Varenie

Velký tvarohový koláč

astheart - fotkaastheart, 16. apríla 2014

Varecháčky, moc prosím o pomoc.

Moje maminka dělávala velké tvarohem plněné koláče s posypkou, jako moravské, jenže měly víc než 20 cm v průměru. Už se jí nemůžu na to zeptat... Nevím, které těsto na ně použít; maminka dělala všechno od oka, těsto nebylo moc sladké, zato krásně kynulo a bylo nadýchané, že se v puse samo rozpouštělo. Také si nevzpomínám, jakým způsobem ty velké koláče balila, protože si nedokážu představit, jak koláč po naplnění obrátím, aby byla ta balená strana dolů.

Nevíte prosím, některá, jak na to?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
@astheart a bolo to kysnuté cesto? Mňa napadá že by to mohli byť židovské koláče z rezancového prípadne z lístkového cesta (teda nie z kysnutého cesta) a tie sa robia sa v tortovej forme. Navrch sa dávala posýpka z cukru, orechov, citr. kôry a vanilkového cukru. Postup je asi taký, že cesto sa rozreže na pláty cca 15 x 15 cm (ak je väčšia tortová forma, potom aj väčšie pláty robiť). Do formy sa vždy ukladá 5 plátov šikmo rohmi tak aby sa tvarohová plnka dala jedným rohom zakryť. Prvá vrstva sa posype orechovou posýpkou a omastí roztopeným maslom alebo pokladie hoblinkami masla. Nasleduje druhá vrstva tým istým spôsobom ako prvá, ale tak aby sa zaplnilo voľné miesto medzi rohmi. Takisto sa plnka prekryje rohmi cesta, posype sa posýpkou a omastí maslom. Koláč sa môže pokvapkať smotanou. Takže celý koláč sa neobracia, navrchu je orechová posýpka a dolná strana vytvára taký pletenec. Je vysoký podľa toho koľko vrstiev urobíš.

Hľadala som ho aj na internete, ale nenašla. Recept som mala dlho odložený od herečky p. Magdy Pavelekovej, ale nenašla som ho už. Pamätám že p. Magda ho robila z rezancového cesta, nebol taký nadýchaný ako keď sa robí z lístkového cesta - ale bol tiež výborný.
evanaaa
@hubata , ten recept, ktorý tu spomínaš niekde mám, ak ho nájdem, pozriem sa naň, ale myslím, že to nie je ten, čo hľadá @astheart , lebo je kysnutý. A myslím, že ak by sa fólia, pevne pritisla na vrch koláča, dal by sa aj prevrátiť bez úhony, alebo spraviť tvarohovú plnku aj so škrobom, aby bol pevný. Alebo by mal byť nejaký iný obal?
astheart
Na 100% to bylo kynuté! :) Bylo to jako moravský koláč, jenže veliké, tedy, uvnitř tvarohová nádivka a nahoře posypka. Krájelo se to na výseče. Maminka je dělávala často a vonělo to v celém bytě. Opravdu nevím, jak to převracela, protože tehdy se ani papír na pečení, ani fólie nepoužívaly. :)
astheart
Pekly se na plechu a protože byly tak veliké, vešel se tam vždycky jen jeden. :)
astheart
Včera jsem hledala na internetu kynutá těsta, která by byla měkká a ne moc sladká. Jeden jsem našla, tak to s ním vyzkouším. Povede-li se to, udělám koláč ještě jednou a pozvu kamarádku, aby to odfotila. :)
astheart
Tak toláč je na světě. Zrovna chladne. Těsto jsem dělala takhle: 2 hrnky pol. mouky, 1 žloutek, 2 lžíce písk. cukru, 1 vanilk. cukr, 1/2 bal. droždí, 7 lžic oleje, 1/4 litru vlaž. mléka, špetka soli. Vyšlo by to na dva velké koláče, ale protože jsem měla jen kostku tvarohu, udělala jsem koláč jen z půlky; z druhé půlky se teď pečou buchtičky k šodó, :) . Koláč rozvoněl celý byt a vypadá krásně! Teď už jen ochutnat a jestli to bude ono, pozvu tu kamarádku na focení a recept přidám. :)
evanaaa
Ano, máš pravdu, @trigorin , vedela som, že je to nejaké nebo :-) a mám to niekde aj vystrihnuté, ten recept.
astheart
Je super! Už ho zbyl jen kousek! Těsto to není úplně to samé, jak chutnalo to maminčino, ale i tak stojí za to! Recept přidám, jakmile to bude možné.
hubata
@astheart : takže obyčajné kysnuté cesto, plnené klasickou tvarohovou plnkou. Ešte napíš či si ho aj obracala, zrejme jeho výnimočnosť bola práve v tom že sa obrátil plnkou dole.
@trigorin - vďaka za pripomenutie, bolo to naozaj to "kalvínske nebo". Piekla som ho veľmi dávno len kvôli tomu, že ma prekvapilo to použitie rezancového cesta, myslela som že bude koláč vysušený, ale nebol, p. Magda Paveleková je skvelá kuchárka a ako herečka mi na obrazovke veru chýba jej humor.
astheart
@hubata , koláč měl v průměru víc než 25cm, takže to obracení bylo tošku rizikové, ale povedlo se. Pomohla jsem si pomoučněným talířem. Nahoru patří ještě posypka (jako na klasický malý koláč. Jal jsem už psala, krájí se na porce na výseče. :)
astheart
Ne náplní dolů, ale zabalenou stranou dolů. Ta náplň je uvnitř. :)