrajú sa šípky, biliard, rozpráva sa, popíja. Najobľúbenejší nápoj je tam cider – fľašový aj čapovaný a už aj ochutený napríklad malinový.


Foto: Shutterstock

Fish and chips s mushy peas (hráškovou kašou).


Naj špecialita pre obyvateľov tejto krajiny sú fish and chips (vyprážané ryby s hranolčekmi). Na tomto národnom jedle si pochutnávajú hlavne na pláži pri mori. Hranolčeky si polejú octom. Jedia to dosť hlučne. Škatuľky, v ktorých si jedlo doniesli z reštaurácie, potom nechajú tam na mieste. Keď sú nejaké zvyšky, tak to dojedia čajky, i keď je zakázané kŕmiť ich. Na čajky si musíte dávať pozor, aj keď držíte jedlo v ruke. Manželovi vytrhla čajka bagetu z ruky. Striehla na streche a keď nedával pozor, ham – a už to bolo. Išiel si odhryznúť a nemal čo.


Foto: Shutterstock

Typické anglické raňajky.


Angličania si nepotrpia na varené jedlá. Môžu zjesť hocičo. Myslím si, že aj preto mal Jamie Oliver reláciu o varení, aby ich naučil variť. Najradšej si kúpia polotovar, šup s ním do mikrovlnky a hotovo. Typické anglické raňajky sa podávajú skôr v hoteloch ako v domácom prostredí. Na raňajky doma obľubujú porridge – čiže ovsenú kašu na sladko, na slano, s ovocím, bez ovocia. Toasty potreté maslom a džemom alebo ako príloha k vajíčku a podobne. No a samozrejme nespočetné množstvo druhov sendvičov: uhorkové, tuniakové, so šunkou a zeleninou...


Foto: Shutterstock

Porridge – ovsená kaša.


Nesmie chýbať káva a čaj. Čaj samozrejme s mliekom. Čaj podávajú aj pred obedom s nejakými keksami alebo koláčikmi. A potom okolo piatej zase poobedňajší čaj. Čaj v reštauráciách v Devonshire (južné Anglicko) sa nazýva Creamy tea, podáva sa iba v popoludňajších hodinách. Okrem samotného čaju pozostáva zo zvláštneho pečiva podobného našim šiškám s názvom scones. Hoci sa podáva s mliečnym krémom obsahujúcim približne 50 % tuku (niečo medzi šľahačkou a maslom), ktorý sa pripravuje šľahaním nad parou a volá sa clotted cream, nie je mastné. Krém si v až 2 – 3 cm hrubej vrstve nanášajú na scones, na to ešte natrú džem, samozrejme jahodový, a k tomu sa podáva čierny čaj, najlepšie s mliekom. Angličania na juhu striktne odlišujú džem a marmalade (marmeládu – pripravenú z citrusového ovocia). Aj čas, kedy ich požívajú. Jedno sa je ráno (marmeláda) a druhé poobede. V ostatných častiach Veľkej Británie sa často podáva k čaju shortbread, čo je špeciálne maslové pečivo. Britské ostrovy nie sú vhodné miesto pre milovníkov kávy. V reštauráciách sa najčastejšie stretnete s delením kávy na black coffee (čierna káva), white coffee (s mliekom) a decaf (bezkofeínová). Všetky sú ako zafarbená voda bez chuti, a to som vyskúšala viacero reštaurácií.


Foto: Shutterstock

Popoludňajší anglický čaj so scones, clotted cream a jahodovým džemom.


Obľúbená pochúťka je cottage pie – pomleté mäso podusené s mrkvou a hráškom a navrchu zemiaková kaša, všetko zapečené v rúre. Ďalej je to pečené alebo varené mäso a ako príloha varená zelenina vo vode, napr. mrkva, brokolica, karfiol, zelená fazuľka a podobne. Viac zeleniny na tanieri, menej mäsa a jeden zemiak. Cesnak, cibuľa im nič nehovorí. Veľmi obľúbená príloha k mäsu a zemiakom je pečený petržlen alebo paštrnák. Angličania nejedávajú polievky. Ak predsa len, tak len tzv. homemade soup, no sú to skôr mliečne alebo zahustené múkou, takže vyzerajú ako prívarky. Klobásky majú väčšinou neúdené.


Foto: Shutterstock

Cottage pie.


Pracovala som s Poliakmi, ktorí mi hovorili, že obľubujú naše kysnuté knedle. U nich sa vraj nerobia. A ešte jeden pán mi povedal, že on keď príde na Slovensko, tak si musí dať vyprážaný syr a hranolčeky. To kvôli našej tatárskej omáčke. Nikde na svete nie je taká dobrá ako u nás. A v Anglicku sme ju naozaj nejedli, bola veľmi kyslá. Ani anglický ocot nebol podľa našej chuti, lebo je veľmi aromatický. Tatársku omáčku sme si vyrábali z majonézy. Nechutili nám ani octové chipsy, ktoré sú tam veľmi obľúbené.

V celkom známej reštaurácii v meste Plymouth – volá sa 3 crowns – som si objednala lasagne. Šok nastal, keď som videla, čo bolo na tanieri. Okrem lasagní a brusciet tam pol taniera zaberali... hranolčeky. To sú nečakané kultúrne šoky. Hranolčeky sú všade. Podávajú sa všelijako, ale najčastejšie so syrom Cheddar a hojne poliate octom.


Foto: Shutterstock

Trifle – piškótové cesto s jahodami, vanilkovým pudingom, želatínou a šľahačkou.


Zeleninové prílohy úspech neslávia. V jednej maličkej reštaurácii na námestíčku v Exeteri som v rozpätí 4 rokov videla, ako sa z taniera majiteľa Taliana postupne čerstvá zelenina stratila. Pannini podával so zeleninovým šalátom, ktorí sme spratali z taniera až sa zaprášilo, ale boli sme jediní. O dva roky, ho bolo menej a o ďalšie dva roky, tam už zelenina nebola vôbec. Takisto je zaujímavé, že mäso v mäsiarstve sa nakupuje na počet: napríklad 3 steaky, nie ako u nás kilo sviečkovice. Kaleráb tam nekúpite a vajíčka skladujú voľne uložené v špajzy, nie v chladničke.

Veľkej popularite sa samozrejme tešia ryby, predávajú sa čerstvé v malých obchodíkoch. Pre domácich, ale aj cudzincov, čo tam pracujú, je zaujímavé aj rybárčenie v mori. Takto si môžu pripraviť chutnú večeru z čerstvých rýb.


Foto: Shutterstock

Apple scramble – zapečené jablká so škoricovou posýpkou.


Z dezertov je obľúbený najmä apple pie – jablkový koláč, trifle – sponge, t.j. naše piškótové cesto s jahodami, vanilkovým pudingom, želatínou a šľahačkou (recepty sú už aj u nás na Vareche). Apple scramble – to sú jablká podusené so škoricou a cukrom, tak aby sa nerozvarili, dajú sa do zapekacej misy a na vrch posýpka ako na slivkový koláč, ale sa pridá aj strúhanka. A tiež banoffee pie je veľmi obľúbený. Netradičná náplň do palacinky (pancake) je potrieť ju roztopeným maslom, posypať kryštálovým cukrom a pokvapkať citrónom, zrolovať alebo preložiť do trojuholníka.


Foto: Shutterstock

Banoffee pie – banánový koláč s karamelom.


Verím, že som vás inšpirovala a niektoré z typických anglických receptov vyskúšate aj u vás doma.



Viac receptov z anglickej kuchyne nájdete tu:

Anglická kuchyňa




Diskusia k článku

bembo
Zaujímavé,a pekné.či už jedlá,alebo krajina.Pretože som fanúšik parných lokomotív, kráľovskej rodiny a britských kapiel ako Led Zeppelin,ELP,Beatles,Spice Girls,Pink Floyd,a pod.Páči sa mi veľmi Škótsko,a vôbec nádherná krajina a architektúra.hoci som veľký Britofil,ešte sa mi nepodarilo navštíviť túto krajinu.no niektoré recepty ale vyskúšam.
janealli
Ďakujem za veľmi zaujímavé rozprávanie o gastronomických zvykoch v Anglicku, príjemne sa to čítalo.
maska10
Suhlasim so vsetkym co ste pisala a zazila. Moja dcera tam tiez pobudla dost dlhu dobu tak na pozvanie som ju bola parkrat navstivit Pochodili sme krajinu okusili ich jedla ostali mi krasne spomienky Teraz ked si uvarime ich jedlo vzdy si zaspomyname kde sme boli ked sme to jedli Ostali uz len spomienky ale aj tie potesia kedy kolvek by som sa tam vratila Kto ma moznost odporucam nevahajte!!!
marianne
V oktobri tam opat letim, takze si doprajem, tesim sa... chyta ma nostalgia, tie zahrady s panstvami maju uzasne...
babav
Velmi pekne citanie z prvej ruky , plne zaujimavych informacii aj zazitkov.
dgs65
v exeteri zijeme s manzelom sest rokov, navstivili sme mnohe krasne miesta a moje skusenosti su velmi podobne tym, o ktorych pisete vo svojom clanku, ten kalerab ma rozosmial, ja som ho prvykrat objavila asi pred dvoma tyzdnami v indickom obchode a zjedli sme ho s manzelom ako velku vzacnost :D
seaton
Pýtali sme sa v obchode so zeleninou a ovocím či nám neobjednajú /kaleráb/ a povedali nám, že pre jeden sa im neoplatí.
2010
Kalerab je popularna zelenina vo vietnamskej kuchyni a tym ze pouzivaju vsetko, vnat a listy. Predavaju len mlady kalerab, staci ist na azijsky trh a pytat si -su hao-






 



TOPlist