Aby nebol nudný:
Dobrý šalát sa nezaobíde bez zálievky. A týchto 5 ingrediencií by v nej nemalo chýbať

Jana Klimanová, 24. marca 2024     2 minúty čítania

Správna zálievka povýši obyčajnú zeleninu na perfektnú prílohu alebo dokonca samostatný chod. Čo v jej musí byť, aby bol váš šalát naozaj špičkový?



Foto: Shutterstock

Ingrediencie

Hlavné ingrediencie tvoriace zálievku môžeme rozdeliť do piatich skupín. Je len na vás, ako ich budete kombinovať, a či použijete všetky alebo niektorú vynecháte.

  • Kyslá zložka:
  • Môže to byť klasický, vínny alebo jablčný ocot, šťava z citróna, limetky či pomaranča, balzamikový ocot, majonéza.
  • Olejová zložka:
  • Zálievka sa nezaobíde bez oleja, ktorý je nositeľom chutí a zároveň sa vďaka nemu vstrebávajú do nášho organizmu vitamíny. Najvhodnejšie sú oleje lisované za studena - olivový, repkový, tekvicový, sezamový, konopný, ľanový, mandľový, orechový.



    Foto: Shutterstock

  • Sladká zložka:
  • Používa sa med, biely cukor, trstinový cukor, agávový sirup, ale tiež balzamikový ocot.
  • Koreniny a bylinky:
  • Siahnite po mletom čiernom korení, chilli, horčici, cibuli a cesnaku, pridajte petržlenovú vňať, pažítku, kôpor, medovku. Hodia sa aj semienka či orechy.
  • Slaná zložka:
  • Je to, samozrejme, soľ, ale tiež miso pasta, či sójová alebo tamari omáčka.

    Dobre premiešať

    Predtým, než zálievkou polejete šalát, treba ju poriadne premiešať. Najmä v prípade kombinácie kyslej (vodovej) a olejovej zložky, ktoré sa nerady spájajú.



    Foto: Shutterstock

    Zložky premiešajte v miske metličkou alebo ich dajte do menšieho skleneného pohára s viečkom a poriadne pretrepte. Suroviny sa prepoja a nespotrebovanú zálievku môžete odložiť do chladničky alebo si ju vziať so sebou do práce.

    Zálievky pridávajte do šalátov až tesne pred konzumáciou, aby šalátové listy ostali krásne krehké a chrumkavé.



    ANKETA: Pripravujete si do šalátu vždy aj nejakú zálievku?

    88,1%



    11,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist